Uusi kotimainen kauhusarja alkaa Ylellä: ”Tämä on jotain, mitä Suomessa ei ole aiemmin tehty”

Julkaistu:

Tv-lehti
Ylen esittämä Hiljaisten palvelijat -sarja on Juhana von Baghin ohjaama.
Hiljaisten palvelijat, perjantaina 1.11. TV2 klo 21.50–0.25 Kaikki viisi jaksoa peräkkäin, sen jälkeen jaksoittain ke–pe TV2.

Viisiosainen sarja Hiljaisten palvelijat ei ole ihan perinteinen perhe- tai rikosdraama, vaikka alkuminuuteilla voi siltä näyttää.

Miljöönä on moderni Helsinki ja näyttämönä vanha sukuyritys, hautaustoimisto, jota johtaa perheen matriarkka Marre (Tiina Weckström). Käytännön työstä – kuten ruumiiden eli ”hiljaisten” noudosta – vastaa pitkälti hänen poikansa Sami (Jari Virman). Hän taas yrittää saada seuraavaa sukupolvea, 19-vuotiasta Luukasta (Pietu Wikström) mukaan työhön, sillä nuorukainen on ajautunut huolestuttaville teille.

Perheen valmiiksi jännitteisiä sisäisiä suhteita ilmestyy sotkemaan tuhlaajapoika Erkko (Mikko Nousiainen), joka pian paljastuu Luukaksen biologiseksi isäksi.


Kun Erkko ja Luukas lähtevät mukaan yöllisille keikoille, sarja siirtyy raiteille, joilla suomalaisissa tv-sarjoissa on ani harvoin kuljettu. Käsikirjoittaja Jani Naumoff ja ohjaaja Juhana von Bagh hyppäävät kauas arkirealismin perinteistä ottaen vaikutteita yliluonnollisesta kauhun kuvastosta ja maustaen soppaa sysimustalla huumorilla.

Samaan sanoo kiinnittäneensä huomiota pääosanesittäjä Pietu Wikström, 25, lukiessaan käsikirjoitusta ensimmäisen kerran.

– Tuli sellaisia ajatuksia, että tämä on jotain, mitä Suomessa ei ole aiemmin tehty. Oli jotenkin kutkuttava fiilis, että pääsee näyttelemään noin kuumottavia tilanteita.


Viime keväänä teatterikorkeakoulusta valmistunut Wikström oli ollut koulussa ohjaaja Juhana von Baghin opettamalla kurssilla, mutta sarjaan hän päätyi epätavallista reittiä. Von Bagh pyysi Wikströmiä koekuvauksiin nähtyään tämän räppikeikan. Wikström tekee musiikkia artistinimellä Kuopus.

– Juhanasta tuli heti tosi hyvät fiilikset, että siinä on ihminen, johon voi luottaa ja jonka kanssa molemminpuolinen luottamus syntyy nopeasti, kehuu Wikström, joka sai myös hioa roolihahmoaan itselleen sopivaksi ohjaajan kanssa.


Ohjaaja on edesmenneen elokuvan yleisneron Peter von Baghin (1943–2014) poika. Wikström myöntää nauraen, että Juhana on selvästi perinyt isänsä filmihulluutta.

– Kyllä hän laittoi minulle heti monenlaista referenssimatskua katsottavaksi tätä sarjaa varten. Siellä oli ihan klassisia kauhuleffoja, kuten Rosemaryn painajaista ja Pasolinin klassikkokamaa, mutta uudempiakin elokuvia, kuten viime vuonna tullut Hereditary. Aika laidasta laitaan, myös nuorisoleffoja ja muuta, mistä sarja voisi ammentaa.Muualla maailmassa, etenkin Yhdysvalloissa, kauhuvaikutteisia sarjoja tehdään nykyään ennakkoluulottomasti ja ne ovat löytäneet yleisönsä. Wikström uskoo, että tilanne muuttuu vähitellen myös Suomessa, sillä hänen sukupolvelleen kauhu on luonteva lajityyppi.

– Kauhua ei ehkä ole täällä osattu ajatella kiinnostavana genrenä. Ehkä siihen on liittynyt jotain pelkoa, että jengi ei katso tai jotenkin karsastaa sitä. Nyt kun itse tämän sarjan myötä tutustuin vähän enemmän aiheeseen, sieltä löytyi paljon asioita, joita muissa lajityypeissä ei ehkä pysty käsittelemäänkään.


Wikström mainitsee suosikeikseen edellä mainitun Hereditaryn (2018) sekä käsikirjoitus-Oscarilla palkitun Get Outin (2017), joka yhdisti kauhua ja komiikkaa uraauurtavalla tavalla.

Wikströmillekin kauhu oli ennalta tuttua samalla tavalla kuin useimmille video- ja dvd-sukupolvien lapsille.

– Penskana katsottiin aika paljonkin salaa kaikkea kauhua kaveriporukalla. Vähän naurettiinkin niille leffoille, kun ei uskallettu pelätä.


Hiljaisten palvelijat on teatterilavoilla jo melko kokeneen Wikströmin ensimmäinen iso kamerarooli.

– Kyllä siitä toki paineita oli. Tätä ennen en ollut tehnyt kuin jotain mainoskampanjoita ja koulun opiskelijatöitä. Työyhteisö oli onneksi ihana ja kannustava. Tuli nopeasti sellainen olo, että minusta pidetään ja minuun luotetaan.


Tänä syksynä Wikström on kuvannut Selma Vilhusen ja Kirsikka Saaren Paras vuosi ikinä -sarjaa, joka nähdään ensi keväänä MTV3:lla. Lisäksi työn alla on Kuopuksen esikoisalbumi kahden aiemmin julkaistun singlen jatkoksi.

– Mulle on tärkeää, että saa tuottaa ja kirjoittaa omaa matskua. Räppihomma on ollut hyvä väylä siihen, ja se on myös hyvää tasapainotusta näyttelijäntyön rinnalle. Ne ovat mukavan etäällä toisistaan, mutta toki räppikeikoilla saa myös hyvää esiintymiskokemusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt