Säveltäjämestari Kaj Chydenius täyttää tänään 80 vuotta: ”Luulin, että en näin kauan elä”

Julkaistu:

Tv-lehti
Kaj Chydenius, 80, muistelee tv-ohjelmassa lapsuuttaan Juankoskella, armeija-aikojaan, KOM-teatterivuosiaan ja sävellystyötään.
Lapualaisoopperan (1966) säveltäjänä tunnetuksi tullut Kaj Chydenius täyttää 80 vuotta tänään keskiviikkona. Rakensin minä majani -juhlakonsertit ovat 27.–28.10. Finlandia-talossa.

Yle juhlii miestä torstaina 17.10. neljällä ohjelmalla.

Uusin niistä on tänä syksynä nauhoitettu toimittaja Juho-Pekka Rantalan isännöimä Itse asiassa kuultuna. 46-minuuttisessa haastatteluohjelmassa tutustutaan lempeästi juttelevaan Chydeniukseen.

Tällaisia ohjelmia toivoisi olevan enemmän. Haastateltava puhuu ilman itsekorostusta, rauhallisesti. Kaikesta huokuu sivistys.

”Pitää varoa ylpistymistä”


Chydenius kertoi Tv-lehden puhelinhaastattelussa tunnelmistaan syntymäpäivänsä alla.

Miltä tuntuu täyttää 80 vuotta?

– Mitä tuohon osaa vastata, Chydenius naurahtaa.

– Ei miltään! Tai sanon, että onpa kumma. Luulin nuorena, että en näin kauan elä. Ei se miltään tunnu. Menen syntymäpäivänäni muutaman ystävän kanssa syömään.

Millaisen elämänohjeen haluaisitte antaa?

– Pitää varoa ylpistymistä. Ylpeät ihmiset ovat piina sielulle.

Mitä haluaisitte vielä saavuttaa?

– Muutama vuosi lisää olisi hieno.

Säveltää yhä joka päivä

Chydeniuksen tarina on myös suurten ikäluokkien tarina. Moni lähti maalta kaupunkiin opiskelemaan.

Chydenius varttui Juankoskella. Hänen isänsä oli Kymi Oy:n konttoripäällikkö. Isä varoitti lähtemästä musiikkialalle, mutta pojasta tuli tuhansien laulujen mies.

Kaj Chydeniuksen ura hakee vertaistaan. Harva tietää, että Chydenius sävelsi armeijassa Lapualaisoopperan. Kalliolle kukkulalle -laulun puolestaan osaavat kaikki. Chydeniuksen tunnetumpiin kappaleisiin kuuluvat myös Nuoruustango, Sinua sinua rakastan, Laulu kuolleesta rakastetusta ja Magdaleena.


Hän oli mukana perustamassa KOM-teatteria 1971. Ohjelmassa Chydenius muistelee lapsuuttaan Juankoskella, armeija-aikojaan, vuosia KOM-teatterissa sekä sävellystyötään. Perhe ja yksityiselämä jää vähemmälle. Ne hän haluaa pitää itsellään.

Joka päivä säveltävä Chydenius ei aio vähentää työmäärää. Keikkojakin piisaa. Niin kauan kuin aivot pelaavat, sormi pelaa ja joku haluaa istua yleisössä, hän aikoo jatkaa.

Yksi menestyksen salaisuus on se, ettei vaadi itseltään liikaa. Jos sadasta laulusta on vain neljä hyvää, se ei häiritse Kaj Chydeniusta ollenkaan.

Hän suhtautuu itseensä ja elämäänsä huumorilla. Jos sävellys on huono, hän on syyllinen. Onhan hän sen itse säveltänyt. Chydeniuksesta saa ahkeran ja vaatimattoman kuvan. Ymmärtää myös, miksei hänestä ole nähty kohuotsikoita. Hän ei ole antanut niihin aihetta.

Itse asiassa kuultuna: Kaj Chydenius, torstaina 17.10. TV1 klo 19.00.

Torstaina 17.10. Teema & Fem -kanava esittää lisäksi arkisto-ohjelmia klo 22.45 alkaen: Minun teatterini: Lauluharjoitus (1985) ja Kosmos: Chydeniuksen laulukirja (2004). Tiistaina 22.10. samalla kanavalla nähdään klo 21.55 lyhytelokuva Pockpicket (1968), jossa on Chydeniuksen musiikki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt