Geeniteknologian uhat ja mahdollisuudet esillä uutuusdokumentissa: Mittatilausvauvoja rikkaille ja superdopingia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Geeniteknologian uhat ja mahdollisuudet esillä uutuusdokumentissa: Mittatilausvauvoja rikkaille ja superdopingia

Uudet geeniteknologian menetelmät tekevät perimän muokkaamisen mahdolliseksi. Dokumentissa haastateltu geenitutkija Eric Olson selittää, kuinka CRISPR toimii kuin dna:sta virheitä etsivä oikolukuohjelma.

Uudet geeniteknologian menetelmät tekevät perimän muokkaamisen mahdolliseksi. Dokumentissa haastateltu geenitutkija Eric Olson selittää, kuinka CRISPR toimii kuin dna:sta virheitä etsivä oikolukuohjelma.

Julkaistu: 15.1. 7:32

Kanadalaisdokumentti Genetiikan vallankumous (The Genetic Revolution, 2018) tarjoaa hyvän yleiskatsauksen geeniteknologian nykytilanteeseen, jossa sekä mahdollisuudet että uhat ovat mittaamattomat.

– Tulevaisuudessa lasta voi editoida, vastaa lisääntymislääketieteen kiistelty supertähti John Zhang, kun rintasyövän periytymisestä huolestunut nainen kysyy häneltä geeniteknologian mahdollisuuksista.

Kanadalaisdokumentti Genetiikan vallankumous (The Genetic Revolution, 2018) tarjoaa hyvän yleiskatsauksen geeniteknologian nykytilanteeseen, jossa sekä mahdollisuudet että uhat ovat mittaamattomat. Keskustelun ytimessä on CRISPR-Cas-9-geenimuokkausmenetelmä, joka oli juuri päättyneen vuosikymmenen kenties mullistavin keksintö.

”Dna:n oikolukuohjelmaksi” ja ”geenisaksiksi” kutsutulla menetelmällä voidaan torjua ja parantaa useita sairauksia, mutta vastapainona ovat brutaali eläinten jalostus, superdoping ja jopa Zhangin visioimat mittatilausvauvat rikkaille.

Dokumentin hätkähdyttävintä antia ovat tee-se-itse-geenimuokkaajat. ”Geenihakkerit” myyvät Kaliforniassa omakotitalossa pyöritettävästä verkkokaupasta välinepakettia, jolla kuka tahansa voi harjoitella eliöiden geenimuokkausta. Hakkerit perustelevat toimintaansa sillä, että geenimuokkauksen mahdollisuudet on saatava muillekin kuin varakkaille.

Jo nykytasoinen geeniteknologia voi muuttaa rajusti lajien perimää ja evoluution suuntaa. Geenieetikko Kerry Bowman sanoo, että olemme jo siirtyneet pysyvästi luonnonvalinnasta suunnittelun aikaan.

– On tullut aika päättää, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Prisma: Genetiikan vallankumous

Yle TV1 15.1. klo 19.00

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta