Muistatko vielä V-kulttisarjan? Aiheutti 80-luvulla Suomessa kohun: MTV:n puhelin soi ja kansa jakautui kahtia

Julkaistu:

TV-sarja
Suomessa 80-luvun lopulla kohun aiheuttanut sarja kertoo avaruusvieraista, jotka kertovat tulleensa maapallolle ystävällisissä aikeissa. Mutta pinnan – ja ihon – alla piilee salaisuuksia.
Vuonna 1983 amerikkalaiset saivat hieraista silmiään, kun julkisille paikoille ilmestyi propagandavivahteisia julisteita. Niissä esiintyi aurinkolaseihin sonnustautunut, puna-asuinen mies. Julisteiden piirrosmainen tyyli lausahduksineen muistutti niin Yhdysvaltojen, Neuvostoliiton kuin natsipuolueen propagandajulisteita 1930- ja 40-luvuilta.

Nämä julisteet mainostivat 80-luvun suosittua tieteissarjaa: V.


Kenneth Johnson käsikirjoitti ja ohjasi nyttemmin hyvinkin tavalliseen tieteistarinaan pohjautuneen sarjan. Ihmisiä muistuttavat vieraat saapuvat ulkoavaruudesta lentävillä lautasillaan ja kertovat tulevansa ystävällisissä aikeissa.

V-sarjassa nämä avaruusoliot nimetään visitors, eli vieraat.

Ihmiskunnan ja vieraiden välille aukeaa dialogi ja avaruusolennot kertovat haluavansa tehdä vaihtokauppaa ihmisten kanssa. Vieraat haluavat luovuttaa tietotaitojaan edistyneemmästä teknologiastaan ihmiskunnan resursseja vastaan.


Kavala totuus avaruusvieraiden aikeista paljastuu kuitenkin sarjan edetessä. Maapallon ollessa hurmoksessa uusista ystävällisistä kavereistaan, avaruusolioita vastustamaan muodostuu vastarinta, joka vannoutuu paljastamaan vieraiden perimmäisen tarkoituksen – ja ulkonäön.

Amerikkalaissarjoille tyypillisesti tämä vastarinta kuvastaa perinteisen sankarin roolia. Ensin heidän höpinöitään liskon näköisistä vierailijoista ei meinata uskoa, mutta loppujen lopuksi heihin joudutaan turvautumaan taistelussa pahaa voimaa eli vieraita vastaan.

Sarja aiheutti Suomessa ison kohun 80-luvulla

Sarja sai ensi-iltansa myös Suomessa muutamaa vuotta myöhemmin, 12. päivä helmikuuta vuonna 1988, MTV 2 -kanavalla. Tv-yhtiö oli päättänyt esittää sarjan 10-osaisena kokonaisuutena parhaaseen katseluaikaan, tiistaisin kello 19.00.

Vain kuukausi ensinäytön jälkeen television ohjelmaneuvosto suositteli MTV:tä siirtämään sarjan esitysaikaa myöhemmäksi. Ohjelmaneuvosto vetosi MTV:n vuotta aiemmin allekirjoitettuun sopimukseen, jossa tv-yhtiö oli sitoutunut näyttämään väkivaltaiset ohjelmat vasta kello 21.00 jälkeen.

– No niin, siihenhän nyt aina vedotaan, tuohahti MTV:n filmipäällikkö Jorma Sairanen Ilta-Sanomille 17. helmikuuta 1988.

Suositusta edelsi iso kohu ja yhteiskunnallinen keskustelu.

Filmipäällikkö Sairanen harmitteli tuolloin IS:lle päätöstä edeltäneitä, eri lehtien palstoilla vilisseitä mielipidekirjoituksia. Hän paljasti, että MTV:n ohjelmapäivystykseen tulleet puhelinsoitot kertoivat kansan jakautuneen kahtia. Vihaisia puheluita sarjasta tuli Sairasen mukaan keski-ikäisiltä naisilta ja kiitoksia nuorilta pojilta ja heidän isiltään. Katsojia oli sarjan pysäytyshetkellä valtava määrä – noin 800 000.

– Ruotsissa sarja nostatti pienoista mölyä, mutta sieltä opastettiin, että on aivan sama mihin aikaan sarjan näyttää, nuoret katsovat sen kuitenkin, Sarjanen tilitti.

Sarja palasi MTV:n ohjelmistoon vasta saman vuoden kesällä ja sitä näytettiin lapsille sopivampana ajankohtana – viikonloppuisin, kello 21.00 jälkeen.


Yli kaksi miljoonaa euroa nykyrahassa jaksolta maksanut V ajautui lopulta budjettiongelmiin

Johnsonin 80-luvun tieteisluomus oli harvinaista laatua, nimittäin siihen asti tv-ruuduilla tällaiset vieraat ulkoavaruudesta miellettiin vihamielisiksi ja yksioikoisiksi. Visitorsit eli vieraat taasen olivat nokkelia ja kavalia soluttautujia.

Johnson tarinoi ensin kaksiosaisen minisarjan, joka poiki jatkoa kolme jaksoa. Tämän jälkeen tv-yhtiö rahoitti sarjaa kokonaisella, 19 jakson pituisella kaudella.

V oli kallein siihen mennessä tuotettu tv-ohjelma ja huhutaan, että yksi jakso maksoi siihen aikaan yli miljoona dollaria jaksolta. Inflaatio huomioon ottaen tämä tekee yli 2 miljoonaa euroa. Ei ihme, että sarja ajautui lopulta budjettiongelmiin ja sen tuotanto lakkautettiin kesken kaiken.


– Niin lupaava sarja mutta niin kauhea sotku, kriitikko Daniel Finney kirjoitti St. Louis Post Dispatchiin vuonna 2004.

Sarjan viimeisten jaksojen budjettia leikattiin puoleen, mikä koitui pian kohtaloksi. Tuotanto joutui turvautumaan halvempiin tehosteisiin ja käyttämään uudestaan sarjassa jo nähtyä materiaalia, mikä Finneyn mukaan sai sarjan näyttämään surkealta ja halvalta. Loppua kohti myös sarjan käsikirjoitus oli pettymyksiä pullollaan.

Lakkauttamisesta huolimatta sarja ehti kerätä vannoutuneen katsojakunnan ja V:stä puhutaan usein kulttisarjana.

Vieraiden uusi elämä tällä vuosituhannella

Luultavasti myös tämän kulttimaineensa vuoksi, tv-yhtiö ABC:n innostui käynnistämään sarjan uudelleen ja se palasi tv-ruutuihin vuonna 2009. Uudella sarjalla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä Johnsonin käsikirjoituksen kanssa.


Vaikka uuden sarjan rooleihin pestattiin hyvinkin vankka näyttelijäkaarti, siitä jäi puuttumaan jokin tieteissarjojen ystäviä kutkuttava elementti. Kehnojen katsojalukujen valossa ABC kuoppasi uuden sarjan nopeasti – vain kahden kauden jälkeen.

Tieteisfaneille on kuitenkin useampi hyvä uutinen. Tänä vuonna on julkaistu sarjan alkuperäisestä 80-luvun taltioinnista remasteroitu versio blue ray -formaatissa. V on myös palaamassa uudestaan – tällä kertaa elokuvakankaille. Deadline uutisoi 2018 helmikuussa, että V:n elokuvaversioinnista suunnitellaan trilogiaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt