Pippa Laukka sanoo suoraan, mitä mieltä on Olet mitä syöt -osallistujien terveydestä: ”Slaagin partaalla” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Pippa Laukka sanoo suoraan, mitä mieltä on Olet mitä syöt -osallistujien terveydestä: ”Slaagin partaalla”

Pippa Laukka ei kaunistele totuuksia Olet mitä syöt -ohjelman uudellakaan kaudella.

Pippa Laukka ei kaunistele totuuksia Olet mitä syöt -ohjelman uudellakaan kaudella.

Julkaistu: 4.12. 7:27

Hyvinvointilääkäri Pippa Laukka kertoo, että osalla Olet mitä syöt -julkkiksista oli todella suuria riskejä sairastua vakavasti. Keskiviikkona 4.12. alkavan ohjelman osallistujat eivät hänen mukaansa itse tajunneet tilannettaan.

Vuosi sitten nousi valtava kohu siitä, kun Olet mitä syöt -ohjelman juontaja, hyvinvointilääkäri Pippa Laukka, 49, puhui televisiossa ohjelman kisaajille varsin suorasukaiseen tyyliin.

Kritiikkiä herätti muun muassa Pipan kommentit osallistujien elintavoista, koosta ja ulkonäöstä: hän kutsui erästäkin osallistujaa valtamerilaivan kokoiseksi.

Jopa Syömishäiriöliitto julkaisi kannanoton, jonka mukaan ohjelmassa tehdään viihdettä osallistujien hyvinvoinnin kustannuksella. Pipan tyyli kuitenkin puree, sillä viime kaudella jokainen osallistuja onnistui pudottamaan painoaan ja sai parannettua terveyttään verikokein mitattuna.

Oskari Katajiston ongelmiin kuuluivat muun muassa liian lyhyet yöunet.

Oskari Katajiston ongelmiin kuuluivat muun muassa liian lyhyet yöunet.

Nyt nähdään, miten Pipan kommentit vaikuttavat kymmeneen julkisuudesta tuttuun henkilöön. Hän sanoo asiansa suoraan, kuten aina.

– Monilla osallistujilla on ollut isoja riskejä terveyden näkökulmasta. Yhdeltä päähenkilöistä löytyi kuvausten aikana muun muassa kakkostyypin diabetes. Myös riski uupumuksen aiheuttamaan stressitilaan sekä verenpaine- ja sydäntauteihin oli iso. Nyt oli aivan yhdestoista hetki tarttua tähän

Alkujaksossa nähdään, miten lyhyillä yöunilla elänyt Oskari Katajisto onnistuu elämäntapojen muutoksessa. Seuraavina ovat vuorossa Ina Mikkola, Henry Saari, Meiju Suvas, Kari Kanala, Wallu Valpio, Veera Bianca, Mikko Töyssy, Kaisa Liski ja viimeisessä jaksossa Riku Suokas.

Jokaisen julkkiksen oli itse haluttava elämänmuutosta, ennen kuin heidät sitoutettiin ohjelmaan. Monella oli piileviä riskejä, joista osallistujat eivät tienneet mitään.

– Korkea verenpaine ja kolesteroli eivät näy päällepäin, eivätkä ihmiset edes tunnista niitä. Tiedetään kuitenkin, että alhaisempi verenpaine lisää elinaikaa jopa 8–10 vuotta.

Wallu Valpio piti itseään lääketieteellisenä ihmeenä.

Wallu Valpio piti itseään lääketieteellisenä ihmeenä.

Ohjelman osallistujat testattiin ensin tarkoin, jotta kaikki riskit olivat tiedossa. Uudella teknologialla tehdyt tutkimukset paljastivat myös mahdolliset riskit sairastua erilaisiin sairauksiin.

Wallu Valpio piti itseään lääketieteellisenä ihmeenä, mikä ei sitten pitänyt lainkaan paikkansa. Wallu oli slaagin partaalla.

– Tärkeintä tässä ohjelmassa on se, että kaikki faktat isketään tiskiin. Lääkärinä halusin varmistua siitä, että kaikki perustuu tutkittuun tietoon, Pippa sanoo.

– Esimerkiksi Wallu Valpio piti itseään lääketieteellisenä ihmeenä, mikä ei sitten pitänyt lainkaan paikkaansa. Wallu oli slaagin partaalla. Hänen sisäelimensä olivat huonossa kunnossa, eikä hän ollut tunnistanut sitä itse. Se oli sellaista itselleen uskottelua.

Jokaiselle tehtiin myös yksilöllinen suunnitelma siitä, miten elämäntapoja aletaan muuttaa. Ensin tutkittiin, millä tavoin kunkin on turvallista liikkua.

Henry Saari teki ison elämänremontin Pippa Laukan välillä ankarankin ohjauksen tuella.

Henry Saari teki ison elämänremontin Pippa Laukan välillä ankarankin ohjauksen tuella.

– Esimerkiksi Henryn kohdalla olin tosi varovainen, sillä hänen tilanteensa oli aluksi aika kriittinen. Hän oli myös eristäytynyt kotiinsa, ja elinpiiri oli kaventunut, joten oli jo työvoitto saada hänet ulos kotoa, Pippa kertoo.

Pippa muistuttaa myös siitä, että pelkän painon perusteella ei voi päätellä ihmisen hyvinvointia. Ohjelmassa on tällä kertaa mukana myös muutama langanlaiha henkilö, joiden elintavat olivat surkeat.

– Ina Mikkola ei kärsinyt ohjelmaan osallistuessaan ylipainosta, mutta hän on tehnyt ihan yhtä ison työn elintapojen muutoksessa kuin muut osallistujat, Pippa kertoo.

Ina Mikkola tarvitsi myös elintapojen muutoksen.

Ina Mikkola tarvitsi myös elintapojen muutoksen.

Pippa itse täyttää ensi vuonna 50 vuotta ja elää kuten opettaa: hän menee ajoissa nukkumaan ja nukkuu joka yö 8–9 tuntia. Ruokailuvälit ovat säännölliset: aamupala, lämmin ateria (lounas), välipala, toinen lämmin ateria (päivällinen) ja iltapala.

– Ruokaa pitää saada 2–3 tunnin välein, ja osaan suunnitella ja varautua siihen erilaisin välipaloin.

Monen osallistujan ongelma olikin se, että hankalat työajat ja keikkatyöt johtivat tolkuttomaan iltasyöpöttelyyn ja roskaruuan ahmimiseen. Tästä pyrittiin pois esimerkiksi Meiju Suvaksen kohdalla.

– Meiju on niin kiltti, ettei hän ole uskaltanut vaatia keikkapaikalle mitään terveellistä ruokaa. Ennen keikkaa hän ei syönyt mitään, ja keikan jälkeen hän söi koko grillikioskillisen, Pippa heittää omaan ronskiin, ihmisiä herättelevään tyyliinsä.

Olet mitä syöt keskiviikkoisin 4.12. alkaen, MTV3 klo 20.00

Lue koko haastattelu uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 4.–10.12. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Kuvituskuva

Lisää aiheesta