Steven Spielbergin tuottama Why We Hate -sarja pureutuu vihan historiaan – Miten voisimme hillitä raivoa?

Julkaistu:

Tv-lehti
Viha rikkoo ja tuhoaa lähisuhteita ja kokonaisia kansakuntia. Mistä viha kumpuaa? Uutuussarja etsii syitä historiasta ja keinoja hillitä raivoa.
Ihmisillä on luontainen kyky rakastaa ja tehdä yhteistyötä. Miksi ihmiset sitten käyttäytyvät toisinaan vihamielisesti?

Mistä koko ihmiskunnan tuhoavin tunne eli viha kumpuaa? Viha, joka aiheuttaa kiusaamista, väkivaltaa, sotia ja massamurhia.

Oscar-voittajien Steven Spielbergin ja Alex Gibneyn tuottamassa kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Why We Hate korostetaan sitä, miten viha kasvaa samankaltaisessa ympäristössä. Propaganda on yksi tehokas keino lisätä sitä.

Simpanssilajit johtavat tutkijan vihan lähteille

Avausjaksossa evoluutioantropologi Brian Hare etsii vihan alkuperää sekä kaukaa menneisyydestä että nykypäivästä. Hän on viettänyt aikaa ihmistä muistuttavien eläinlajien eli simpanssien ja niiden sukulaislajin bonobojen eli kääpiösimpanssien kanssa.


Nämä kaksi lajia näyttävät ulkoisesti samalta, mutta käyttäytyvät hyvin eri tavalla. Bonobot ovat lapsirakkaita, sosiaalisia, rauhaa rakastavia ja niiden heimoissa naaraat ovat johtohahmoja.

Simpanssien maailmassa puolestaan urokset ovat laumojen johtajia, ja simpanssit taistelevat usein vihamielisesti toisia simpanssilaumoja kohtaan.


– Kun simpanssijoukon alfauros tulee paikalle, hän saattaa tappaa kaikki poikaset, sanoo tutkija Vanessa Woods.

Elinolosuhteet määrittävät, tuleeko lajin edustajasta vihamielinen

Antropologit ovat tutkineet syitä kahden lähes identtisen eläinlajin hyvin erilaiselle käytökselle ja huomanneet, että kuusi miljoonaa vuotta sitten nämä kaksi apinalajia jakautuivat maantieteellisesti kahteen alueeseen Keski-Afrikassa sijaitsevan Kongo-joen molemmin puolin.

Joen eteläpuolella asuvilla bonoboilla elinolot olivat hyvät, kun taas pohjoisessa asuvat simpanssit joutuivat taistelemaan ruuasta. Siksi niistä tuli vihamielisiä.

– Kun simpanssit näkevät toisen ryhmän, ne kokevat sen vihollisena ja ovat hyvin aggressiivisia, koska niiden täytyy kilpailla, Brian Hare selventää dokumentissa.

Woods puolestaan korostaa sitä, miten ihanan rakastavia simpanssit ovat omassa ryhmässään, mutta miten niissä on myös julma puoli.

Omaa reviiriään puolustavia simpanssiuroksia saattaa olla vierekkäin jopa 40, kun ne metsästävät odottavat, että joku tulee heidän reviirilleen. Yksin poikasen kanssa liikkuvan naaraan käy huonosti, jos se eksyy väärään paikkaan.


Simpanssien käytöstä voi soveltaa ihmisiin

Sama käytös pätee myös ihmisiin, ja dokumentissa tilannetta selvennetään esimerkiksi koulukiusaamisen näkökulmasta.

Psykologi Tracy Vaillancourt sanoo, että edelleen noin 40 prosenttia lapsista kokee kiusaamista. Tämä juontaa juurensa lähihistoriaan, jossa asia kuitattiin toteamalla, että sellaista lapset vain tekevät.

Ajankohtaisessa sarjassa esitetään toive siitä, että ihmiset oppisivat paremmin ymmärtämään omaa mieltään. Näin he voisivat käsitellä vihaansa ja estää sitä leviämästä.

Seuraavassa jaksossa pohditaan, miksi jaamme maailman ”meihin” ja ”heihin”. Kognitiotutkija Laurie Santos tutkii heimokuntaisuutta ja selittää, miksi rakkaus omaa ryhmää kohtaan voi saada meidät vihaamaan muita ryhmiä politiikassa, urheilussa ja sodankäynnissä.

Why We Hate, torstaisin 17.10. alkaen, TV5 kello 22.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt