Idris Elban toimintatrilleri koki 2016 tylyn kohtalon: ensi-iltaa lykättiin terroristien vuoksi – sitten tuli toinen isku, ja elokuva vedettiin Ranskan teattereista

Julkaistu:

Päivän elokuva
Idris Elba näyttelee Bastille Day -jännärissä terroristeja jahtaavaa CIA:n agenttia. Tosielämässä elokuvan teatterikierrokselle kävi terroristien vuoksi loppujen lopuksi köpelösti.
Tv-kanava Kutosen lauantai-illan elokuva, englantilaisen James Watkinsin ohjaama toimintatrilleri Bastille Day, kertoo Ranskaan sijoittuvista terrori-iskuista.

Richard Madden esittää Pariisissa asuvaa amerikkalaista taskuvarasta, joka varastettuaan pommin sisältäneen käsilaukun kansallispäivän aattona päätyy epäillyksi terroriteosta. Todistaakseen syyttömyytensä miehen on lyöttäydyttävä yhteen häntä jahdanneen kovapintaisen CIA:n agentin (Idris Elba) kanssa.

Tähtinäyttelijöistään huolimatta elokuvan kohtalo elokuvateatterikierroksella oli tyly. Alun perin elokuvan ensi-illan piti olla Britanniassa helmikuussa 2016, mutta päivää lykättiin eteenpäin jo marraskuussa 2015 sen jälkeen, kun terroristit olivat iskeneet Pariisiin.

Britannian ensi-iltapäivää päästiin viettämään lopulta 22.4.2016, mutta ensi-illan ajankohta ei Ranskassakaan todellakaan ollut otollinen: se oli 13. heinäkuuta 2016 – vain päivää ennen Nizzan terrori-iskua.Nizzassa väkijoukon keskelle ajanut terroristi aiheutti useiden kymmenien ihmisten kuoleman ja satojen haavoittumisen. Terrori-isku tapahtui 14. heinäkuuta 2016 kesken Ranskan kansallispäivän juhlinnan. Elokuvan nimi Bastille Day viittaa juuri Ranskan kansallispäivään.

Kunnioituksesta uhreja kohtaan elokuva vedettiin Ranskan teattereista muutama päivä myöhemmin.

Suomessa elokuvaa ei nähty elokuvateattereissa lainkaan.Pääosassa nähtävä Richard Madden tuli tunnetuksi Game of Thrones -fantasiasarjasta, jossa hän näytteli Robb Starkia. Brittiläisestä jännityssarjasta Bodyguard – Henkivartija (2018) hän voitti Golden Globen.

Elba taas tunnetaan kovapintaisista rooleistaan muun muassa tv-sarjoissa Langalla ja Luther. Lisäksi hän on esittänyt muun muassa Nelson Mandelaa elämäkertadraamassa Mandela: Pitkä tie vapauteen (2013) sekä Marvelin elokuvaseikkailuissa Heimdallia eli Thorin Asgard-planeetan vartijaa.

Tapahtumien selvittely vie Maddenin esittämän taskuvarkaan ja Elban esittämän CIA-agentin lopulta salaliiton jäljille.

Bastille Day on tavanomainen mutta varsin vauhdikas toimintajännäri. Sen nopea tempo, tiivis tunnelma ja karismaattiset päänäyttelijät tempaisevat sujuvasti mukaan.

Bastille Day (2016), lauantaina 9.11. Kutonen klo 21.00, toimintatrilleri ★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt