Tiina Räsänen kruunattiin 18-vuotiaana tangokuningattareksi: Ei tiennyt tangoista mitään eikä sitä, mitä tansseissa pitää tehdä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tiina Räsänen kruunattiin 18-vuotiaana tangokuningattareksi: Ei tiennyt tangoista mitään eikä sitä, mitä tansseissa pitää tehdä

Sauli Lehtonen ja Tiina Räsänen kruunattiin tangokuninkaallisiksi 1994.

Sauli Lehtonen ja Tiina Räsänen kruunattiin tangokuninkaallisiksi 1994.

Julkaistu: 16.11. 12:12

Tangokuninkaallinen aviopari Tiina Räsänen ja Petri Hervanto esiintyy Sinitaivas-kiertueella, josta Tiinan ensimmäiset muistikuvat ovat vuodelta 1994.

Tangokuninkaallinen aviopari Tiina Räsänen ja Petri Hervanto nähdään yhdessä tv:ssä, sillä he ovat mukana nyt esitettävässä Sinitaivas-konsertissa.

Tiina oli ensi kertaa samassa konsertissa vastavalittuna tangokuningattarena 25 vuotta sitten.

Vuoden 1999 tangokuningas Petri Hervanto on niin ikään ollut aikoinaan kiertueella, sillä Sinitaivaan alkuperäisenä syntyajatuksena oli tuoda suuriin konserttisaleihin Seinäjoen Tangomarkkinoilla vastikään valitut uudet tangokuninkaalliset.

Työt veivät kuitenkin molempia noina kiireisinä vuosina, ja vuonna 2001 tavannut pariskunta erosi vuodeksi 2008.

– Tuolloin koko parisuhde identifioitui työn ympärille, eikä sellainen ole mistään kotoisin, Tiina sanoo.

– Nyt olemme olleet 18 vuotta yhdessä, ja nykyään meillä on enemmän aikaa parisuhteelle.

Myös yhteiset keikat, kuten nyt nähtävä Sinitaivas-konsertti, tarjoavat yhteistä aikaa.

– Nykyään teemme yllättävänkin paljon yhteisiä keikkoja, Tiina naurahtaa.

Petri Hervanto ja Tiina Räsänen esiintyivät Tangomarkkinoiden 30-vuotisjuhlakonsertissa 2014.

Petri Hervanto ja Tiina Räsänen esiintyivät Tangomarkkinoiden 30-vuotisjuhlakonsertissa 2014.

Myös liika suorittaminen on karsiutunut kalenterista. Vielä neljä vuotta sitten Tiina osallistui bikini fitness -kisoihin.

–Olin 18-vuotias, kun aloin tehdä töitä, joten silloin jäi paljon nuorten juttuja pois. Halusin sitten myöhemmällä iällä kokeilla kaikkea. Olen suorittajatyyppi, mutta yritän olla sitä koko ajan vähän vähemmän, Tiina sanoo.

18-vuotias tangokuningatar oli vielä hämillään kaikesta osallistuessaan aikoinaan Sinitaivas-kiertueelle vuonna 1994.

– Tämänsyksyinen kiertue on tuonut paljon muistoja mieleen, Tiina Räsänen kertoo.

– Esiinnyimme vuonna 1994 Sauli Lehtosen kanssa kyseisessä konsertissa, ja muistan, kuinka kaikki oli silloin ihan uutta. Olin tosi aikaoptimisti kappaleiden opetteluiden suhteen. En tiennyt yhtään, kuinka kauan kahdeksan kappaleen opetteluun menee, ja lopulta minulle tuli hirveä kiire.

Kappaleita hänen pitikin todella opetella, sillä Tiina ei ennen tangokuningattareksi kruunaamistaan ollut tiennyt tangoista mitään.

Tangomarkkinoille hän päätyi ennen kaikkea näyttämisen halun ja itsensä haastamisen vuoksi. Hän halusi kokeilla jotain, mistä ei tiennyt mitään. Siitä alkoi valtava tangolaulujen pänttäys.

Petri Hervanto ja Tiina Räsänen ovat olleet yhdessä 18 vuotta.

Petri Hervanto ja Tiina Räsänen ovat olleet yhdessä 18 vuotta.

– Minun piti opetella kymmenen tangoa. Olisin kyllä tiennyt Whitney Houstonin ja Michael Jacksonin kappaleet, sillä olin teininä haaveillut siitä, että olisi ihana olla Whitney Houstonin kaltainen laulajatähti, Tiina hymähtää.

– Kävin kirjastossa katsomassa Ihanat ikivihreät -kirjasta, mitä kaikkia tangoja olin joskus edes kuullut, ja päätin opetella ne Tangomarkkinoille, Tiina muistelee.

Loppu on historiaa ja hänestä kruunattiin tangokuningatar. Lukiokin jäi kesken, kun Tiinaa revittiin esiintymislavoille ympäri Suomea.

– Kun sitten lähden tanssilavakeikoilla, en tiennyt yhtään, mitä tansseissa tapahtuu. Minun piti ensimmäisenä iltana kysyä (nyt Sinitaivas-kiertueen kapellimestarina toimivalta) Taisto Lunkalta neuvoa, että mitä minun nyt kuuluu tehdä.

Nykyään Tiina on kuin toinen ihminen. Hän kertoo olevansa ajan suhteen erittäin tarkka ja työssään perfektionisti.

– Osaan myös nauttia lavapreesensistä ja ihmisten kohtaamisesta ihan eri tavalla kuin ennen. Työ on tekijäänsä opettanut.

Töitä perheessä riittää edelleen niin, että Tiina ja Petri saattavat olla yhtaikaa keikoilla eri puolilla Suomea.

Pariskunnan 8-vuotiaan Eemeli-pojan lastenhoidossa on ollut välillä sumplimista. Tiinan jo kotoa pois muuttanut, The Voice of Finland -ohjelmassakin nähty 21-vuotias tytär Julia on silloin tällöin apuna.

– Välillä kaiken säätäminen on haastavaa, mutta ihan tavallinen perhearki on parasta elämää ja täydellistä vastapainoa työlle.

Lavalla: Sinitaivas-konsertti lauantaina klo 21.00

Lisää aiheesta