HBO:n huipputekijöiden fantasiasarjassa Suomi-viittauksia: raksamies Rovaniemeltä nappasi roolin!

Philip Pullmanin nuortenkirjoihin perustuvan, HBO:n ja BBC:n tuottaman fantasiasarjan His Dark Materials tarinan juuret ovat vahvasti Suomessa.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Pasi Remsu luo näyttelijän uraa Lontoossa. Hänellä on rooli myös HBO:n suursarjassa His Dark Materials.

3.11.2019 8:02

Maanantaina 4.11. HBO Nordicilla alkava fantasiasarja His Dark Materials on suomalaisittain erittäin kiinnostava.

Suomalaista noitaa Serafina Pekkalaa tai hänen Kaisa-hanheaan ei nähdä vielä fantasiasarjan ensimmäisessä jaksossa – mutta brittikirjailija Philip Pullmanin suosittujen nuortenromaanien fanit voivat arvata tarinalle tärkeän voimahahmon ilmestyvän seikkailuun ennen pitkää.

Kun he ilmestyvät, myös harmaahanhi Kaisan äänen pitäisi kuulostaa hyvin tutulta: se on peräisin näyttelijä David Suchet’lta eli itse Hercule Poirotilta.

Sarja vilisee Suomi-viittauksia. Jo avausjaksossa mainitaan Lapin kuningas sekä ihaillaan mystisiä revontulia, joiden vihjaillaan kätkevän tavallista suurempiakin salaisuuksia – kenties väylän aivan uusiin maailmoihin.

Lyra-tyttöä näyttelee Logan-seikkailusta tuttu Dafne Keen.

Viittaukset Lappiin ja sen luontoon tai myöhemmin suomalaisnoitaan eivät ole mukana HBO:n ja BBC:n yhdessä tuottamassa sarjassa sattumalta.

Pullmanin tiedetään napanneen sarjan pohjana toimivaan Universumin tomu -kirjasarjaansa vaikutteita muun muassa saamelaisesta mytologiasta. Englanninkielisissäkin alkuperäiskirjoissa seikkailee muun muassa Kirjava-niminen kissa, pohjoisen levottomien aaveiden heimo nimeltään Nälkäinens ja mainitaan kuolleiden jumalatar Yambe-Akka.

Myöhemmissä jaksoissa sarjaan ilmestyy myös samojedimetsästäjä, jota näyttelee suomalainen Pasi Remsu.

Sarjassa näyttelevä Pasi Remsu juhli His Dark Materials -sarjan ensi-iltaa Helsingissä 31. lokakuuta 2019.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Remsu on toiselta ammatiltaan raksamies. Näyttelijän uraa hän on luonut Lontoossa, mutta toisena ammattinaan hän rakentaa yhä saunoja, myös Lontoossa.

Remsun työluettelossa on rooleja Lontoon teatteriproduktioissa. Hänellä on ollut myös pieni bisnesmiehen rooli Jurassic Park -sarjan uuden trilogian keskimmäisessä elokuvassa Jurassic World: Kaatunut valtakunta (2018).

Näyttävä sarja kirjojen hengessä

Maailmalla Philip Pullmanin nuorten romaanisarja Kultainen kompassi (1995), Salaperäinen veitsi (1997) ja Maaginen kaukoputki (2000) tunnetaan kuitenkin järjestäytynyttä uskontoa kohtaan lataamastaan kritiikistä.

Lordi Asrielia näyttelevä James McAvoy on tuttu muun muassa viime vuosien X-Men-seikkailuista, joissa hän on esittänyt professori Charles Xavieria.

Panoksena seikkailussa ei ole enempää eikä vähempää kuin ajattelun vapaus. Mukaan kietoutuu salaperäinen Magisterium-järjestö, jonka monet ovat tulkinneet rinnastukseksi katoliseen kirkkoon.

Uusi tv-sovitus on näyttävää jälkeä – ja vastannee vihdoin myös Pullmanin kirjojen henkeä.

Edellisessä yrityksessä, vuonna 2007 valmistuneessa fantasiaelokuvassa Kultainen kompassi uskontokritiikki oli häivytetty taka-alalle.

Chris Weitzin ohjaamassa elokuvassa Pullmanin tarinaa oli yksinkertaistettu huomattavasti: ensimmäisen kirjan tarina typistyi Daniel Craigin, Nicole Kidmanin ja nuoren Dakota Blue Richardsin kuljettamaksi ohueksi seikkailuksi.

Kultainen kompassi -elokuva ei ollut menestys. Siinä Lyraa näytteli Dakota Blue Richards.

Kultaisen kompassin heikon menestyksen jälkeen suunnitelmat sarjan muiden kirjojen filmaamisesta kuopattiin lopulta kaikessa hiljaisuudessa.

HBO:n ja BBC:n tv-sarjan on kuitenkin tuottanut Pullman itse. Lisäksi asialla on ollut ohjaaja Tom Hooper, joka tunnetaan parhaiten historiallisista draamoistaan Kuninkaan puhe (2010) ja Tanskalainen tyttö (2015) sekä musikaalin Les Misérables vuoden 2012 elokuvasovituksesta.

Tammikuussa on tulossa myös Hooperin ohjaama, omalaatuisten ihmiskissahahmojen vuoksi etukäteen hämmennystä herättänyt elokuvaversio kuuluisasta Cats-musikaalista.

Yltäkylläisiä rinnakkaismaailmoja

Yltäkylläistä kuvastoa vilisee myös rinnakkaistodellisuuteen sijoittuvassa His Dark Materials -sarjassa. Ensimmäisen jakson tapahtumapaikkana on opettajanakin toimineen Pullmanin oman entisen työpaikan, Oxfordin yliopiston, arvokkaat tilukset.

Toisessa jaksossa siirrytään majailemaan lontoolaisen luksuskerrostalon art deco -maailmaan.

Ensimmäisen jakson tapahtumapaikkana on Oxfordin yliopisto. Lordi Asrielia näyttelee sarjassa brittitähti James McAvoy.

Vaikka tarinan aikuisina tutkijaseikkailijoina nähdään muun muassa X-Men-elokuvista tuttu James McAvoy sekä brittisarjoista Luther ja Mrs Wilson tunnetuksi tullut Ruth Wilson, varsinainen päähenkilö on 12-vuotias Lyra, jonka uumoillaan olevan profetioissa mainittu, maailmojen kohtalon ratkaiseva tyttö.

Lyraa sarjassa näyttelee teini-ikäinen Dafne Keen, joka teki läpimurtonsa Logan-elokuvan (2017) nuorena mutanttityttönä Wolverinea näytelleen Hugh Jackmanin rinnalla.

Noidan kotipaikkana Inari

Hyvien hahmojen hyvyyden ja pahojen hahmojen pahuuden kyseenalaistavassa sarjan maailmassa ratkotaan salaperäisten, ”tomuksi” nimettyjen partikkeleiden mysteeriä sekä pidetään itsestäänselvyytenä puhuvia eläimiä – jotka eivät tosin ole eläimiä ensinkään, vaan ihmishahmojen sieluina toimivia daimoneita.

Tyyliin on lainattu steampunkin hengessä myös zeppeliinejä ja muita hienomekaanisia laitteita, aina totuuden kertovaa kultaista kompassia myöten.

Clarke Peters näyttelee sarjassa Oxfordin Jordan-yliopiston rehtoria.

Entä noitahahmo Serafina Pekkala, joka Pullmanin kirjoissa on kotoisin Inarista ja hallitsee Enara-järven alueen klaaneja? BBC:n tv-ohjelmassa vuonna 2005 Pullman väitti siepanneensa nimen suomalaisesta puhelinluettelosta.

Myöhemmin kirjailija kuitenkin tarkensi ottaneensa Pekkalan nimen listalta, johon oli koottu Kööpenhaminassa asuvia poliitikkoja.

Sarjassa Serafina Pekkalaa näyttelee brittiläinen Ruta Gedmintas, jolla on ollut rooleja muun muassa tv-sarjoissa Tudors, Erikoisjoukkue-sarjan sisarsarjassa Spooks: Code 9 ja historiallisessa draamassa Borgiat, maan ja taivaan valtiaat.

His Dark Materials, maanantaista 4.11. alkaen HBO Nordic.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?