Toimittaja Jamal Khashoggin murha oli yksi Saudi-Arabian kruununprinssin ajamista puhdistustoimista – uusi dokumentti paljastaa karmean todellisuuden

Julkaistu:

Tv-lehti
Saudijournalisti Jamal Khashoggi joutui konsulaatissa kotimaansa agenttien kiduttamaksi ja murhaamaksi. Ruumis paloiteltiin ja hävitettiin. Illan dokumentti kertoo, miten Khashoggin murha on vain yksi esimerkki Saudi-Arabian nykyhallinnon kovista otteista.
Vuosi sitten, lokakuun toisena päivänä sauditoimittaja Jamal Khashoggi asteli Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa.

Se oli viimeinen havainto hänestä elossa.

Pian kansainväliseen mediaan levisi tieto vuodesta 2017 asti maanpaossa eläneen Khashoggin mystisestä katoamisesta. Myöhemmin karu totuus paljastui: saudijournalisti joutui konsulaatissa kotimaansa agenttien kiduttamaksi ja murhaamaksi.

Ruumis paloiteltiin ja hävitettiin.


Khashoggin murha on vain yksi, vaikka toki eniten huomiota saanut esimerkki Saudi-Arabian nykyhallinnon kovista otteista, joilla se pyrkii vaientamaan kriittiset äänet.

Khashogginkin aiempi ahdistelu oli osa marraskuussa 2017 alkaneita puhdistuksia, joiden kohteeksi joutui niin toimittajia, akateemikkoja liike-elämän vaikuttajia.

Kuningashuoneen lähipiirikään ei ollut turvassa.

Pitkänlinjan dokumentaristi ja toimittaja Martin Smith kuvaa tuoreeltaan dokumentissaan Saudi-Arabian kruununprinssi (Frontline: The Crown Prince of Saudi Arabia, USA 2019) maassa todellista valtaa käyttävän kruununprinssi Muhammad bin Salman, tai MBS:n, kuten häntä kutsutaan, tietä valtaan.


Ajankohtainen ja perusteellinen dokumentti valaisee erinomaisesti sitä suuntaa, johon Saudi-Arabia on viime vuosina kulkenut.

34-vuotias MBS on pyrkinyt profiloitumaan uudistusten ajajana, mutta naisten ajo-oikeuden ja elokuvateattereiden avaaminen ovat Smithin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vain sumutusta.

Todellisuudessa vallan keskittyminen ja kansalaisten kontrolli on Saudi-Arabiassa arkipäivää, ja kaikki keinot sallittuja.

Ulkolinja: Saudi-Arabian kruununprinssi, TV1 torstaina 31.10. klo 22.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt