Tanskalainen maajussi -ohjelman tähti matkusti Suomeen – tuiki tavallinen kalastusväline sai miehen hämmästymään toden teolla

Julkaistu:

maajussit
Tanskalainen maajussi -sarjan tähti Frank Erichsen tutustuu Ylellä torstaina esitettävässä jaksossa suomalaisiin erikoisuuksiin.
Yle esittää tällä hetkellä televisiossa suositun Tanskalainen maajussi -sarjan (orig. Bonderøven) yhdeksättä kautta.

Torstain jaksossa ohjelman maajussitähti Frank Erichsen matkustaa yllättäen Suomeen.

Erichsen kertoo jakson alussa, että hänen tiluksillaan on puurakennuksia, jotka kaipaavat uutta kerrosta puunsuojaa.

– Minun maailmassani on olemassa vain yksi puunsuoja. Puuterva, hän toteaa.

– Siksi lähdimme Suomeen. Täällä tervanpoltto hallitaan.

Puuterva ei ole ainoa syy, minkä vuoksi tanskalaismaajussi paloi halusta päästä Suomeen. Hän halusi myös rakentaa itselleen oman ruuhen suomalaisten avustuksella.

Ruuhi on puunjuuresta koverrettu perinteinen kanootti tai vene. Niitä on rakennettu kivikaudelta lähtien. Tyypillisin tapa valmistaa ruuhi on polttaa ensin puuta ja sitten viimeistellä työ esimerkiksi taltalla takomalla.

Erichsen matkustaa seurueensa kanssa Keski-Pohjanmaalle. Halsualainen Seppo auttaa Erichseniä sopivan haapion löytämisessä ja ruuhen teossa.


Erichsen tutustuu myös muihin suomalaisiin erikoisuuksiin matkansa aikana. Erityisesti yksi monille suomalaisille tuttuakin tutumpi väline herättää miehen kiinnostuksen. Se on tavallinen joesta ylös nostettu katiska.

– Onko tämä yleinen pyydys? Erichsen utelee ihmeissään.

– On. Sen nimi on katiska. Sen voi laittaa jokeen tai järveen, vastaa suomalainen Ville.

Ville selittää Erichsenille, että katiskalla on vaivatonta saada kerralla paljon kalaa.

– Vaikka nyt ei ollut montaa kalaa, niin katiska on usein täynnä kaloja, Ville selittää.

Katiskat ovat yleinen keksintö ympäri maapalloa, mutta kotikalastuksella on pitkät perinteet erityisesti Suomessa. Monilla suomalaisilla onkin rautalangasta tehty katiska perustarvikkeena omalla kesämökillään.


Tanskalainen maajussi -ohjelma käsittelee vuonna 1983 syntyneen Erichsenin ja tämän perheen elämää Keski-Jyllannin alueella sijaitsevassa Grenaan taajamassa. Sarjassa seurataan, miten Erichsen toteuttaa unelmaansa yksinkertaisesta maalaiselämästä ja omavaraisuudesta.

Sarja on todella suosittu Tanskassa, mutta myös Suomessa. Yle kertoo, että Erichsen yllättyi suuresti tajuttuaan, miten suosittu ohjelma on tuhansien järvien maassa.

– Olin yllättynyt, kuinka suosituksi tv-sarja Suomessa nousi. Se on itse asiassa myös syy, miksi olemme kuvaamassa juuri Halsualla; jos sarjaa ei olisi näytetty Suomessa, en varmastikaan seisoisi tässä nyt, Erichsen sanoi Ylelle Suomi-jakson kuvausten yhteydessä kaksi vuotta sitten.

Tanskalainen maajussi -sarjan ensimmäinen Suomeen sijoittuva jakso esitetään torstaina 17.10. Yle Teemalla kello 18.30.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt