Kommentti: Jennifer Aniston ja Reese Witherspoon loivat itselleen huippuroolit – uutuussarja sivuaa terävästi MeToo-ajan jälkijäristyksiä

Julkaistu:

Kommentti
The Morning Show on Applen uuden netti-tv-palvelun kärkisarja, ja aivan syystä, kiittää elokuva- ja tv-kriitikko Taneli Topelius.
Televisioon vuosikymmenten ja monien valkokangasroolien jälkeen palaava näyttelijä Jennifer Aniston sekä elokuvatähti Reese Witherspoon ovat huippuvedossa uudessa tv-sarjassaan The Morning Show.

Skandaalin kouriin joutuneen suositun aamu-tv-ohjelman tekemisestä kertova kymmenosainen sarja on napakasti kulkeva viihdyttävä draama, joka sivuaa terävästi #MeToo-ajan jälkijäristyksiä.

The Morning Show’n tarina käynnistyy tilanteesta, jossa aamuohjelman itsekeskeinen juontajajulkkis on juuri saanut potkut seksuaalisen häirinnän takia.

Aniston näyttelee potkut saaneen Mitch Kesslerin juontajaparia, jolla on kriisin puhjetessa meneillään myös omat tiukat sopimusneuvottelunsa oman pestinsä jatkosta.

Witherspoon esittää paikallistelevision helposti kiivastuvaa uutishaukkaa, jolle tv-kanavan laskelmoiva päällikkö tarjoaa paikkaa Kesslerin korvaajana.


The Morning Show on yksi kahdeksasta ohjelmasta, jotka saivat ensi-iltansa Applen uudessa netti-tv-palvelussa AppleTV+:ssä sen avajaispäivänä perjantaina 1.11.
Vahvalla käsikirjoituksella varustetusta sarjasta on tehty uuden palvelun kärkisarja, ja aivan syystä.

Se on pääosissa nähtävien naisten juhlaa. Anistonilla ja Witherspoonilla on epäilemättä ollut paljon sananvaltaa siinä, millaisia heidän roolinsa ovat, sillä he ovat myös The Morning Show’n tuottajia.

Kummatkin saavat jo ensimmäisessä jaksossa omat näyttävät monologinsa, joissa he saavat pistää itsensä likoon kunnolla myös näyttelijöitä – paljon monipuolisemmin kuin viime vuosien valkokangasrooleissaan, jotka ovat usein olleet romanttisia komedioita.

Ajankohtaisen The Morning Show’sta tekee draaman tapahtumaympäristö, uutiskanavan aamuohjelman toimitus, mikä mahdollistaa monenlaisten aiheiden käsittelyn. Seksuaalisesta ahdistelusta ja epäsopivasta vallankäytöstä syytetty Harvey Weinstein mainitaan ensimmäisessä jaksossa myös nimeltä.

Kepeyttä napakasti etenevään sarjaan tuo naisten keskinäinen sparraus sekä terävät repliikit.


Jo alussa Witherspoonin näyttelemä Bradley Jackson pistää omalla purkauksellaan jauhot suuhun miehelle, joka on tullut häiriköimään kivihiiltä vastustavaan mielenosoitukseen. Mies ei usko siihen, että kivihiilen käyttämisestä olisi haittaa ihmisille.

Mielleyhtymä Yhdysvaltain konservatiivioikeiston aatteisiin syntyy välittömästi, vaikka ryhmää ei nimeltä mainitakaan. Sen sijaan sarjassa kommentoidaan, kuinka maan poliittiset puolueet ovat syöneet toisiltaan uskottavuutta muun muassa Twitter-riitelyllään sekä leimaamalla toisensa roistoiksi.

Aniston tasapainottelee omassa roolissaan juontajaparinsa potkujen ja tämän ahdistelusyytösten tuoman järkytyksen kanssa – samalla kun nainen yrittää pitää itsensä kasassa aamuohjelman ympärillä kärkkyvän tv-väen opportunististen ajatusten ja ehdotusten keskellä.

Potkut saanutta omahyväistä Kessleriä näyttelee Konttori-tähti Steve Carell, jonka hahmon ahdinko tuo mukaan mustaa huumoria.

Kuvitteellisen juonen pohjana on käytetty toimittaja Brian Stelterin tosipohjaista kirjaa Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV (2013).

Ensimmäisen jakson ohjaaja Mimi Leder tuli 1990-luvulla tunnetuksi muun muassa napakasta toimintaelokuvasta Deep Impact (1998), jossa jännättiin, iskeytyykö asteroidi Maahan. Sen jälkeen hän ohjannut jaksoja muun muassa sarjoihin Teho-osasto, Hävyttömät ja The Leftovers.


Anistonin ja Witherspoonin sarjauutuuden lisäksi Applen netti-tv-palvelussa on avajaispäivänä katsottavissa vain seitsemän muuta ohjelmaa.

Listaan kuuluvat fantasiasarja See, avaruuden valloituksesta kertova tieteissarja For All Mankind, runoilija Emily Dickinsonista kertova draamasarja Dickinson, Tenavat-sarjakuvan hahmoihin pohjautuva animaatiosarja Ressu avaruudessa, opettavainen lastensarja Helpsters, nuorten seikkailusarja Haamukirjoittaja sekä luontodokumentti The Elephant Queen.

Etukäteen ilmoitettu Oprah Winfreyn kirjakeskusteluohjelma Oprah’s Book Club ei ainakaan vielä perjantaina aamupäivällä ollut katsottavissa Suomessa.

Sarjojen ensimmäiset jaksot ovat Applen nykyisten asiakkaiden vapaasti katsottavissa, jos käytössä on esimerkiksi uusimmalla käyttöjärjestelmäversiolla 13.2 varustettu Applen puhelin.

Muille asiakkaille AppleTV+-palvelun ottaminen käyttöön edellyttää kuukausimaksua, mutta kirjautumisen jälkeen palveluun voi tutustua viikon ajan veloituksetta.

Viikon testiaika on Applen kilpailijoihin verrattuna hyvin lyhyt: esimerkiksi Netflixissä ja HBO Nordicissa uudet asiakkaat pääsevät testaamaan palvelua maksutta ensimmäisen kuukauden ajan, ja Viaplayllakin kaksi viikkoa.

Uuden netti-tv-palvelun rinnalla Apple ylläpitää myös elokuvien myynti- ja vuokrausbisnestä. Sitä kautta tarjolla olevat elokuvat eivät kuitenkaan sisälly AppleTV+:n kuukausimaksuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt