Kahden teinitytön surullinen elämä pysäytti Ernest Lawsonin Afrikan-matkalla

Julkaistu:

Näyttelijä Ernest Lawson vieraili Nenäpäivä-lähettiläänä Burkina Fasossa.
Taas kerätään varoja hyväntekeväisyyteen – ja ulvotaan naurusta. Vuodesta 2007 järjestetyn Nenäpäivä-kampanjan ja Ylen tuottaman Nenäpäivä-ohjelman myötä punanenäisistä julkkiksista on tullut varma syksyn merkki.

Näyttelijä-koomikko Ernest Lawson on mukana Nenäpäivässä toista kertaa. Viime vuonna hän toimi juontotehtävissä, mutta tänä vuonna kampanja vei hänet Länsi-Afrikkaan ja Burkina Fasoon.

– Kun minulta kysyttiin, haluaisinko lähteä, tartuin heti tilaisuuteen. Olimme siellä toukokuussa kymmenisen päivää, ja reissasimme ympäri maata. Pääasiassa tapasimme ihmisiä ja perheitä, jotka olivat saaneet Nenäpäivän kautta apua. Se, mitä siellä kuulin ja näin, ei unohdu, Lawson kertoo.

Lawson tutustui reissullaan Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan ja tapasi monia lapsia ja nuoria.

Matkan antia nähdään Nenäpäivä-lähetyksessä.


– Yksi tapaamistani nuorista oli esimerkiksi teinityttö Rakiata, jonka perheen isä oli kuollut jonkin aikaa sitten. Perheen toimeentulo katosi isän kuoleman myötä. Jäi vain pellon pläntti, mutta kuivuuden vuoksi siltä ei riittänyt ruokaa enää edes omaan suuhun, Lawson kertoo.

Niinpä Rakiata käveli päivittäin useita kilometrejä kerätäkseen perheelleen tietyn puun lehtiä, joita he saattoivat syödä.

– Hänen oli pakko tehdä sitä. Perheeseen kuului muitakin lapsia, mutta vain yksi Rakiatan siskoista oli koulussa. Heillä oli varaa vain yhden lapsen koulunkäyntiin. Rakiatallakin oli haaveena, että pääsisi joskus vielä opiskelemaan.

Burkina Fasossa Lawson tapasi muun muassa Azetan, 18. Isä ajoi Azetan pois kotoa, sillä nuori nainen ei suostunut menemään naimisiin vanhan miehen kanssa. Azeta haluaisi opiskella lääkäriksi.

Tilanne tuntui pahalta, mutta absurdeinta oli Lawsonin mukaan se, miten pienestä kaikki oli kiinni.

– Kysyimme, paljonko koulunkäynti yhden lapsen osalta maksaisi. Se oli kaksi euroa – siis koko lukuvuodelta. Eli jo kympin lahjoituksella saisi koko perheen lapset kouluun!

Lawsonin mukaan kohtaamiset laittoivat omia ajatuksia oikeaan perspektiiviin. Karuista olosuhteista huolimatta monilla lapsilla ja nuorilla riitti vielä uskoa tulevaisuuteen.

– Heistä välittyi asenne, että maailmassa on silti paljon hyvää. On vastoinkäymisiä, mutta on myös ihmisiä ja järjestöjä, jotka auttavat. Heillä oli uskoa huomiseen.

Nenäpäivä perjantaina 8. marraskuuta.

TV1 klo 19–20.30

TV2 klo 20.28–23.00