Kommentti: Ensitreffit alttarilla -pari ajautui myrskyisään riitaan – yksi kullanarvoinen neuvo voisi pelastaa heidät

Julkaistu:

Kommentti
Vaikuttaa siltä, että osa parisuhdeohjelmiin lähtevistä ihmisistä odottaa toisen ihmisen tuovan onnen ilman, että itse tarvitsee laittaa tikkuakaan ristiin, kirjoittaa IS:n viihdetoimittaja Katri Utula.
Suositussa Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa on tänäkin vuonna pareja, joilla mikään ei tunnu menevän putkeen.

Jälleen kerran olen jaksanut ihmetellä, miksi ohjelmassa toistuu joka vuosi sama kaava: naiset ovat mahdottomia ja miehet muuttuvat ylikilteiksi suorittajiksi.

Mikä siinäkin on, että edellisvuosista ei ole otettu mitään opiksi? Eikö Rosan ja Eetun, Aliisan ja Esan tai Marin ja Petrin seikkailut ole jo tehneet selväksi sen, mitä ei ainakaan kannata tv:ssä tehdä?

Näköjään ei.


Lahtelaisten Katjan ja Ollin osalta etenkin Katjan ikävää käytöstä on kritisoitu laajalti. Katja ei ole nähnyt suhteessa alun alkaenkaan mitään hyvää, vaan on nillittänyt jokaisesta pikku asiastakin.

Tämän vuoksi Ollista puolestaan on kuoriutunut ylikiltti suorittaja, joka on yrittänyt miellyttää Katja entistä enemmän – ja se puolestaan sai Katjan perääntymään entistäkin nopeammin.

Tavallaan ymmärrettävää Katjankin osalta: hän halusi olla mahdollisimman ärsyttävä, jotta Olli ei vain ihastuisi häneen enempää.

Mutta oikea tapahan se ei ole. Paljon reilumpaa oli kantaa vastuu omista tunteista ja kertoa ne toiselle heti. Toista ei tarvitse kohdella huonosti, vaikka ei toiseen ihastuisikaan.

Peilille olisi käyttöä

Myös ohjelman toisen pariskunnan Heidin ja Oskarin liittoa on ihmetelty.

Heidille ei kelpaa mikään, mutta silti hän vaatii toiselta kaikkea. Hän ei avaa omia tunteitaan, mutta haluaa kuitenkin Oskarin avaavan oman ajatusmaailmansa.

Syyttävä ja vaativa sormi on toisessa, vaikka peili olisi suoraan nenän edessä.

Oskarillakin on omat ongelmansa tunteiden näyttämisessä, ja se taas on omiaan lisäämään Heidin epävarmuutta entisestään. Mutta ei ne ongelmat ainakaan vaatimalla ja uhriutumalla parane.

Heidi voisi esimerkillään näyttää, kuinka omista tunteista puhutaan. Ehkä Oskarikin voisi ottaa sillä tavalla opiksi.


Toinen asia sitten onkin, osaako Heidi avata omia tunteitaan. Niitä on helppo vaatia toiselta, mutta miten on oman käytöksen laita?

On hyvä muistaa, että toisessa ihmisessä ärsyttää useimmiten juuri se asia, jota ei kestä itsessään. Ettei nyt vaan olisi Heidille käynyt niin?

Ohjelman asiantuntija Marianna Stolbow antoi parille kullan arvoisen neuvon: katso omaa käytöstäsi, älä toisen.

Mutta ainakaan vielä viime jaksossa Heidi ei tuntunut ottavan neuvoa kuuleviin korviinsa, vaan lähti vastaanotolta kädet puuskassa ja lähes ovet paukkuen.

Parisuhteesta ei voi tulla mitään, jos syy on aina toisessa ja negatiivinen kierre pääsee valloilleen.

Onnistuivatko asiantuntijatkaan?

Miksi niin kovin erilaiset ihmiset on sitten ylipäätään laitettu yhteen?

Eloisa Heidi oli valtavan epävarma jo alkuunsa kaikesta, ja rauhallisen ja harkitsevan Oskarin on ollut vaikea kestää Heidin epävarmuudesta syntyvä tunnealojen vaihtelu.

Asiantuntijana nähtävä Kari Kanala avasi IS:n studiokeskustelussa parin valintaa. Asiantuntijat toivoivat, että pari voisi täydentää toisiaan: Oskarin rauhallisuus tarttuisi Heidiin ja Heidin rempseys Oskariin.

Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Kari Kanala – avaa syitä parien raastavien ongelmien takana: ”Katja pelästyi suhdetta Olliin”

Näin ei kuitenkaan näytä käyvän.

Asiantuntijoiden valinnat ovat herättäneet hämmennystä, sillä tänäkin vuonna kaksi paria kolmesta vaikuttaa siltä, että niistä ei yksinkertaisesti voi tulla mitään ja että he ovat suorastaan toistensa vastakohdat.


Luulisi, että asiantuntijat olisivat arvanneet, että esimerkiksi Heidin kupliva, ailahteleva ja epävarma käytös saattaa tuoda parisuhteeseen haasteita?

