Tältä näyttää Hollywood-legenda John Malkovich Hercule Poirot’na – täyttääkö hän legendaarisen David Suchet’n saappaat?

Hercule Poirot ratkaisee nyt aakkosmurhaajan mysteeriä joulupäivänä alkavassa sarjassa. Suurin arvoitus on kuitenkin se, miten uusi Poirot, John Malkovich, kelpaa vannoutuneille faneille.

25.12.2019 9:30

Rakastettu englantilaisnäyttelijä David Suchet, 73, jäi eläkkeelle etsivä Hercule Poirot’n roolista vuonna 2013. Hän ehti näytellä belgialaisetsivää lähes neljännesvuosisadan, vuodesta 1989 saakka. Brittiläisen ITV:n tuottamaa sarjaa tehtiin yhteensä 70 jaksoa, jotka löivät leimansa painavasti: Suchet on Poirot.

David Suchet oli Hercule Poirot lähes neljännesvuosisadan ajan.

Eipä ihme, että Poirot’n uskollisimmat ystävät olivat sekä innoissaan että epäluuloisia viime vuonna, kun kerrottiin, että Poirot’sta tehdään vihdoin uusi versio, ja pääroolissa nähdään arvostettu amerikkalaisnäyttelijä John Malkovich, 66.

Viikset vaihtuvat leukapartaan, kun Poirotin näyttelijänä on John Malkovich.

Viime jouluna Britanniassa ensi-iltansa saanut BBC:n minisarja Hercule Poirot: Aikataulukon arvoitus (The ABC Murders, 2018) nähdään nyt MTV3:n joulunpyhien ohjelmistossa. Sarja perustuu samalla nimellä suomennettuun Agatha Christien Poirot-romaaniin vuodelta 1936.

Poirot saa kohteliaita, mutta pahaenteisiä kirjeitä tuntemattomalta lähettäjältä. Pian niitä seuraa aakkosmurhien sarja. Ensimmäinen uhri on rouva Alice Asher Andoverista, toinen neiti Betty Barnard Bexhillistä ja niin edelleen. Uhrien viereen murhaaja on jättänyt Britannian rautateiden ABC-aikataulukirjan.

Malkovichin esittämänä Poirot kipuilee ikääntymisen kanssa. Hänen arvostamansa komisario Japp (Kevin McNally) jää yllättäen eläkkeelle ja kuolee pian äkillisesti, ja Poirot’n omatkin parhaat päivät tuntuvat menneiltä. Jappin seuraaja, nuori komisario Crome (Harry Potter -elokuvista tuttu Rupert Grint) suhtautuu veteraanietsivään epäluuloisesti, jopa vihamielisesti, ja vaatii tätä tilille mystisestä menneisyydestään.

Komisario Cromea esittää Harry Potter -filmeistä tuttu Rupert Grint.

– Herra Poirot, te näytätte sulavan, nöyryyttää Crome, kun Poirot’n parran värjäys pettää.

Agatha Christie ei rakentanut tarinaansa perinteisen kuka sen teki -kaavan mukaisesti. Murhaepäilty, omalaatuinen nuorukainen Cust (Eamon Farren) esitellään heti aluksi. Mysteerin ydin on siinä, minkä virheen murhaaja tekee. Miksi hän lähettää kirjeitään juuri Poirot’lle? Onko tällä jotain tekemistä murhattujen tai murhien tapahtumapaikkojen kanssa?

Englannissa Malkovichin eläytyminen Poirot’n rooliin sai yleisöltä ja kriitikoilta lopulta melko lämpimän vastaanoton. Malkovich ei pyri jäljittelemään Suchet’n tyyliä vaan luottaa omiin tavaramerkkeihinsä: omalaatuisesta äänestä ja pienistä eleistä syntyvään hiljaiseen karismaan. Malkovichin Poirot on traagisempi hahmo kuin Christien kirjoittama tai Suchet’n tulkitsema Poirot.

Komisario Jappin (Kevin McNally) eläkkeelle jääminen on epämiellyttävä yllätys Poirot’lle.

Poirot-faneja järkytti Malkovichia ja tämän leukapartaa enemmän tarinan muuntelu ja modernisointi. Nokkelaa sanailua on korvattu brutaalimmalla materiaalilla, jopa suorasukaisilla seksuaalisilla viittauksilla. Malkovich paljasti vuosi sitten Radio Timesin haastattelussa, että Christien perikuntaa piti hieman suostutella muutoksiin.

Malkovich ei tiettävästi ole lupautunut jatkamaan roolissaan. Alkavana vuonna Poirot täyttää sata vuotta, joten tarjouksia on taatusti esitetty.

Alun perin kolmiosainen sarja esitetään nyt neljässä osassa, kaksi ensimmäistä joulupäivänä ja kolmas ja neljäs osa seuraavina iltoina.

Hercule Poirot: Aikataulukon arvoitus, ke–pe 25.–27.12. MTV3 klo 21.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?