Tiesitkö? Downton Abbey -tähden isoisää pidetään Indiana Jones -hahmon esikuvana - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Downton Abbey -tähden isoisää pidetään Indiana Jones -hahmon esikuvana

Downton Abbeysta tunnetun Elizabeth McGovernin isoisä oli kuuluisa tutkimusmatkailija.

Downton Abbeysta tunnetun Elizabeth McGovernin isoisä oli kuuluisa tutkimusmatkailija.

Julkaistu: 23.10.2019 7:32

Elizabeth McGovern on tehnyt monipuolisen uran näyttelijänä. Hänellä on myös vaikuttavat sukujuuret. Nyt tähti vaihtaa Downton Abbeyn korsetin vahvan taistelijan rooliin jännityssarjassa War of the Worlds.

Suomessa näyttelijä Elizabeth McGovern, 58, tunnetaan parhaiten roolistaan Downton Abbey -epookkidraaman Cora Crawleyna.

Downton Abbey (sarja 2010–2015, elokuva 2019).

Downton Abbey (sarja 2010–2015, elokuva 2019).

Nyt hän hyppää täysin toisenlaiseen rooliin jännitysdraamassa War of the Worlds. Sarjan pohjalla on H. G. Wellsin vuonna 1898 julkaistu tieteisromaani Maailmojen sota, joka kertoo marsilaisten hyökkäyksestä Maahan.

Romaani on saanut monia eri tulkintoja, joista legendaarisin lienee Orson Wellesin ohjaama kuunnelma. Se aiheutti suurta paniikkia 30. lokakuuta 1938 Yhdysvalloissa. Vaikka ohjelman alussa kerrottiin, että tarina on kuvitteellinen, moni kuuntelija luuli sitä aidoksi uutislähetykseksi.

Elizabeth McGovern näyttelee Heleniä, jonka entinen mies Bill (Gabriel Byrne) haluaisi hyvittää pieleen menneet asiat suhteessa ja saada Helenin takaisin. Maailman sekoittava hyökkäys edesauttaa Billiä pääsemään lähemmäksi Heleniä.

Gabriel Byrne näyttelee Helenin entistä aviomiestä Billiä.

Gabriel Byrne näyttelee Helenin entistä aviomiestä Billiä.

Entinen aviopari on tilanteessa, jossa heidän on yhdistettävä voimansa selviytyäkseen hengissä arvaamattomassa ja sekavassa tilanteessa.

Jos ryhdytään ajatusleikkiin, että Downton Abbeyn henkilöitä uhkaisi maailmanlopun meininki, keneen Cora Crawley tuossa tilanteessa luottaisi eniten?

– Luonnollisesti en selviytyisi ilman Carsonia. Hänen avullaan saisin kunnollista ruokaa ja jonkun vahtimaan ovea, näyttelijä nauraa.

Elizabethin mielestä uusi versio War of the Worlds -klassikkotarinasta on perusteltavissa juuri sillä, että se heijastaa nykyistä, hyvin hämmentävää aikaa.

– Elämme voimakkaasti jakautuneessa maailmassa, jossa osa ihmisistä joutuu todella taistelemaan selviytyäkseen. Pidän tarinassa juuri siitä, kuinka ulkoinen uhka luo ihmiskunnalle syyn tulla yhteen ja auttaa toisiaan, Elizabeth pohtii.

Isän isä oli kuuluisa tutkimusmatkailija

Yhdysvalloissa ei ole Britannian tapaan aristokratiaa, mutta Elizabeth McGovernilla on vaikuttavat sukujuuret.

Hänen yliopiston professori -isänsä isä oli kuuluisa tutkimusmatkailija, antropologi, professori ja journalisti William Montgomery McGovern (1897–1964). Häntä pidetään Indiana Jones -hahmon mahdollisena esikuvana.

William Montgomery McGovern.

William Montgomery McGovern.

Hän tutki niin Amazonin kuin Himalajan kartoittamattomia alueita. Lisäksi William McGovern toimi sotakirjeenvaihtajana ja opiskeli buddhalaiseksi munkiksi japanilaisessa temppelissä.

Elizabeth McGovernin äidin puoleinen isoisän isä oli kuuluisa diplomaatti Ethelbert Watts (1846–1919), jolla oli suuri rooli amerikkalaisten suojelemisessa Euroopassa ensimmäisen maailmansodan aikana. Äidin puoleiseen sukuhaaraan lukeutuu lisäksi monia korkea-arvoisia sotasankareita sekä aikansa suuri demokraattipoliitikko ja kongressiedustaja Charles Philip Snyder (1847–1915).

Elizabeth McGovernin sisko on lastenkirjailija Cammie McGovern.

Oscar-ehdokkuus jo parikymppisenä

Teatterikärpänen puraisi nuorta Elizabethia, kun tämän perhe muutti Illinoisista Los Angelesiin. Hänen isänsä oli saanut professorin viran paikallisesta yliopistosta.

Agentti Joan Scott näki Elizabethin näytelmässä ja kehotti häntä hakeutumaan esittävän taiteen opintojen pariin. Elizabeth opiskeli teatteria San Franciscossa ja viimeisteli opintonsa New Yorkissa maineikkaassa Julliardin teatterikoulussa.

Nuori näyttelijänalku oli vasta valmistunut vuonna 1981, kun hän sai roolin Milos Formanin elokuvasta Ragtime – toivon ja vihan aika. Rooli Evelyn Nesbitinä toi hänelle Oscar-ehdokkuuden parhaasta naissivuosasta. Hollywoodin silmäätekevien huomio oli taattu.

Ragtime – toivon ja vihan aika, 1981.

Ragtime – toivon ja vihan aika, 1981.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän sai roolin Sergio Leonen elokuvassa Suuri gangsterisota (Once Upon a Time in America, 1984), jossa hän näytteli Robert De Niron kanssa.

Vuosikymmeniä Elizabeth on tehnyt elokuvarooleja Hollywoodissa maineikkaiden ohjaajien kanssa ja tähtinäyttelijöiden rinnalla. Lisäksi hän on näytellyt useissa teatterirooleissa, ja hän tekee myös musiikkia.

Tv-roolit sen sijaan ovat useasti sijoittuneet Britanniaan, etenkin BBC-tuotantoihin. Elizabeth muutti Lontooseen rakkauden perässä. Vuonna 1992 hän meni naimisiin englantilaisen ohjaajan ja tuottajan Simon Curtisin kanssa, joka on ohjannut muun muassa My Week with Marilyn -elokuvan. Parilla on kaksi tytärtä.

Elizabeth McGovern ja aviopuoliso, ohjaaja-tuottaja Simon Curtis.

Elizabeth McGovern ja aviopuoliso, ohjaaja-tuottaja Simon Curtis.

Kuuluisin rooli brittisarjassa on huippusuositun Downton Abbeyn (2010–2015) Cora Crawleyna. Tästä roolista Elizabeth sai sekä Golden Globe- että Emmy-ehdokkuuden.

Elizabeth kertoo, että karttuneet vuodet näyttelijänä ovat kasvattaneet hänen itseluottamustaan.

– Nykyään uskallan ilmaista mielipiteeni, oli kyseessä sitten käsikirjoitus tai puvustus. Nuorempana minulla ei ollut aavistustakaan siitä, mitä olen tekemässä, joten pysyttelin hiljaa. Nykyään en ole yhtä ujo, vaan uskallan osallistua keskusteluihin.

War of the Worlds, tiistaina 29.10. alkaen Ruutu, torstaina 31.10. alkaen Fox klo 22.05.

Lue koko haastattelu uudesta IS Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 23.–29.10. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta