Lihansyöjäbakteeri ja amputaatiot eivät lannistaneet Heliä: ”On varmasti kuolemansairaita ihmisiä, jotka antaisivat raajansa pois, että saisivat nähdä lastensa kasvavan” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Lihansyöjäbakteeri ja amputaatiot eivät lannistaneet Heliä: ”On varmasti kuolemansairaita ihmisiä, jotka antaisivat raajansa pois, että saisivat nähdä lastensa kasvavan”

Outi Brouxin vetämässä Tuhkimotarinoita-jaksossa tavataan Heli (oik.), jonka kaikki raajat on amputoitu.

Outi Brouxin vetämässä Tuhkimotarinoita-jaksossa tavataan Heli (oik.), jonka kaikki raajat on amputoitu.

Julkaistu: 3.12. 7:05

Tuhkimotarinoita-jaksossa tavataan savonlinnalainen kolmen lapsen äiti, joka meni outojen särkyjen vuoksi päivystykseen. Helillä todettiin lihansyöjäbakteeri, jonka aiheuttama verenmyrkytys vei kädet ja jalat kuolioon.

Stylisti Outi Brouxin Tuhkimotarinoita-ohjelman jaksossa Rakkaus kesti pahimman nähdään niin koskettava tarina, että sitä on vaikeaa katsella kuivin silmin.

Savonlinnalainen kolmen lapsen äiti Heli meni päivystykseen outojen särkyjen vuoksi. Pian oireiden pahetessa hänellä todettiin lihansyöjäbakteeri, jonka aiheuttama verenmyrkytys vei kädet ja jalat kuolioon. Sen seurauksena raajat oli amputoitava.

Kukaan ei kyennyt sanomaan, mitä Helillä on leikkausten jälkeen edessään.

– Eikä kukaan tullut kertomaan, mitä proteeseilla voi tehdä ja auttaako ne mitään.

Heli kävi useasti lähellä kuolemaa. Kunnon romahdettua teho-osastolla Helin miehelle Markolle annettiin minuutti aikaa jättää hyvästinsä. Nukutuksen jälkeisestä heräämisestä kun ei ollut enää varmuutta. Marko mietti, että mitä voi sanoa, kun aikaa on niin vähän.

– Kerroin vaan, että olin käynyt edellisenä iltana ostamassa liput Iskelmäfestareille, että muista, et siellä nähdään.

Perusterveen Helin kaikki raajat jouduttiin amputoimaan.

Perusterveen Helin kaikki raajat jouduttiin amputoimaan.

Jaksossa vuorottelevat Helin ja hänen miehensä Markon haastattelut, tyylillä dramatisoidut sairaalapätkät sekä ohjelman tarjoamat hemmotteluhetket perheen Tampereen-reissulta.

Sairaala-aikana Heli ja Marko menivät naimisiin. Jakso huipentuukin juhliin, joissa aviopari pääsee Juha Tapion säestämänä tanssimaan sairaalassa väliin jääneen häätanssinsa.

Ohjelman iloiset hetket antavat katsojalle kaivatun hengähdystauon, sillä Helin dramaattista tarinaa ei voi olla myötäelämättä vahvasti.

Heli kertoo elämästään Outi Brouxin haastattelussa.

Heli kertoo elämästään Outi Brouxin haastattelussa.

Heli laskee viettäneensä sairaalassa yhteensä 8,5 kuukautta, jonka aikana hänet leikattiin 11 kertaa. Heli kertoo olevansa kiitollinen siitä, että aviomies on pysynyt hänen rinnallaan läpi vaikeiden aikojen.

– Se, että Marko pysyi siinä rinnalla tuossa tilanteessa, oli jotain ihan uskomatonta. Se muutti minun käsitykseni ihan täysin siitä ihmisestä, että se pystyi siinä olemaan. Olin teho-osastolla 46 päivää, ja 44 päivänä hän kävi siellä. Ja sinne on 170 kilometriä suuntaansa matkaa Savonlinnasta. Hän oli ihan uskomaton. Joku ois lähtenyt karkuun sellaista tilannetta, mutta hän ei lähtenyt.

Heli kertoo, että ihmisistä tuntuu kurjalta hänen puolestaan. Hän kuitenkin näkee, ettei raajojen menettäminen ollut se pahin vaihtoehto.

– On varmasti kuolemansairaita ihmisiä, jotka antaisivat raajansa pois, että saisivat jatkaa elämää tai nähdä lastensa kasvavan. Se on paljon kuitenkin. Ja tutkimusmatka jatkuu tästä eteenpäin.

Jakson sanoma on lopulta positiivinen. Vaikka Heli ja hänen perheensä ovat kokeneet rankkoja asioita, he ovat säilyttäneet iloisen elämänasenteensa. Kuten Heli toteaa, hän sai jatkaa elämää, ja se on kuitenkin jo paljon se.

Tuhkimotarinoita: Rakkaus kesti pahimman, tiistaina 3.12. TV2 klo 21.00