Suositun ruotsalaisen Aika on meidän -sarjan uudet jaksot alkavat – päätähti 60-luvun puvustuksestaan: ”Hän näyttää ihan älyttömältä!”

Julkaistu:

Uusi Tv-lehti
Suositun ruotsalaisen Aika on meidän -epookkisarjan viimeinen kausi alkaa vuodesta 1968. Ninaa näyttelevä Hedda Stiernstedt kertoo Tv-lehdelle, ettei ole innoissaan aikakauden puvustuksesta.
Löwanderien perhesaagaa Aika on meidän (Vår tid är nu, 2017–2019) on saatu seurata kaksi kautta Ylellä. Ruotsalainen suursarja alkoi toisen maailmansodan päättymisestä. Nyt alkava kolmas kausi lähtee liikkeelle käänteentekevästä vuodesta 1968 ja päättyy vuoteen 1971.

Sarjan pääpari Nina ja Calle ovat tarinan aikana kasvaneet parikymppisistä nelikymppisiksi, nuorista luokkarajoja rikkovista rakastavaisista eronneiksi keski-ikäisiksi.

Samalla kun hahmot ovat ikääntyneet 25 vuotta, niiden näyttelijät ovat vanhentuneet vain pari vuotta. Ninaa näyttelevä Hedda Stiernstedt, 31, ja Callea näyttelevä Charlie Gustafsson , 27, joutuvat eläytymään nyt nelikymppisten roolihahmojensa nahkoihin.

Huolellisesti tehty epookkisarja on aina puvustettu kuvaamansa aikakauden tyyliin. Hedda ei ole kauhean innoissaan Ninan tyylistä vuonna 1968.

– Hänestä on tullut glamouria rakastava leidi, jolla on liikaa meikkiä ja liikaa tukkaa. Hän näyttää ihan älyttömältä! Hedda päivittelee.

– Kokonaisuutena 60-luvun loppu ei ole tyylillisesti lempikauteni, pidin paljon enemmän 40-luvun puvustuksestani.


Charlie sanoo, että hänestä tuntui täysin luonnolliselta näytellä itseään paljon vanhempaa henkilöä.

– Olen elänyt Callen tarinaa jo kolme vuotta, joten hän on tullut minulle hyvin tutuksi. Eikä nelikymppinen nyt vielä ole mikään ikäloppu! hän naurahtaa.

Charlie kuvailee, että ikä on tuonut Callen ajatteluun aimo annoksen realismia.

– Calle on nyt väsyneempi kuin aiemmin, ja hänen kehonkielensä on raskaampaa.

1968 oli hurjaa aikaa ympäri läntistä maailmaa. Myös Ruotsissa nuoret aktivoituivat poliittisesti ja haastoivat sosiaalidemokraattiset arvot. Vietnamin sotaa noustiin vastustamaan äänekkäästi.

Samalla kun yhteiskunta kuohui, ensimmäiset yökerhot ilmestyivät Tukholmaan, ja diskon aikakausi sai alkunsa.

Myös sarjan perinteikkäästä Djurgårdskjällaren-ravintolasta raivataan pöydät ja valkoiset pöytäliinat pois, ja tilalle tuodaan dj-koppi ja diskopalloja. Yökerhossa vilahtaa monia aikakauden merkkihenkilöitä, muun muassa nuori Kaarle Kustaa!


Djurgårdskjällaren on nyt Ninan vastuulla. Ninan tytär Christina on nyt 20-vuotias, lähes samanikäinen kuin Nina oli sarjan alussa. Äidin ja tyttären yhteinen tie on ollut kuoppainen, kun Nina painiskeli päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa ja koki riitaisan avioeron Christinan isästä.

– Nina on aina ollut huono äiti. Hän on aina kohdellut Christinaa kuin tikittävää aikapommia. Nina on jatkuvasti pelännyt omaa lastaan, koska Christinalla on valta musertaa hänet, Hedda kuvailee.

 

Äitiys ei ole hänelle luonnollista. Pystyin käyttämään tätä hyväkseni roolissa, koska minäkään en tiedä millaista on olla äiti. Minulla ei ole omia lapsia vielä.

– Nina ei tiedä, kuinka olla äiti. Äitiys ei ole hänelle luonnollista. Pystyin käyttämään tätä hyväkseni roolissa, koska minäkään en tiedä millaista on olla äiti. Minulla ei ole omia lapsia vielä.

Christinasta on kasvanut äitinsä tavoin energinen, vahva ja omapäinen.

– Kauden alussa Christinalla on vihdoinkin hyvät välit äitinsä kanssa. Mutta he joutuvat kohtaamaan paljon suhdetta vaikeuttavia asioita, joista osa tulee menneisyydestä. Christina herää kysymään, miksi äiti oli niin kauan poissa hänen elämästään, Christinaa näyttelevä Julia Heveus kertoo.

Ennen pitkää sukupolvien välille avautuu kuilu, kun uudet ystävät ja uudet aatteet vetävät Christinaa puoleensa. Christina tutustuu sattumalta poliittista uraa luovan Magganin poikaan Unoon (Oskar Laring).


Älykäs ja kiltti yliopisto-opiskelija on imenyt äitinsä vasemmistolaiset aatteet, mutta haluaa viedä ne pidemmälle.

Unolla on yliopistolla samanhenkisiä ystäviä, joista yksi on karismaattinen John (Morten Vang Simonsen).

Johnin ja Christinan maailmankuvat törmäävät, mistä syntyy monenlaisia kipinöitä.

– John pitää Christinaa mielenkiintoisena, koska tämä on vahva nainen, jolla on valtaa, Morten kertoo.


Mutta John ei ole ainoa, joka on iskenyt silmänsä Christinaan. Myös Uno ihastuu vahvatahtoiseen nuoreen naiseen. Luvassa on siis kolmiodraama!

Toisin kuin Ninaa näyttelevä Hedda, nuorta sukupolvea esittävät näyttelijät ihailevat puvustustaan: mokkatakkeja ja leveälahkeisia farkkuja.

– Me kaikki rakastamme vaatteitamme! Itse asiassa aikakauden muotia on helppo löytää nykypäivänä jopa ketjuliikkeistä, Unoa näyttelevä Oscar sanoo.

Lue koko haastattelu uudesta IS Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 30.10.–5.11. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt