Raakel Lignell avautuu tv:ssä nuoruuden soitonopettajasta, joka ahdisteli: ”Se oli enemmänkin laki kuin poikkeus”

Julkaistu:

Tänään tv:ssä
Raakel Lignell muistelee elämäänsä länsi-Berliinissä parikymppisenä ja kuinka joutui huippuopettajan ahdistelemaksi.
Torstaina Teemalla esitettävässä Arkistomatka-ohjelmassa Raakel Lignellin Berliini viulisti ja juontaja Raakel Lignell, 52, kiertelee opiskeluajoiltaan tutussa Berliinissä ja maalaa ajankuvaa 80–90-lukujen taitteesta. Lignellin vuosia värittivät viulunsoitto, vilkas yöelämä, muurin murtuminen sekä tuhoisa parisuhde.

Lignellin ja juontaja Marko Gustafssonin keskustelu painottuu enemmän Lignellin elämään kuin itse kaupunkiin. Keskustelu antaa kuitenkin osviittaa muurin murtumista edeltävän ajan liberaalista Länsi-Berliinistä, jossa Mikkelistä kotoisin oleva maalaistyttö eli villiä nuoruuttaan.


23-vuotias Lignell tuli Berliiniin oppiakseen täysin uuden soittotekniikan, sillä lupaava viulisti oli huomannut silloisen soittotyylinsä rajoitteet. Lignell otti yhteyttä Berliinin radion sinfoniaorkesterin konserttimestariin, jonka kanssa hänen opiskelukaverinsa oli aiemmin laittanut soittotekniikkansa uusiksi.

Lignell joutui tämän yli kuusikymppisen, arvaamattomasti käyttäytyneen huippuopettajansa ahdistelemaksi. Tuolloin kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä Lignell puhuu tuoreessa ohjelmassa avoimesti:

– Se oli ehkä enemmänkin laki kuin poikkeus. Hän ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen näitä setiä, jotka oletti, että heillä on oikeus tehdä mitä vaan.

Lignell kertoo ohjelmassa, että koska viulun soittaminen on niin kehollista, opettajan täytyy saada tulla lähelle ja koskea. Berliinissä opettajan käytöksestä kävi kuitenkin selväksi, että miestä kiinnosti lähinnä se, mitä Lignellillä on jalkojensa välissä.

Tämä sai nuoren naisen tuntemaan, että opettaja välitti vain hänen sukupuolestaan, ei työmäärästään tai lahjakkuudestaan.

Lignellin mukaan häirintä oli tuohon aikaan kuitenkin niin tavallista, ettei hän edes tullut ajatelleeksi, että miehen kuuluisi ottaa vastuu omista teoistaan.

– Mäkin vaan ajattelin silloin et no, tää nyt on tämmöstä. Kyllähän näitä miehiä muna pystyssä tulee ja menee, Lignell sanoo ohjelmassa suoraan.

Myöhemmin Berliinissä Lignellin elämään tuli rajun väkivaltainen parisuhde, josta hän on kertonut elämäkerrassaan. Ohjelmassa sitä vain sivutaan.

Arkistomatka: Raakel Lignellin Berliini, torstaina 7.11. Teema & Fem klo 22.25