Muistatko kasarileffan teinitähden Matthew Broderickin? Tältä mies näyttää uudessa Daybreak-teinikomediassa

Julkaistu:

Tv-lehti
Daybreak-teinisarja vilisee viittauksia muihin tv-sarjoihin sekä elokuviin. Tarina alkaa Vaihdetaan vapaalle, Ferris -kasarikomedian tapaan. Yhdessä roolissa on entinen Ferris-tähti itse.
Uudessa vauhdikkaassa Daybreak-teinikomediassa ollaan aluksi taas kerran amerikkalaisessa high schoolissa Kaliforniassa kuin Vaihdetaan vapaalle, Ferris -elokuvassa ikään. Päähenkilö Josh Wheeler puhuu kameralle samaan tapaan kuin tuon ikonisen komedian Ferris Bueller (Matthew Broderick) vuonna 1986.

Kyseisessä elokuvassa Ferris Bueller ottaa vapaapäivän koulusta, houkuttelee kaverinsa mukaan hauskanpitoon ja huijaa kaikkia aikuisia. Elokuvasta muistetaan myös Ferrisin motto: ”Elämä kuluu ohi melko nopeasti. Hukkaat sen, jos et silloin tällöin pysähdy katselemaan ympärillesi.”


Netflixin Daybreak-uutuudessa entisestä Ferris-tähdestä onkin tehty koulun rehtori. Matthew Broderick nauttii selvästi roolistaan.


Vaikka alussa viitataan Ferris Bueller -kasariklassikkoon, Brian Ralphin sarjakuvaan perustuva Daybreak-tarina lähtee aivan toisenlaisille kierroksille.

Vaikutteita elokuvista ja teinisarjoista

Daybreakissa Colin Fordin esittämälle päähenkilölle Josh Wheelerille ei riitä yksi rokulipäivä koulusta. Hänen on pakko ottaa vapaaksi koko loppuelämä.


Isottelevien suurvaltajohtajien virheet ovat nimittäin johtaneet siihen, että ydinaseet puhuvat. Aikuiset katoavat tai muuttuvat zombimaisiksi verenimijöiksi, ja teinit yrittävät selviytyä miten parhaiten taitavat raunioituvassa Glendalen kaupungissa. Yksi linnoittautuu ostoskeskukseen, toinen vaeltaa kaduilla. Jengit syntyvät nopeasti.

Ydinsodan jälkeinen elämä näyttäisi olevan kuin versio William Goldingin Kärpästen herra -romaanin (1954) ja siitä tehtyjen elokuvien tarinasta, jossa autiolle saarelle joutuneet nuoret muuttuvat väkivaltaisiksi villeiksi ilman aikuisia.

Daybreak vilisee muutenkin viittauksia lukuisiin elokuviin ja hittisarjoihin, ja niistä myös keskustellaan avoimesti. Edellä mainittujen lisäksi listalla ovat esimerkiksi The Walking Dead, Kardashianit, Kellopeli appelsiini ja Stranger Things.


Josh etsii kadonnutta tyttöystäväänsä

Koulu ja kaikki normaalit aktiviteetit ovat tietenkin poissa kuvioista. Kouluelämää, teinirakkautta, noloja hetkiä ja kiusaamiskuvioita valotetaan kuitenkin runsain takaumin, joiden alussa päähenkilö Josh yleensä rikkoo neljännen seinän eli kääntyy puhumaan suoraan kameran kautta katsojille.

Nokkelan dialogin ja hullujen käänteiden välissä tarjoillaan väkivaltaa kuin Quentin Tarantinon leffoista, mutta enimmäkseen absurdi tyyli on lainattu monista 1980-luvun teinikomedioista.

Kasariaika on nuortensarjoissa muotia. Silti on vaikea ennustaa, tuleeko tästä mitään jännityssarja Stranger Thingsin kaltaista hittiä. Daybreak on kuitenkin juoneltaan vetävä, ja pääosan esittäjät paitsi sympaattisia myös vakuuttavia.

Sarjassa hallitseva nuorisojengi on katsonut aivan liikaa Mad Max -elokuvia.


Piikein ja teräasein koristellut ajoneuvot jahtaavat Joshia ja hänen peräänsä ärsyttävästi liimautuneita Wesley-samuraita (Austin Crute) sekä Angelica-pyromaania (Alyvia Alyn Lind).

Josh on tottunut selviytymään yksin ja haluaa vain etsiä rakkaan tyttöystävänsä Samin (Sophie Simnett). Mutta jonnekin kolmikon on pelastauduttava. Hulppea ostoskeskus osoittautuu suojelevaksi linnoitukseksi, vaikka sen hallitsija Eli (Gregory Kasyan) tykkääkin tunkeilijoista kyttyrää.

Joukkoa täydentää kummajaiseksi muuttunut entinen biologian opettaja (Krysta Rodriguez). Tällä porukalla pitäisi nyt selvitä vihollisista ja koko maailmanlopustakin. Mahtaako onnistua?

Daybreak, torstaista 24.10. alkaen Netflix

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt