Samu Haber nauttii supersuosiosta Saksassa – väläyttelee nyt mahdollisuutta myös suomenkielisen musiikin tekemisestä: ”Olen miettinyt sitä jo vuosia” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Samu Haber nauttii supersuosiosta Saksassa – väläyttelee nyt mahdollisuutta myös suomenkielisen musiikin tekemisestä: ”Olen miettinyt sitä jo vuosia”

Samu Haber löysi jälleen Vain elämää -ohjelmassa kappaleen, joka osuu suoraan katsojien sydämiin. Edellisen Hiljaisuus-kappaleen aiheuttama suosio oli miehelle suuri yllätys. Perjantaina vietetään Samun päivää.

Mies ja kitara. Hiljaisuus-kappaleella pari vuotta sitten Vain elämää -katsojat kyyneliin saanut Samu Haber esitti koskettavan Vanha sydän -version.­

18.10.2019 12:44

Samu Haberin versio Irinan Hiljaisuus-kappaleesta keväällä 2017 sai Vain elämää -fanit kyyneliin ja nousi radiosoitoissa yhdeksi kauden suosituimmaksi kappaleeksi.

Miehen muutaman viikon takaista versiota Erinin Vanha sydän -kappaleesta hehkutetaan jopa paremmaksi kuin edelleen suurta suosiota nauttivaa Hiljaisuus-versiota.

Eikö Samun kannattaisi jo tehdä musiikkia suomeksi?

Samu kertoo IS:n haastattelussa, että on vakavasti miettinyt myös suomenkielisen musiikin tekemistä.

– Olen miettinyt sitä jo vuosia, hän kertoo, muttei osaa sanoa aiheesta vielä muuta.

Samu jäi Sunrise Avenue -yhtyeensä muiden jäsenten kanssa keikkatauolle juuri, kun Vain elämää -ohjelma alkoi pyöriä tv:ssä. Nyt hän rauhoittaa tahtia.

– 16 maata, 69 keikkaa, 2 vuotta, Samu kertaa parin viime vuoden keikkarupeamaa.

– Nyt keskityn kirjaan, joka pitää saada valmiiksi. Sen tekeminen on ollut itselleni hyvä terapiakokemus.

Suomessa ollessaan Samu saa olla suht rauhassa, mutta toista on Saksassa, jossa fanit ovat toisinaan fanaattisia.

Sunrise Avenuen suosiosta kertonee paljon esimerkiksi se, kun Samu lauloi keikkarupeamansa viimeisillä keikoilla suomeksi kappaleen Hiljaisuus. Saksalaisfanit osasivat kappaleen sanat ulkoa.

Perjantaina Vain elämää -ohjelmassa vietetään Samu Haberin päivää.­

Mikä ihme tekee juuri Samun versioista niin koskettavia?

Ainakin kappalevalinnat, sillä Samu osuu ajan hermoon ja siihen, mikä puhuttelee ihmisiä. Hiljaisuus-kappale kertoo parisuhteessa olevasta syvästä hiljaisuudesta, joka peittää alleen paljon sanoittamattomia asioita.

– Sain kappaleesta valtavan määrän koskettavia yhteydenottoja, kirjeitä ja tarinoita. Psykologikaverini totesi, että kappaleessa on kaikki, mitä tarvitaan: siihen on helppo samaistua, Samu kertoo.

– Kappaleen sanoma on selvä: puhukaa ihmiset ja sanokaa toisillenne, miltä tuntuu, hän jatkaa.

Hiljaisuus-biisin Samu valitsi edelliskaudella ihan syystä, sillä kappaleen sanoma kosketti tuolloin myös häntä.

– Se oli silloin ajankohtaista, Samu sanoo.

– Mutta vaikeatkin hetket ovat osa suurta tarinaa.

Ohjelmaan kaksi ja puoli vuotta sitten suostuessaan hän neuvotteli itselleen juuri kyseisen kappaleen. Siitä hän ei tinkinyt.

– Olen aina digannut Irinasta ja olin soitellut kyseistä kappaletta jo aiemmin. Tuotannosta sanottiin, että saat kappaleen, jos vedät myös Yön Joutsenlaulun, Samu paljastaa.

Loppu on historiaa. Hiljaisuus-biisi on soinut radioissa, festareilla ja jopa Saksassa suuren konserttiyleisön edessä – vieläpä niin, että Sunrise Avenue -yhtyeen saksalaisfanit lauloivat kappaleen suomeksi.

– Kappaleen suosio on häkellyttänyt itsenikin. En usko, että vastaavaa tulee enää vastaan. Ei yhdeltä Vain elämää -kaudelta tule montaa hittiä.

Samu osallistui Vain elämää -ohjelmaan Espanjassa 2017.­

Sepä jää nähtäväksi, sillä tämän kauden tulkinta Vanha sydän -kappaleesta on jo herättänyt samankaltaista kiinnostusta.

Samu kertoi Erinin päivänä, että kyseessä on hänen tämän kauden ”iso oma lempikappaleensa”.

– Olen irkkumusan ja akustisen singer-songwriter -maailman kasvatteja. Sulla on yksi biisi, joka tuntuu melkein epäreilulta, että miten jotain noin hienoa voi joku tehdä, Samu sanoi Erinille ennen esitystään.

Kappale sai tuoreeltaan kehuja sen tarjoamasta toiveikkuudesta. Se taas selittynee Samun elämäntilanteella, joka on selvästi muuttunut sitten Hiljaisuus-kappaleen.

Reilu vuosi sitten kihlautunut Samu kertoo Vain elämää -ohjelmassa olevansa nykyään onnellinen mies. Perjantaina ohjelmassa vietetään hänen omaa päiväänsä, ja tällä kertaa ei synkistellä.

– Minun päivänäni pidettiin hauskaa ja naurettiin tyhmille jutuilleni. En jaksa kauheasti vuodattaa omasta elämästäni. Olen enemmän itsekseen pohdiskelija.

Vain elämää perjantaisin Nelonen klo 20.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?