”Some teki minusta hirviön” – suomalaistubettaja avautuu somen aiheuttamasta addiktiosta tv:ssä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

”Some teki minusta hirviön” – suomalaistubettaja avautuu somen aiheuttamasta addiktiosta tv:ssä

Inari Fernandez on huomannut myös sosiaalisen median ikävät puolet.

Julkaistu: 13.11.2019 19:55

6-vuotiaan tyttären huomio sai tubettaja Inari Fernandezin, 38, tekemään kiusallisen havainnon. Hänestä oli tullut someriippuvainen.

Valaistus on kunnossa ja olohuoneen väritys juuri oikeanlainen. Tubettaja Inari Fernandez, 38, voi aloittaa uuden videon kuvaamisen Äidin puheenvuoro -kanavalleen Youtubessa.

Fernandez on tehnyt sosiaalisen median sisältöjä työkseen muutaman vuoden. Niiden aikana hän on huomannut itsessään tiettyjä muutoksia.

Fernandez huomasi, että hänen käsiään kihelmöi, kun hän odotti katsojien reaktioita sisältöihin. Tykkäämisiä.

Negatiiviset reaktiot aiheuttavat mielipahaa ja kokonaisvaltaisen pettymyksen tunteen, positiiviset taas saavat aikaan dopamiiniryöpyn ja hyvää oloa.

Vaikka some on naisen ainoa työyhteisö ja ikään kuin läheinen kollega, sillä on myös ikävät puolensa.

– Se saa minusta esiin suorastaan hirviön, Fernandez kertoo Akuutin toimittajalle Marjo Lundvallille.

Fernandez ei ehkä olisi itse huomannut asiaa. Hän kertoo ohjelmassa havahtuneensa sosiaalisen median pimeään puoleen sen jälkeen, kun oma, tuolloin 6-vuotias tytär pyysi häntä laittamaan älypuhelimensa pois.

– Se tuntui kauhealta, Fernandez kertoo.

Hän myöntää olevansa someriippuvainen. Hän on käsitellyt aihetta myös Youtubessa julkaisemassaan videossa.

Tilanne on ristiriitainen. Fernandez tarvitsee somea työssään, mutta on silti piinallisen tietoinen somen negatiivisista vaikutuksista elämäänsä: kun älypuhelin on käden ulottuvilla, sitä tulee seurattua lähes koko ajan.

Somen parissa käytetty aika on pois muulta perheeltä, puolisolta ja kahdelta lapselta.

Yksi arjessa tehty ratkaisu on jo osoittautunut järkeväksi. Fernandezin perheessä sunnuntait on pyhitetty päiviksi, jolloin puhelimet jätetään rauhaan. Siitä on ollut jo hyötyä.

Fernandezit muuttivat kesällä Helsingistä Sodankylään.

Inari Fernandez kertoo Akuutissa, että pohjoisen tuoma rauha on enemmän kuin tervetullut lisä arkeen.

Hän ei pistäisi pahakseen, vaikka perheen ”vaihtovuosi” toisi mukanaan suuriakin elämänmuutoksia – tai jopa uuden ammatin.

Hän korostaa, ettei tiedä, mihin elämä vie, myöskään ammatillisesti.

– Somen tekeminen on kuulunut yhteen elämänvaiheeseen. Vielä kaksi vuotta sitten en tehnyt tätä työkseni, hän kertoo ja naurahtaa, ettei tiedä, vaikka työskentelisi jatkossa eräoppaana.

Fernandez kertoi heinäkuussa IS:lle kokeneensa olonsa Pohjois-Suomessa aina hyväksi ja rauhalliseksi.

– Haluan oppia ymmärtämään niitä ihmisiä. Olen aina asunut kaupungeissa, joissa on vaikeampi ymmärtää, miksei muutoksen tekeminen ole niin helppoa, hän kertoi tuolloin.

Akuutti: Addiktoiva aikamme käsittelee erilaisia riippuvuuksia kolmen haastateltavan kautta: Fernandezin kokeman some-riippuvuuden lisäksi ohjelmassa kuullaan laulaja Hanna Pakarista, joka pääsi tupakasta eroon hypnoosilla.

Lisäksi kuullaan päihdelääkäri ja päihdepsykiatri Antti Loimalahtea – entistä alkoholistia, joka raitistui lähes 30 vuotta sitten.

Loimalahti on vaihtanut addiktiosta toiseen. Alkoholin tilalle tuli avantouinti, johon hän kertoo olevansa koukussa.

– Geneettinen altistus addiktioihin on valtava, mutta jos laukaisevaa tekijää ei ole, altistusta ei tapahdu, Loimalahti kertoo.

Akuutti: Addiktoiva aikamme TV1 klo 20.00.