Suomalais-norjalainen ex-aktivisti grillaa Edward Snowdenia

Pirate Bayn perustaja Peter Sunde Kolmisoppi tenttaa Edward Snowdenia uudessa dokumenttisarjassa.

Edward Snowdenista tuli maailman tunnetuin tietovuotaja, kun hän paljasti Yhdysvaltojen maailmanlaajuisen joukkovalvonnan 2013.

Peter Sunde Kolmisoppi grillaa kameroiden edessä maailmaa vuonna 2013 järisyttänyttä tietovuotaja Edward Snowdnia uuden Aktivisti-dokumenttisarjansa ensimmäisessä osassa.

–Se oli kuin itsemurha, Snowden kuvaa päätöstään julkistaa salaiset asiakirjat Yhdysvaltain laittomasta kansalaisiinsa kohdistuneesta vakoilusta.

Täytyy olla tarpeeksi hullu uhratakseen oman elämänsä aatteen vuoksi, mies toteaa. Hän tiesi joutuvansa liemeen.

Snowden kertoo, että ihmiset kysyvät häneltä usein, miksi ja kenen takia hän vuosi tiedot.

–Kysyjät ajattelevat tätä sankaritarinana. He näkevät itsensä uhraamista ja pyyteettömyyttä. Sankareita ei ole, vain sankarillisia päätöksiä. Olen ihan tavallinen kaveri, hän toteaa.

–Olen vain yksi niistä, jotka katsovat Game of Thronesia. -- Olen itse pelkkä surkimus, mutta tein yhden asian oikein. Ja niin voit tehdä sinäkin.

Keskustelu ui myös kysymyksiin tiedonvälityksen etiikasta. Snowden sanoo, että vaitiolo on kaikista suurin yhteiskunnallinen ongelma.

–Kuinka voisimme lajina taistella sellaista ongelmaa vastaan, jonka olemassaolosta emme edes saa tietää? hän kysyy.

Hän kertoo vuotaneensa tiedot, koska 330 miljoonaa yhdysvaltalaista ja 6,2 miljardia muiden maiden asukasta ansaitsivat saada tietää vakoilusta. Hänen mukaansa samankaltaista toimintaa harjoittavat muutkin valtiot. Snowden myös alleviivaa, että hän antoi tiedot toimittajille, jotka käyttivät materiaalia journalistisen perustein.

Haastattelu on kaiketi Snowdenin ensimmäinen suomalaisille antama. Sen sai Peter Sunde Kolmisoppi, itsekin vanha nettiaktivisti ja Pirate Bayn perustaja. Edward Snowden kertoo käyttäneensä Pirate Bay -palvelua, jossa jaetaan ilmaiseksi muun muassa elokuvia, musiikkia ja pelejä, jotka usein ovat tekijänoikeuksien alaisia.

Peter Sunde Kolmisoppi on itsekin vanha nettiaktivisti ja tiedoston jakopalvelu Pirate Bayn perustaja.

Peter Sunde Kolmisoppi istui vuonna 2014 Ruotsissa kahdeksan kuukauden vankilatuomion tekijänoikeusrikkomuksista. Suomessa hänet on tuomittu maksamaan satojen tuhansien eurojen korvaukset levy-yhtiöille.

Haastattelu pidettiin Moskovassa, missä Snowden on vuosikaudet pakoillut Yhdysvaltoja. Koristeellinen huoneisto vaikuttaa samalta Punaisen torin laidalla olevalta huoneistolta, jossa muun muassa John Oliver on Snowdenia tentannut.

Viisiosaisessa dokumenttisarjassa Aktivisti Peter Sunde Kolmisoppi tapaa aktivisteja ympäri maailmaa. Toisessa jaksossa merten ja kalojen puolesta koko elämänsä taistellut Paul Watson kertoo, miltä kuoleva valas näyttää ja miksi hän päätti pyhittää elämänsä merille. Watson erotettiin Greenpeacesta 1977, minkä jälkeen hän perusti radikaalin Sea Shepherd -järjestön. Interpol etsii miestä.

Aktivistien aatokset ja tarinat kiehtovat Sundea.

–Minua kiinnostaa mitä aktivistit uhraavat ja miksi. Mikä heitä ajaa?

–Olen kamppaillut samojen eettisten kysymysten parissa kuin tapaamani ihmiset, eritoten istuessani vankilassa The Pirate Bay -tuomioni jälkeen. Olen yksi heistä.

Peter Sunde Kolmisoppi paahtaa Snowdenia kiitettävästi. Hän ottaa esiin, mistä voi tietää olevansa hyvien puolella, kun ottaa oikeuden omaan käteensä eikä noudata yhteiskunnan normeja – kuten lakeja.

– Emme voi silti olettaa, että kaikilla on hyvät aikeet. Norjalainen Breivik ajatteli sinun tapaasi, että yhteiskunnassa on vikaa ja jotain pitää tehdä, Sunde lataa.

– En sanoisi, että ajattelemme samaan tapaan, Snowden kiiruhtaa sanomaan.

– Ette toki, mutta hänkin puolusti arvojaan, ja se pelottaa minua. Kuinka erotamme, mikä on oikein ja väärin?

Nettiaktivistien ajatustenvaihto käsittelee suuria filosofisia kysymyksiä. Oikean ja väärän lisäksi miehet pohtivat, mitä oikeastaan ovat omistusoikeudet ja miten omistussuhde tietoon voi syntyä. Tietoa omistamalla ihmisiä kontrolloidaan, Snowden toteaa.

Aktivisti maanantaisin klo 19.00 Yle Teema & Femillä sekä Yle Areenassa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?