Jumalainen Maria Callas eli yltäkylläistä unelmaelämää – tähteä ympäröi silti yksinäisyyden aura - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Jumalainen Maria Callas eli yltäkylläistä unelmaelämää – tähteä ympäröi silti yksinäisyyden aura

Dokumentti kuvaa, kuinka sopraano Maria Callas nousi tähtiin. Hänellä tuntui olevan kaikkea, mutta

Dokumentti kuvaa, kuinka sopraano Maria Callas nousi tähtiin. Hänellä tuntui olevan kaikkea, mutta

Julkaistu: 16.11.2019 15:00

Oopperadiiva Maria Callasista kertova dokumentti sisältää aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia ja musiikkitallenteita. Tähti sai kaiken, mutta tunsi yksinäisyyttä.

Viime vuonna valmistunut ranskalainen dokumentti Maria by Callas kertoo oopperalaulaja Maria Callasin (1923–1977) tarinan hänen itsensä kertomana. Tom Volfin ohjaamassa ohjelmassa on mukana ennen näkemätöntä arkistomateriaalia.

Heti kättelyssä tulee miettineeksi, syntyykö tällaisia tähtiä enää. Mikä ääni! Ja jumalainen ulkonäkö.

Maria Callasilla tuntui olevan kaikkea: lahjakkuutta, menestystä ja rakkautta. Silti katsojalle tulee surullinen olo.

Amerikankreikkalainen ”La Callas” syntyi siirtolaisperheeseen New Yorkissa. 13-vuotiaana hän muutti äitinsä kanssa Ateenaan, Kreikkaan. Callas lauloi jo koulussa kaikissa juhlissa ja esitti kiinalaista prinssiä ja merimiestä. Äiti päätti, että tyttärestä tulee kuuluisa laulaja.

Dokumentissa Maria Callas muistelee lämmöllä espanjalaista oopperalaulajaa Elvira de Hidalgoa, opettajaansa. Elviran seurassa hän tunsi vihdoin saaneensa perheen.

Maria Callas esiintyi maailman tunnetuimmissa oopperataloissa ja sai lempinimen naarastiikeri.

Vanhoilla tallenteilla hän kertoo siitä, mikä on ollut menestyksen hinta. Uraa ja perhettä ei voi hänen ammatissaan yhdistää, hän miettii.

Ylellisyyden keskellä Callas rakastaa ruoanlaittoa ja liimailee ruokareseptejä vihkoon. Musiikki on dokumentissa toki suuressa osassa.

Vanhoissa kaitafilminauhoissa vilahtelevat maailmantähdet, kuten Grace Kelly, Marilyn Monroe ja upporikas laivanvarustaja, kreikkalainen Aristoteles Onassis, jonka kanssa Callas seurusteli yhdeksän vuotta. Maria Callas oli oman aikansa supertähti.

Maria Callas ja Aristoteles Onassis kuvattuna vuonna 1959.

Maria Callas ja Aristoteles Onassis kuvattuna vuonna 1959.

Menestyksestä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Maria Callasissa on jotakin traagista. Häntä ympäröi yksinäisyyden aura.

– Aina on joku vihollinen väijymässä heikkoa hetkeä, hän kertoo ohjelmassa.

Seuraavassa hetkessä kuuluvat konsertin Bravo!-huudot.

Dokumentti näyttää unelmaelämää eri kanteilta. Siinä ollaan luksusristeilijän kannella, pariisilaislukaalissa, median jahtaamana kadulla. On hienoja kampauksia, koruja ja kimaltelevia leninkejä. Aplodeja ja drinkkejä. Katsojalle tulee ontto olo.

Callas valitsi usein elämässään väärin – myös miessuhteissaan. Hän ei osannut arvostaa itseään. Ehkä se on laajemminkin hänen sukupolvensa naisten tarina.

Dokumentissa hän miettii, että naisen tehtävä on tehdä mies onnelliseksi. Ehkä kiinnostavinta antia on, kun Callas kertoo viimeisestä tapaamisestaan Aristoteles Onassiksen kanssa 1975 sairaalassa.

Lopussa nähdään koskettavaa materiaalia Maria Callasin viimeisiltä vuosilta. Hän kuoli Pariisissa 1977.

Dokumentin jälkeen esitetään elokuva Medeia (1969), pääosassa Maria Callas.

Maria by Callas Yle Teema & Fem lauantaina klo 20.

Tuoreimmat osastosta