Uutuusdokumentti käsittelee Harvey Weinsteinin seksuaalirikosten täyttämää skandaalia: kuinka viihdebisneksen pampusta tuli iso paha susi

Julkaistu:

tänään tv:ssä
Uusi Docventures-kausi alkaa varsin tuoreella dokumentilla.
Ursula Macfarlanen ohjaama Untouchable sai ensi-iltansa Sundance-filmifestivaalilla alkuvuodesta. Dokumentti iskee suoraan parin vuoden ajan velloneen #metoo-liikkeen ja seksuaalisesta häirinnästä käydyn keskustelun ytimeen: kohde on elokuvamaailman tämän hetken iso paha susi, Harvey Weinstein.

Dokumentti alkaa jo vuosia ennen #metoota. 1970-luvulla Weinstein ei ollut vielä leffabisneksessä, mutta vaikutti opiskelukaupungissaan Buffalossa tärkeänä musiikkipromoottorina.

Jo noilta ajoilta ovat peräisin hänen bisnesälynsä ja verkostoitumiskykynsä, jotka tekivät hänestä ison kihon kaupungin viihdemaailmassa. Samalta ajalta ovat peräisin myös dokumentissa esitetyt ensimmäiset kertomukset ahdisteluista.


Saattaa olla vaikea käsittää, miten Weinstein pystyi jatkamaan toimintaansa vuosikymmenien ajan, vaikka jälkeenpäin on käynyt hyvin selväksi, että sikailuista tiedettiin laajasti.

Dokumentissa haastateltujen uhrien, työtoverien ja journalistien kertomuksista piirtyy kuva miehestä, jota on pelätty mutta myös kunnioitettu ja arvostettu ja jonka seurassa on viihdytty. Tai ainakin seuraa on siedetty.

Onneksi Macfarlane ei hyppää suoraan 2010-luvulle, vaan malttaa käydä läpi tarkemmin Weinsteinin tien viihdebisneksen pampuksi.

Bob-veljen kanssa perustettu Miramax-yhtiö kasvoi ja kehittyi 1980-luvulla arvostetuksi ja ennakkoluulottomaksi peluriksi elokuva-alalla. Weinsteinit olivat kultasormia ja portinvartijoita, joiden avusta oli korvaamaton hyöty alasta haaveileville.


Tätä Weinstein käytti sumeilematta hyväkseen saalistaessaan nuoria naisia hotellihuoneessaan. Hän tiesi, että naisten suut pysyisivät kiinni, ja tiukan paikan tullen ne suljettiin sopimuksilla ja tukulla rahaa.

Yksittäiset syytökset saatettiin painaa villaisella, ja vaikenemisessa auttoivat vaikutusvaltaiset ystävät ja kontaktit mediaan. Kunnes koitti vuosi 2017.

Vaikka Weinstein on dokumentin kohde, varsinaiset päähenkilöt ovat muita. Kameran edessä omilla kasvoillaan ja nimillään esiintyvät naiset kertovat kokemuksistaan piinaavan yksityiskohtaisesti. Joukossa ovat mm. näyttelijät Rosanna Arquette, Paz de la Huerta ja Erika Rosenbaum.

Docventures: Untouchable TV2:lla klo 21.15

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt