Suomalaiset häpeävät köyhyyttä ja leipäjonoon joutumista: ”Pelätään, että omaiset näkevät tai naapuri näkee”

Illan lyhytdokumentissa käsitellään leipäjonoa. Jonoon joutumisesta koetaan häpeää, mutta köyhyyttä ei voi piilottaakaan.

Köyhyyttä ei voi piilottaa, sitä on Suomessakin, lyhytdokumentti muistuttaa. Ihmiset jonottavat Hurstin ruoka-apua Helsingissä.

18.10.2019 8:31

Some Deep Story -dokumenttisarja esittelee kolme Sami Kieksin ohjaamaa reilun kymmenen minuutin pituista tarinaa köyhyydestä Suomessa.

Tänään perjantaina 18.10. esitettävä kolmas jakso Nälkä ajaa leipäjonoon kertoo Heikki Hurstin, 65, arvokkaasta työstä. Hänen vapaaehtoisporukkansa jakaa vähävaraisille tarvikkeita Helsingissä.

Ohjelma on liikuttava puheenvuoro auttamisesta. Varsinkin nuorten hätä koskettaa.

– Olen sairauslomalla koulusta, ja on tukien kanssa ongelmaa ja rahatilanteen kanssa, niin on hyvä, että saa syötyä, kiittelee eräs nuori ruoka-apua.

Veikko Hursti muistuttaa, että jonossa seisoo tavallisia ihmisiä, isiä ja äitejä lapsineen, opiskelijoita, eläkeläisiä ja myös entisiä hyvätuloisia, joita on kohdannut sairaus tai konkurssi.

– Moni pelkää, että omaiset näkevät, että seisoo tässä jonossa, tai että naapuri näkee, kertoo vapaaehtoistyöntekijä Helena.

Heikki Hursti jatkaa vapaaehtoistyöntekijöidensä kanssa sinnikästä työtä vähäosaisten puolesta.

Heikki Hursti otti päävastuun ruoka-aputoiminnasta isänsä Veikko Hurstin kuollessa 2005. Jonossa oli arviolta 200–300 ihmistä. Nyt heitä on 2000–3000. Heikki Hurstin tytär Sini Hursti, 35, on valmis puolestaan jatkamaan ruoka-aputyötä.

Viime vuonna Helsingin kaupungin sosiaalitoimen tekemät 50 000 euron leikkaukset uhkasivat toimintaa. Asiasta nousi kansanliike, ja talous saatiin kuntoon.

Some deep story, Nälkä ajaa leipäjonoon, perjantaina 18.10. TV1 klo 19.45

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?