Matt Damon on ylpeä suomalaisista sukujuuristaan – vanhempien opit ovat kantaneet elämässä pitkälle - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Matt Damon on ylpeä suomalaisista sukujuuristaan – vanhempien opit ovat kantaneet elämässä pitkälle

Oscar-voittajat Matt Damon ja Christian Bale ovat eri mieltä siitä, millaisella autolla tulisi ajaa. Damon ylistää Teslaansa ja Bale haluaa ajaa bensalla kulkevalla avolava-autollaan.

Julkaistu: 16.11.2019 8:44

– Vaikka suonissani virtaa suomalaista verta, en tiedä mitään F1-autoista, kilpa-autoilusta elokuvan tehnyt Matt Damon sanoo.

Aina yhtä miellyttävä ja ystävällinen Matt Damon muistaa meidän tavanneen aiemminkin. Nyt kilpa-autoilusta elokuvan tehnyt näyttelijä huudahtaakin heti:

– Vaikka suonissani virtaa suomalaista verta, en tiedä mitään F1-autoista, enkä osaa mainita yhtään suomalaista formulakuskia. Otan kuitenkin aina mielelläni kaikki kohteliaisuudet vastaan, kun minulle kehutaan suomalaiskuljettajia.

Kun Matt Damon miettii, mitä suomalaista hänessä voisi olla, hän uskoo saaneensa suomalaisia sukujuuria omaavilta vanhemmiltaan oikeanlaiset opit elämään.

– Äiti ja isä opettivat minulle elämän arvoja, eettisyyttä sekä sen, että minun on kunnioitettava sitä tilannetta, missä kulloinkin elämässäni olen – on tilanne sitten hyvä tai huono, hän sanoo ja myöntää iskostaneensa nuo opit takaraivoonsa.

Damon on aina ollut haastatteluissa rehellinen. Hän on puhunut työstään avoimesti, mutta jättänyt jutut yksityiselämästään vähemmälle. Kun kerron, että viime kesänä Suomessa levisi huhu miehen visiitistä Tampereelle, hän nauraa.

– En käynyt Suomessa, mutta olin Norjassa, hän kuittaa.

Lukuisista elokuvista (Meduusan verkko, -isku, -sinetti, Jason Bourne) tunnettu Matt Damon ja Batman-elokuvien Christian Bale istuvat yhdessä haastateltavina. He ovat nimittäin tehneet vanhanaikaista Hollywood-kerrontaa huokuvan, tositapahtumiin perustuvan Le Mans ’66 - Täydellä teholla -elokuvan.

Legendaarinen tarina, jota kutsutaan myös Ford vastaan Ferrari -kisaksi, kertoo amerikkalaisesta autosuunnittelijasta, uransa sydänvian takia päättäneestä entisestä kilpa-ajajasta, Carroll Shelbysta (Damon) ja hänen työntekijästään, brittiläisestä testikuskista Ken Milesista (Bale).

He rakentavat yhdessä kilpa-auton Ford Motor Companylle, koska parivaljakko haluaa vallata moottoriurheilun vaikeimpiin pidetyn kisan 24 tunnin Le Mansin vuonna 1967. Tarkoitus on napata kuninkuus itseltään Enzo Ferrarilta.

Vaikka tarina kuulostaa miehiseltä, se koskettaa myös naiskatsojaa, sillä runsaan kahden tunnin elokuvassa on myös katkeransuolaista draamaa sekä lempeää perhe-elämää, jossa vaimon rooli on suuri. Bale esittääkin perheelleen omistautunutta miestä, mutta työssään hän on tyly ja ylimielinen.

– En halunnut tehdä elokuvaa vain kilpa-autoilusta. Le Mans ’66 kertookin vahvasta ystävyydestä, haaveista ja työstä niiden toteutumiseksi. Elokuvassani roolihahmot ovat pääosissa, eivät autot, ohjaaja James Mangold kertoi ennen Balen ja Damonin haastattelua.

Koska Mangold ohjasi molempia miehiä viikkojen ajan, hän painotti, ettei allekirjoita julkisuudessa pyöriviä tarinoita Balen vaikeudesta kuvauspaikoilla. Hän kehui molempia pääosanesittäjiään ja paljasti miesten lähestyvän työtään eri tavalla.

– Christian ei ole vaikea tai jääräpää, hän on perfektionisti ja idealisti, joka rakastaa työtään. Hän ei halua olla muita parempi, vaan tehdä työnsä niin, että on siihen itse tyytyväinen.

Mangold huomautti vielä, ettei Oscar-voittaja Bale halua edes tietää mitään ohjaajan ajatuksista ennen kuvauksia.

– Hänellä on eräänlainen yksinäinen zen-suhtautuminen työhönsä. Hän ei kilpaile kuin itseään vastaan siinä, mitä tekee, ohjaaja painotti.

James Mangold kertoi tunteneensa molemmat näyttelijät jo neljännesvuosisadan ja uskoikin tietävänsä, mistä hän puhuu.

– Matt on näyttelijä, joka haluaa tietää kaiken etukäteen, etenkin sen, miten kohtaus kuvataan. Kun sitten valitsin hänet Shelbyn rooliin, se oli tavallaan kuin ampumista pimeään maaliin. Näyttelijän sekaantuminen ohjaajan työhön ei aina ole se paras mahdollinen yhtälö, Mangold paljasti, mutta myönsi olevansa Damonin valinnasta rooliin oikeassa.

”En enää tee roolejani pakosta”

Kun Damon ja Bale istahtavat tuoleilleen, yleensä hiljainen Bale on yllättäen heistä kahdesta puheliaampi.

Matt Damon kehuu Balen työmoraalia ja sitä, että tällä on häntä enemmän kärsivällisyyttä. Damon sanookin, ettei Bale kehu itseään työssään, vaan ilmestyy paikalle, tekee työnsä eikä sen jälkeen puhu tekemisestään.

– Meissä on yhteistä se, että molemmilla on intohimo työhömme ja työskentelemme yhteisen hyvän, eli elokuvan menestyksen eteen, Damon painottaa.

Vuosikymmenten varrella Damon on oppinut työstään melkoisesti. Sen hän auliisti myöntää.

– En enää tee roolejani pakosta. Sellainen nimittäin näkyy valkokankaalla. Roolin on oltava kuin baletti; pitää olla kevyt kosketus näyteltyyn osaan ja antaa sitten kaiken vain tapahtua, hän filosofoi.

Bale ja Damon Le Mans 66 -elokuvassa.

Useista huippurooleista tunnettu Christian Bale kuuntelee vieressä ja sanoo hyväksyneensä oman Le Mans ´66 roolinsa siksi, ettei hänen hahmonsa kuitenkaan ole niin macho kuin kilpa-ajajan tulisi olla.

– Katsoin Ken Milesista tehtyjä videoklippejä ja ymmärsin, että hänellä oli kivikasvojensa takana tunteita, rooliaan varten myös Alain Prostista ja Niki Laudasta kertovia dokumentteja katsellut Bale sanoo.

Vaikka Bale on saanut Oscarin, hän myöntää ottavansa aina riskin, kun hän valitsee roolin. Hänen isänsä kuulemma opetti aikoinaan pojalleen, että riskejä tulee ottaa ja seikkailunhalu elämässä on hyvä säilyttää.

– Isän kanssa kiersimme asuntovaunulla Englantia enkä mennyt vuoteen edes kouluun. Elämämme oli tuolloin hyvin epävarmaa, mutta sitä on myös näyttelijän työ.

Molemmat näyttelijät sanovat kuin yhdestä suusta, että ovat urillaan olleet onnekkaita. Heidän mielestään suurin riski näyttelijän ammatissa on urapolku.

– Ryhtyessämme tekemään uutta elokuvaa, aloitamme uramme alusta. Kyllä tämä on hyvin epävakaa työ, he sanovat.

Kieltäytyi Avatar-elokuvan roolista

Yksi asia Matt Damonia on hänen urallaan jäänyt kaivelemaan ja hän myöntää katuvansa sitä edelleen. Hän kieltäytyi James Cameronin tarjouksesta olla mukana sittemmin huippumenestyksen saaneessa Avatar-elokuvassa.

– Otin riskin, joka osoittautui kannattamattomaksi. Näin jälkeenpäin ajateltuna tein tuolloin todella tyhmän ratkaisun, valitsin väärin, hän tunnustaa.

Oikean ratkaisun elämässään molemmat miehet sanovat tehneensä silloin, kun menivät naimisiin nykyisten kumppaniensa kanssa.

–Ihailen Mattin pitkää ja harmonista liittoa, Bale ylistää.

Le Mans ’66 -elokuvassa Balen Mollie-vaimo (Caitriona Balfe) tukee miestään ja on omistautunut vain hänelle sekä heidän lapselleen. Christian Bale kertoo, että oikeassa elämässä hänen vaimonsa tukee miestään kaikessa.

– En voisi tehdä tätä epävakaata työtäni ilman vaimoni (Sibi Blazic) tukea. Tiedän, että vaimon omistautuminen nykypäivänä vain miehelleen ja tämän uralle saattaa kuulostaa hullulta, mutta meillä se toimii, Bale sanoo.

Matt Damon kertoo Luciana-vaimonsa hoitavan kodin, lapset ja näin hän on heidän tapaamisestaan vuonna 2003 asti saanut luoda rauhassa uraansa. Vaimolle kuuluu suuri kunnia myös siitä, että hän on tukenut miestään tämän urallaan tekemissä ratkaisuissa.

Yhdestä asiasta Damon ei suostu joustamaan: hän haluaa pitää perheen lapset julkisuudelta piilossa. Hän ja Lucia ovatkin sanoneet aikoinaan, että pyrkivät elämään mahdollisimman tavallista perhe-elämää.

– Ihailen Mattin pitkää ja harmonista liittoa, Bale ylistää.

Le Mans ’66 - Täydellä teholla Suomen ensi-ilta 15.11.