”Tuosta meidän Tainasta tulee tosi pantava” – sovinisti-isän julmat sanat tuhosivat 10-vuotiaan tytön elämän: kertoo nyt tv:ssä riipaisevan tarinansa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

”Tuosta meidän Tainasta tulee tosi pantava” – sovinisti-isän julmat sanat tuhosivat 10-vuotiaan tytön elämän: kertoo nyt tv:ssä riipaisevan tarinansa

Riina Rinteen ohjaamassa Perjantai-dokkarissa Taina Lehikoinen uskaltaa lopultakin sanoa suorat sanat kuolleelle isälleen.

Riina Rinteen ohjaamassa Perjantai-dokkarissa Taina Lehikoinen uskaltaa lopultakin sanoa suorat sanat kuolleelle isälleen.

Julkaistu: 19.11. 10:37

Uusintana esitettävä Perjantai-dokkari sukeltaa suoraan syvään päähän <em>Haista paska, isä</em> -minidokumentilla.

57-vuotias Taina Lehikoinen kipuilee isäsuhteensa kanssa ja osallistuu Radikaali rehellisyys -kurssille päästäkseen yli arvottomuuden tunteesta ja menneisyytensä haamuista.

Sovinistisen isän kanssa kasvaneen Tainan tuska välittyy heti alusta alkaen, ja katsoja imaistaan nopeasti kiinni lapsuutta ja sitä myötä koko aikuisikää varjostaviin kokemuksiin.

Taina kertoo, kuinka hänen isänsä vilvoitteli perheen kesäpaikan terassilla saunan jälkeen olutta siemaillen. Hänellä oli joku kaveri mukana. Kun pieni Taina kulki ohi, isä totesi ystävälleen:

– Tuosta meidän Tainasta tulee tosi pantava. Siihen mun lapsuus loppui, Taina kertoo dokumentissa.

Tapaus ei ollut yksittäinen.

– Isä ja veljet sai osallistua siihen. Kuulin aina, että on tuo Taina aika pullukka, sillä on isot tissit, on sillä iso perse. Mä halusin vain kuolla.

Tainan isä kuoli vuosia sitten, eikä tytär ehtinyt koskaan kertoa isälleen, miten paljon tämä oli satuttanut häntä.

Nyt Taina sanoo, eikä viesti jää keneltäkään kuulematta. Tainan itkusta, vihasta ja lopulta helpotuksesta vääntyneet kasvot kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Kun edes osa taakasta putoaa harteilta, tuntuu helpotus katsojalle asti.

– Mun pitää sanoa ääneen, että isä, sä et tehnyt oikein. Sä rikoit mun naiseuden. Sun olisi pitänyt ymmärtää, että sellaista ei voi sanoa 10-vuotiaalle lapselle. En yhtään ymmärtänyt, mitä tarkoitit. Ja mä olin sun tytär ja mä rakastin ja ihailin sua.

– Millä saatana oikeudella? Ei sulla ollut oikeutta! Mä olen sulle niin vihainen. Sä veit multa niin paljon. Mä sanon sulle, että haista sinä paska. Sinä ja sinun vanhanaikaiset sovinistiset käsityksesi. Enää kukaan ei enää määrittele mulle, mikä mun arvo on! Taina purkaa tunteitaan dokumentissa.

Dokumentti ammentaa siitä perustavanlaatuisesta lähtökohdasta, joka meillä kaikilla on. Olipa vanhempi tehnyt mitä tahansa, lapsi rakastaa häntä, yleensä ehdoitta. Ehkä juuri se tekee dokumentista niin riipaisevan.

Kerronta on taattua Perjantai-dokkarin tyyliä ja onnistuu tarjoamaan uuden näkökulman aiheeseen, jota on käsitelty jo monta kertaa. Minidokumentti pysyy kasassa, sillä keskiössä on vain yhden henkilön tarina.

Toisaalta katsoja jää kaipaamaan lisää, sillä aihe koskettaa.

Haista paska, isä

TV1 klo 21.30