Hakijoita on vuosittain satoja ja joukossa aivan valtava määrä ihania sinkkuja, kuten asiantuntijat vuosi toisensa jälkeen kertovat.

Mutta tämän lisäksi asiantuntijat painottavat, miten monelle ihanalle sinkulle on vaikea löytää juuri se täydellinen match.

Onko se oikeasti niin?

En enää tiedä, mihin uskoa, sillä näiden näyttöjen valossa en kyllä täysin luota hakijoille tehtyihin useisiin psykologisiin testeihin, satoihin kysymyksiin ja useisiin haastatteluihin.

Katsotaanko vastauksista jotenkin vääriä asioita? Tai voiko niihin vastauksiin edes luottaa, jos ihmiset eivät edes tunne itseään? Mitä jos hakijat tietämättään antavat itsestään täysin väärän kuvan?

En usko, että testien perusteella voi yksinkertaisesti löytää täydellistä paria, koska kyse on lopulta kemiasta eli tuurista.

Pitäisi miellyttää toisen silmääkin

Kuten Katja ja Ollikin ovat todenneet, he ovat toisilleen täydellinen pari paperilla, mutta eivät tosielämässä.

Jokin heidän ulkoisessa habituksessakaan ei mätsännyt edes alkuunsa, ja arvelin heti, että parista ei tule mitään.

Siksi yllätyn vuosittain siitä, miten vähän ulkoiselle olemukselle annetaan hakuvaiheessa painoarvoa. Kaikkihan tietävät sen tosiasian, että ensin toisen pitää miellyttää omaa silmää, jotta se voi johtaa johonkin pidemmälle.

Ensitreffit alttarilla -parit on valikoitu toisilleen ensisijaisesti samankaltaisten arvojen, toiveiden, harrastusten ja elämäntilanteiden mukaan.

Vähän samalla idealla monet etsivät kumppania netin deittipalveluissa (tässä tapauksessa tosin taas liiankin ulkonäkökeskeisesti), mutta tosiasiassa vasta livekohtaaminen kertoo totuuden.


Livekohtaaminen osoittautuikin ohjelman kolmannen pariskunnan, Anniinan ja Villen voitoksi.

He ovat suorastaan valloittavan ihania, ja sanoisinpa, että jopa kaikkien aikojen lempiparini: ihania, rentoja, hauskoja, positiivisia ja ennen kaikkea toisensa huomioon ottavia. He eivät keskity toistensa huonoihin vaan hyviin puoliin.

Jotain on tehty siis myös oikein, kun yksi pari on todellakin täydellinen match.

Olisiko myös Katjan käytös ollut täysin toisenlaista, jos hänen edessään olisikin juuri hänelle sopiva sulho?

Entä olisiko Heidi varmempi jonkun toisen miehen kohdalla?

Tätä emme voi varmuudella tietää, mutta fakta on se, että jokaisesta ihmisestä löytyy monia puolia, ja valitettavaa on, että toiset ihmiset nostavat esiin juuri niitä huonoja puolia.


Nyt ohjelmissa nähty äksyily ja vaatiminen ei ole kaunista katseltavaa tv:n välityksellä, mutta tilanne on kurja myös osallistujille itselleen: odotukset ovat suuret ja sitten valtaa pettymys siitä, että he eivät halua olla suhteessa juuri heille valitun henkilön kanssa. Tai eivät osaa olla.

Siinäkin on iso ero: voi myös olla niin, että ihminen ei ylipäätään ole valmis parisuhteeseen ja kompromisseihin kenenkään kanssa, vaikka kuvittelisi niin itse.

Siinä ei välttämättä ole kyse edes väärästä kumppanista, vaan ihmisestä itsestään.

Ja siksi tuntuukin, että näihin ohjelmiin pitäisi osallistua vasta, kun tuntee aivan täysin itsensä.

Täydellisyyttä etsimässä

Nyt vaikuttaa siltä, että osa parisuhdeohjelmiin lähtevistä ihmisistä lähtee soitellen sotaan ja odottaa toisen tuovan onnen ilman, että itse tarvitsee laittaa tikkuakaan ristiin.

Omassa käytöksessä ei nähdä parannettavaa, itseä pidetään täydellisenä ja toisessa nähdään kaikki pienetkin virheet. Toisen odotetaan kestävän kaikki omat kiukuttelut, mutta sitten niitä ei siedetä toiselta.

Monelta tuntuu unohtuneen nykypäivän vaativassa deittikulttuurissa, että täydellistä ihmistä ei olekaan.


Se, mikä erottaa Anniinan ja Villen monista muista pareista, on se, että todella myös näkevät parisuhteen eteen vaivaa.

Kumpikin on valmis kompromisseihin ja molemmat antavat toisilleen aidon mahdollisuuden.

He naljailevat toistensa huonoista piirteistä hauskalla tavalla ja ovat selvästi sisäistäneet sen, että toisen huonotkin puolet kuuluvat kokonaispakettiin.

Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä – niinhän he toisilleen alttarilla sanoivat. He selvästi ymmärsivät, mitä se tarkoittaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt