Maria Veitola suuntaa uimareissulle Miina Äkkijyrkän kanssa – kuvataiteilija tekee tv:ssä spontaanin ratkaisun: ”Ja sitten housut pois...”

Julkaistu:

yökylässä
Maria Veitola yökyläilee taiteilija Miina Äkkijyrkän luona maaseudulla.
Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa vieraillaan taiteilija Miina Äkkijyrkän luona. Maria Veitola ja Lehmäaiheisesta taiteestaan tunnettu Äkkijyrkkä rakentavat vierailun aikana muun muassa taiteilijan taideteosta.

Rakennuspuuhien ja keskustelun ohella kaksikko käy muun muassa naku-uinnilla.

– Ja sitten housut pois. Etkö sinä muka heitä, Äkkijyrkkä kysyy Veitolalta laiturille päästyään.

– Todellakin heitän ihan kaiken pois, Veitola vastaa.

Äkkijyrkkä ja Veitola pulahtavat järveen uimaan helteisenä kesäpäivänä. Uinnin jälkeen kaksikko makoilee laiturilla pyyhkeisiin kääriytyneinä. Äkkijyrkkä innostuu taivaalla leijailevasta pilvestä.

– Ilmastonmuutosta ei voi millään välttää tai pysäyttää. Ihmisen teot ovat niin pieniä, että niillä ei voi muuttaa tai saastuttaa tämän maapallon asemaa, taiteilija täräyttää laiturilla makoillessaan.


Veitola utelee, mihin ilmastonmuutokseen käytettävät resurssit tulisi kuvanveistäjän mielestä sen sijaan hyödyntää.

– Ihan turhuutta. Tutustua jumalaan, rakkautteen ja lähimmäisiin. Omiin ystäviinsä ja materiaalista poispäin, Äkkijyrkkä tuumaa.

Veitola kyselee Äkkijyrkältä myös hänen toimistaan politiikan parissa. Taiteilija kertoo olleensa mukana politiikassa Vihreiden riveissä 15 vuoden ajan.

– Sitten yhtenä päivänä me Juvosen Riikan saatiin tarpeeksemme ja käveltiin turkit päällä kokoukseen, Äkkijyrkkä kertoo.

– Ohhoh. No, mitäs sitten tapahtui, Veitola kysyy yllättyneenä.

– Ei mitään, naamat oli niin nyrpeitä. Mutta tarkoituksella olimme ajatelleet, että nyt lähdetään pois täältä, taiteilija jatkaa nauraen.


Miina Äkkijyrkkä asui itäsuomalaisen nautakarjansa eli kyyttöjensä kanssa Skatassa 1990-luvun puolivälistä 2010-luvun alkuun, kunnes Helsingin kaupunki irtisanoi Äkkijyrkän vuokrasopimuksen. Asiasta käytiin näyttävää oikeustaistelua vuosikymmenen alussa, jonka päätöksenä taiteilija häädettiin entiseltä tilaltaan.

Sittemmin Äkkijyrkkä on viihtynyt lehmiensä kanssa maaseudulla.


Yökylässä Maria Veitola torstaisin kello 21 MTV:llä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt