Gilmoren tyttöjen päätähti haaveilee Suomesta – Scott Pattersonista tuli kahviyrittäjä roolihahmonsa Luken tavoin

Scott Patterson näytteli Gilmoren tytöissä kahvilayrittäjä Lukea. Ei ole sattumaa, että Patterson pyörittää nyt omaa kahvifirmaansa. Tv-lehden haastattelema tähti muistelee entisiä kollegoitaan ja haaveilee muutosta Suomeen.

Scott Patterson toivoisi ihmisten kahvittelevan enemmän keskenään. Nykyään tuntuu, että ihmiset tuijottavat vain älypuhelimiaan.

6.11.2019 14:50

Iki-ihanassa Gilmoren tytöt -sarjassa Kirk (Sean Gunn) teki Luken (Scott Patterson) hulluksi käsittämättömillä päähänpistoillaan. Patterson, 61, kertoo Tv-lehdelle kuinka suuria vaikeuksia hänellä oli pitää pokkaansa tehdessään kohtauksia Gunnin kanssa.

– Aina teki mieli purskahtaa nauruun. Sean on hyvin hauska, taitava näyttelijä, jonka kanssa on mukava viettää aikaa. Hän ei muistuta millään lailla Kirkiä. Tapaamme silloin tällöin fanitapaamisissa ja hän on mahtava kaveri. Meistä tulisi hyvä sitcom-tiimi, amerikkalaisnäyttelijä suitsuttaa.

Patterson näytteli huippusuositussa Gilmoren tytöt -sarjassa miespääosaa Luke Danesia vuosina 2000–2007 ja palasi takaisin rooliinsa A Year in the Life -jatko-osassa 2016. Mies muistelee vanhoja Gilmoren tyttöjen kollegoitaan suurella lämmöllä ja paljastaa, millaisia he ovat todellisuudessa.

Michael Winters esitti sarjassa kiukkuista ja topakkaa Stars Hollow’n pamppua Tayloria. Lauren Graham näytteli sarjan naispääosaa eli pulppuavaa ja nokkelaa Lorelaita ja Alexis Bledel hänen menestyjätytärtään Rorya.

– Michael ei ole lainkaan samanlainen kuin Taylor. Lauren ja Alex ovat suhteellisen samanlaisia kuin hahmonsa.

Kelly Bishop muistetaan Gilmoren suvun vakavana ja jämptinä matriarkkana Emilynä. Yanic Truesdale oli sanavalmis ja pöyhkeä Michel, Sally Struthers puolestaan hersyvä Babette.

– Kelly ei ole lainkaan hahmonsa oloinen. Yanic on samanlainen. Sally Struthers on todella lahjakas ja terävä, Patterson lausuu.

Fanitapaamisia kiertävästä Scott Pattersonista on tullut kuin isähahmo Gilmoren tyttöjen faneille.

Luke pyöritti sarjassa kahvistaan tunnettua Luke’s Dineria. Pattersonista on tullut sarjan faneille kuin isähahmo, ja hän kuulee sitä usein tavatessaan fanejaan.

– Se on yhtä aikaa imartelevaa ja outoa. Ole onnellinen siitä, että sarjalla on niin suuri positiivinen vaikutus ihmisiin. Se on liikuttavaa, hän kiittelee.

Gilmoren tyttöjen kuvaaminen oli Pattersonin mukaan alusta asti taianomaista. Pikku hiljaa siitä tuli työtä siinä missä muukin.

– Päivät olivat pitkiä, mutta se on pelin henki. Sitä tietää, mihin ryhtyy.

Sarjassa Luken vakioasiakkaisiin kuului Lorelai, joka ei voinut aloittaa aamuaan ilman Luken kahvia. Mielenkiintoista on, että tosielämässä Pattersonista on tullut kahviyrittäjä, jolla on oma yrityksensä Scotty P’s Big Mug Coffee.

Scott Patterson halusi tehdä itse parempaa kahvia kuin se, mitä on saatavilla.

Se ei ole sattumaa.

– Lähdin mukaan kahvibisnekseen, koska haluan rakentaa asioita alusta asti. Pidän haasteista ja tämä tuntui juuri sopivalta. Sarjassa olin tekemisissä kahvin kanssa enkä ollut tyytyväinen hintaan ja kahviin, jota täällä Yhdysvalloissa juodaan, joten ajattelin tehdä itse parempaa.

Itärannikolla New Jerseyssä kasvaneella Pattersonilla on rakkaita muistoja teinivuosiltaan, kun hän istuskeli äitinsä kanssa juomassa kahvia ja jutteli tulevaisuudensuunnitelmistaan. Patterson toivoisi ihmisten kahvittelevan edelleen enemmän. Nykyään tuntuu, että ihmiset tuijottavat vain älypuhelimiaan.

– Sosiaalinen kanssakäyminen on niin paljon hyödyllisempää kuin olla kiinni iPadissa. Nykyajan haasteena on tasapainotella sosiaalisessa mediassa vietetyn ajan ja ihmisten kanssa vietetyn ajan kanssa. Elämä on puhumista, ei naputtelua. Toki somessa on etunsa, mutta ihmisillä on taipumus tulla riippuvaisiksi, hän muistuttaa.

Patterson sanoo suoraan kriittisen ajattelun vähentyneen sosiaalisen median aikakautena ja ihmisistä tulleen laumasieluja. Hän on huomannut ihmisten ikään kuin kadonneen iPhone-puhelintensa syövereihin, eikä muulla maailmalla ole enää merkitystä.

– Tuntuu, että mitä äänekkäämpiä ihmiset ovat somessa sitä suositumpia he ovat.

Kahvibisneksen ohella Patterson soittaa ja laulaa SMITHRADIO-rockbändissään. Hän työstää parhaillaan balladeja studiossa. Näyttelijä-muusikon musiikilliset vaikutteet vaihtelevat Beethovenista Rolling Stonesiin ja Oasiksesta Tupac Shakuriin.

Billions oma suosikki

Gilmoren tyttöjä voi katsoa Netflixistä. Omista suoratoistosuosikeistaan Scott Patterson mainitsee HBO:n Billionsin, jota hän kuvailee hyvin shakespearemaiseksi.

– Billionsin Paul Giamatti ja Damian Lewis ovat loistavia näyttelijöitä. Maggie Siff on ilmiömäinen.

Hän suree Bobby Axelrodin (Lewis) ex-vaimoa Laraa esittäneen Malin Åkermanin lähtöä sarjasta.

– Tapasin hänet vastikään ja olin ihan pähkinöinä, koska show menetti niin paljon ja lähti laskusuuntaan, kun hän lähti sarjasta.

– Hahmo oli melkoinen kovis, ja Lewis tarvitsee häntä rinnalleen, jotta selviäisi vilunkipelistään. Aina tarvitaan moraalista kompassia äärimmäiselle hahmolle, ja nyt Lewisin hahmo on hieman hukassa, mutta ehkä se on se pointtikin. Oli miten oli, hän on hemmetin hyvä tyyppi.

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa. Patterson tietää sen ja toivoo oman kahvinsa tulevan saataville myös Suomeen. Tällä erää sitä voi tilata Amazonista Yhdysvaltain sisäisesti.

Laskettelua rakastava näyttelijä haaveilee pääsevänsä joku päivä Suomeen.

– Unelmoin, että voisin muuttaa sinne ja vain lasketella kaiket ajat. Katsotaan, miten käy, hän heittää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?