Onnistuuko Olivia Colman The Crownin kuningattarena? - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

The Crownin kuningatarta näyttelevä Olivia Colman kehuu edeltäjäänsä Claire Foyta: ”Hän oli roolissa henkeäsalpaava”

The Crownin odotettu kolmas kausi alkaa huomenna sunnuntaina 17.11. Kuningatarta näyttelevä Olivia Colman kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että Elisabet II:n rooli on hänen elämänsä vaikeimpia.

Onnistuuko Olivia Colman The Crownin kuningattarena kolmannella kaudella yhtä hyvin kuin kahdella ensimmäisellä kaudella katsojat hurmannut Claire Foy?­

16.11.2019 17:32

Menestynyt brittinäyttelijä Olivia Colman, 45, eläytyy kuningatar Elisabet II:n rooliin, kun kuvataan The Crowniin kolmannen kauden ensimmäisen jakson kohtauksia Lontoossa Lancaster House -kartanossa, joka kuului aikoinaan St Jamesin palatsiin.

Reilun kahdensadan kuvauspäivän aikana käydään läpi tapahtumia vuodesta 1964 vuoteen 1977.

Televisiosarjoista Broadchurch, Yövahti ja Fleabag sekä Oscar-elokuvasta The Favourite tuttu nainen sovitti kuninkaalliset korkokengät jalkaansa Claire Foyn jälkeen. Foy eläytyi nuoreksi kuningattareksi kahdella ensimmäisellä kaudella.

– Claire oli roolissa henkeäsalpaava. Ensimmäiset pari viikkoa mietin, miten hän oli tehnyt työn. Sitten minun oli aika ottaa hahmo omaan haltuuni, Colman kehuu näyttelijätoveriaan.

Claire Foy ja Matt Smith olivat The Crownin pääosissa kahdella ensimmäisellä kaudella.­

Colman yllättyi, kun keski-ikäisen ku­ningattaren roolia tarjottiin hänelle.

– En tiennyt, että sarjaan palkattiin uusi näyttelijäkaarti. Claire toivotti minulle onnea ja sanoi, että tulen rakastamaan roolia. Emme puhuneet asiasta sen enempää.

–On haastavaa näytellä hahmoa, jonka kaikki tunnistavat, Olivia Colman sanoo.­

He eivät keskustelleet palkka­skandaalistakaan. Viime vuonna selvisi, että sarjan silloiselle päätähdelle maksettiin 10 000 puntaa vähemmän per jakso kuin hänen aviomiestään esittäneelle Matt Smithille. Nyt prinssi Philipinä nähdään Outlander-sarjasta tuttu Tobias Menzies.

– Toivon todella, että minulle maksetaan yhtä paljon kuin Tobiakselle. Sarjan nimi on The Crown eikä Edinburghin herttua.

Prinssi Charlesin roolin näyttelee Josh O’Connor.­

Vaikka Colman on eläytynyt Britannian kuningattareksi, ei hänelle kuitenkaan ole auennut pisimpään vallassa olleen elävän monarkin ajatusmaailma.

– Hän on koko kansan kallio, vahva muiden puolesta eikä näytä tunteitaan. Luotan sarjan luojan Peter Morganin tulkintaan ja tekstiin, Colman kertoo Ilta-Sanomille.

Kuningattaren eleet ja maneerit ovat tulleet tutuksi näyttelijätähdelle.

– En ole harjoitellut mitään muuta roolia varten näin paljoa. On haastavaa näytellä hahmoa, jonka kaikki tunnistavat. Treenasin puhetta, äänenpainoja ja etikettejä, mutta vaikeinta minulle oli oppia kävelemään arvokkaan näköisesti korkokengillä.

– Yksi ohjaaja kehotti minua kävelemään enemmän kuin kuningatar ja vähemmän kuin maanviljelijä. Siitä oli itse asiassa apua, Colman kertoo ja naurahtaa.

Wallis Simpsonina on Geraldine Chaplin ja Windsorin herttuana Derek Jacobi.­

Jos hänellä olisi mahdollisuus, kysyisi hän kuningatar Elisabet II:lta kahta asiaa.

