Kommentti: Jussi-ehdokkuudet vahvistavat: kotimainen elokuva on täynnä tuskaa – mutta toivoakin on

Jussi-ehdokkuuksissa nousivat esiin erityisesti naiset ja naisten tarinat. Aurora nappasi ehdokkuudet miltei kaikissa mahdollisissa kategorioissa, laskee elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Eniten Jussi-ehdokkuuksia saivat elokuvat Aurora ja Koirat eivät käytä housuja. Edellisen pääosasta oman ehdokkuutensa sai Mimosa Willamo, jälkimmäisestä noteerattiin ehdokkuudella muun muassa Pekka Strang.

22.1.2020 16:23 | Päivitetty 22.1.2020 23:33

Suomalainen elokuva-ala korjasi sen, mihin Yhdysvaltain Oscar-ehdokkuuksissa viikko sitten laajalti petyttiin. Jussi-ehdokkuuksissa nousivat esiin erityisesti naiset ja naisten tarinat.

Se oli helppoa, sillä viime vuosi oli kotimaisessa elokuvassa naisten vuosi. Pitkistä elokuvista esimerkiksi Aurora, Baby Jane, Diva of Finland, Marian paratiisi, Tottumiskysymys ja Äiti kertoivat naisista ja olivat viimeistä lukuunottamatta myös naisten ohjaamia.

Aurora nappasi odotetusti ehdokkuudet miltei kaikissa mahdollisissa kategorioissa: se sai kolmetoista ehdokkuutta kahdessatoista kategoriassa. Ohi menivät vain ääneen liittyvät ehdokkuudet eli parhaan musiikin ja äänisuunnittelun kategoriat.

Aurora nousi esiin myös viime joulukuussa, kun suomalaiset elokuvatoimittajat nostivat sen Ylen äänestyksessä koko 2010-luvun toiseksi parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi Hymyilevän miehen (2016) jälkeen.

Aurora-elokuvassa kohtaavat epätoivoiset ihmiset: Darian (Amir Escandari) tarvitsee turvapaikan. Auroralla (Mimosa Willamo) taas on ongelmia jo itsensäkin kanssa.

Parasta on, että Auroran tarina ei ole mikään tyypillinen tarina naisesta. Se on elokuva naisen tuskasta.

Miia Tervon ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on periaatteessa romanttinen draama, mutta lajityyppiään se edustaa täysin odotusten vastaisesti. Mimosa Willamo tekee pääroolissa vimmaisen roolin, sillä hänen Auroransa on rähjäävä ja omaa suuntaansa etsivä alkoholin suurkuluttaja, ei mikään miestä etsivä prinsessa.

Toisaalta elokuvan miespääosaa Dariania esittävä Amir Escandari on hänkin enemmän epätoivoinen kuin mikään itsevarma prinssi. Saadakseen työluvan Suomeen hän päättää mennä naimisiin, kunhan joku suomalaisnainen suostuisi teeskentelemään morsianta.

Aurora toi Jussi-ehdokkuudet muun muassa pääosaa näyttelevälle Mimosa Willamolle (oik.) ja ystävää esittävälle Oona Airolalle.

Willamon ja Escandarin lisäksi Aurora ansaitsi näyttelijäehdokkuuksia sivuosista: ne tulivat ystävää näyttelevälle Oona Airolalle, Chike Ohanwelle roolista Darianin motiiveja epäilevänä miehenä sekä Miitta Sorvalille, joka irrottelee alatyylisiä vitsejä suoltavana ikärouvana.

Tervon elokuva on lumisen kylmä ja pursuaa pohjoista surkeutta, mutta samalla se on täynnä lämpöä päähenkilöitään kohtaan. Villin naisen ja toivonsa melkein heittäneen miehen ystävyyttä Tervo kuvaa rakastavan hyväksyvästi.

Aurora muistuttaa, että epäonnistuminenkin on sallittua, eikä se vähennä kenenkään arvoa.

Koirat eivät käytä housuja toi Jussi-ehdokkuuden Juhaa näyttelevälle Pekka Strangille. Domina Monaa esittää Krista Kosonen.

Miesten tuskakin on silti vahvasti edustettuna Jussi-ehdokkuuksissa.

Toiseksi eniten ehdokkuuksia – yhdeksässä eri kategoriassa – sai Jukka-Pekka Valkeapään ohjaama ja Juhani Lumpeen kanssa käsikirjoittama Koirat eivät käytä housuja.

Maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla saaneen draaman ytimen täyttää Pekka Strangin näyttelemän Juhan surusta räjähtävä mieli. Surukokemus saa Juhan hakeutumaan sadomasoklubille, jossa valtaa käyttää Krista Kososen näyttelemä, etäisyyttä asiakkaisiinsa pitävä viileä domina.

Kosonen on elokuvan näyttävin hahmo, mutta elokuvan näyttelijäehdokkuudet jäivät silti vain pääroolissaan loistavan Strangin leveille harteille.

Tottumiskysymys-elokuvan yhdessä tarinassa kokematon Aleksi (Jussi-ehdokkuuden saanut Johannes Holopainen) sysätään syyttäjäksi Niinan (Lotta Kaihua) raiskausoikeudenkäyntiin.

Kolmas tiukasti Jussi-ehdokkuuksista kiinni oleva elokuva on seitsemän ohjaajanaisen – Elli Toivoniemen, Kirsikka Saaren, Anna Paavilaisen, Alli Haapasalon, Reetta Aallon, Jenni Toivoniemen ja Miia Tervon – kuudesta lyhytelokuvasta muovattu pitkä elokuva Tottumiskysymys.

Sen tarinat kuvaavat eri näkökulmista naisten kohtaamaa ahdistelua ja epäasiallista vallankäyttöä.

Tottumiskysymys sai ”vain” neljä ehdokkuutta, mutta ne ovat todella näkyviä: paras elokuva, ohjaus, käsikirjoitus ja miessivuosa. Sen nappasi Johannes Holopainen, jonka rooli raiskausoikeudenkäyntiin sysättynä kokemattomana syyttäjänä on täynnä sekä herkullista sysimustaa komediaa että sinnikkyyteen sekoittuvaa epätoivoa.

Tottumiskysymys sisältää silti saman hyveen kuin Aurora ja Koirat eivät käytä housuja: ne kaikki väläyttävät synkimmällä hetkellään myös ajatusta toivosta.

Matti Ristinen sai Jussi-ehdokkuuden Olen suomalainen -elokuvan roolistaan laulaja Kari Tapiona.

Lista näyttelijöiden saamista Jussi-ehdokkuuksista vahvistaa, että kotimaisessa elokuvassa tehdään ja arvostetaan vaikeita elämänkohtaloita.

Eläköitymistä suunnittelevasta taidekauppiaasta kertovan Tuntemattoman mestarin ehdokkuus ei tullut pääosasta Heikki Nousiaiselle, vaan elokuvan kiireisimmälle ja kireimmälle hahmolle, kauppiaan tytärtä näyttelevälle Pirjo Longalle.

Lukiotyttöjen välisestä mustasukkaisuudesta kertova kepeä Diva of Finland toi taas naispääosaehdokkuuden Suvi-Tuuli Teerinkoskelle.

Näyttelijäehdokkuuksista yhden sai myös Matti Ristinen, joka näytteli elämäkertaelokuvassa Olen suomalainen pohjalla käyvää laulajalegenda Kari Tapiota, ja yhden Jaana Saarinen, joka näyttelee Äiti-elokuvassa vankilasta vapautunutta naista.

Elokuvien aiheet vuonna 2019 olivat näköjään joko synkähköjä tai suoraan sysisynkkiä.

Risto Räppääjä ja pullistelija: Ylermi Rajamaa sai Jussi-ehdokkuuden roolistaan naapurin Lennartina. Rauha-tätiä esittää Pamela Tola.

Kotimaisen elokuvan viime vuoden vakavista tunnetiloista kertoo, että näyttelijäehdokkuuksia saaneista rooleista puhdas ilo huokuu vain Ylermi Rajamaan riemastuttavasta roolista: hän esittää naapurin Lennartia lastenelokuvassa Risto Räppääjä ja pullistelija.

Kaikkien ehdokkaiden mustanhilpeässä joukossa parhaan elokuvan ehdokkuuden saaneen komedian Täydellinen joulu terävästi hahmotettu ihmissuhdekaaos alkaa tuntua puhdistavalta.

Parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta kilpailevat Aurora, Diva of Finland, Koirat eivät käytä housuja, Tottumiskysymys ja Täydellinen joulu.

Jussi-palkinnot jaetaan perjantaina 20.3. Helsingissä.

Juttua korjattu 23.33. Jutun nostokuvassa oli aiemmin Oona Airola, ei Mimosa Willamo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?