– Haluaisin tietää, mitä hänen käsilaukussaan on ja miten hän pystyy käyttämään korkokenkiä koko päivän. Leikittelen ajatuksella, että kun hän on yksin, istuu hän sohvalla ja pistää jalat ylös.

Kuningataräitiä esittää Marion Bailey ja prinsessa Margaretia Helena Bonham Carter.­

Reilun neljänkymmenen vuoden aikaiset tapahtumat tuntuvat Colmanista esihistorialliselta ajalta.

– Muistan nähneeni äitini kuvia 1960- ja 1970-luvuilta, joten sen aikainen muoti on niiden kautta minulle hieman tuttua.

Prinsessa Annena nähdään Lyla Barrett-Rye.­

Colmanin Mary-äiti, entinen ballerina, työskenteli sairaanhoitajana Itä-Englannin Norwichissa. Keith-isä oli maanmittaaja. Näiden tytär Sarah Caroline Olivia syntyi tammikuussa vuonna 1974. Hän kuvaa lapsuuttaan tylsän onnelliseksi.

– Osallistuin ensimmäiseen koulunäytelmään 16-vuotiaana. Se muutti elämäni. Minusta tuntui, että osaan tehdä jotain. Mutta näytteleminen jäi salaiseksi haaveeksi, sillä kuvittelin sen olevan mahdotonta, koska vanhempani eivät olleet alalla, Colman sanoo.

 Vanhempani kyselivät, että aionko luovuttaa, jos en löydä vuoden jälkeen töitä. Sanoin, että annan alalle ainakin kymmenen vuotta.

Hän aloitti opettajan opinnot Cambridgessa, mutta lopetti ne kesken.

– En ollut motivoitunut, eikä minusta olisi tullut hyvä opettaja.

Siellä Colman kuitenkin löysi amatöörinäytelmäkerhon Footlights.

– Saman henkinen kaveriporukka loi minuun uskoa, ja ymmärsin, että näytteleminen on minun juttuni.

Ryhmän kautta hän tapasi nykyisen aviomiehensä, näyttelijä-kirjoittaja Ed Sinclairin, johon hullaantui ensi silmäyksellä. Olivia Colman seurasi miestä Bristol Old Vic -näytelmäkouluun. Colman valmistui vuonna 1999, mutta ei löytänyt alansa töitä.

Näyttelijä-käsikirjoittaja Ed Sinclair ja Olivia Colman kuvattiin tämän vuoden Oscar-gaalassa.­

– Tein pätkätöitä sihteerinä ja siivoajana. Silloin vanhempani kyselivät, että aionko luovuttaa, jos en löydä vuoden jälkeen töitä. Sanoin, että annan alalle ainakin kymmenen vuotta. En pärjäisi missään muussa ammatissa.

Tämän vuoden alussa Olivia Colman yllätti monet, kun hän voitti Oscar-palkinnon elokuvasta The Favourite, vaikka veteraaninäyttelijä Glenn Closen veikattiin vievän kotiin parhaan naispääosan palkinnon elokuvasta The Wife.

Kuningatar Annan (1665–1714) höpsö rooli elokuvassa The Favourite toi Colmanille Oscarin.­

Colman on kuitenkin tehnyt tasaisen tasokasta työtä reilut viisitoista vuotta. Hänen läpimurtoroolinsa oli komediasarjassa Peep Show vuonna 2003. Elokuva Tyrannosaur todisti vuonna 2011, että hän on myös lahjakas draamanäyttelijä.

Sen jälkeen tähden aikataulu on ollut täysi.

– Työni kautta saan tehdä niin paljon mielenkiintoisia asioita, että vapaalla en kaipaa mitään ylimääräistä. Silloin nautin ajasta kotona mieheni ja meidän kolmen lapsemme kanssa, Colman kertoo.

– On luksusta, kun Ed kokkaa, sillä minulla on keittiössä peukalo keskellä kämmentä.

The Crown, kolmas kausi, sunnuntaina 17.11. Netflix

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?