Löytyykö sinulta tällaista aarretta? Huutokauppakeisari äimistyy sota-ajan muistoesineen kovasta hinnasta

rac

Julkaistu:

Suomen Huutokauppakeisari
Suomen huutokauppakeisarikin yllättyy, kuinka suuri voitto sota-ajan muistosta kertyy.
Aki Palsanmäki ja hänen vaimonsa Heli tekevät tiistaina nähtävässä Suomen huutokauppakeisari -jaksossa kauppoja saarijärveläisen keräilijän Lea Johanssonin kanssa.

Lean tavaroiden joukosta löytyy suomalainen 40-luvun sotamuisto, joka kiinnittää Akin huomion. Kyseessä on korsussa jatkosodan aikaan käsin tehty puuleili, johon on kaiverrettu hirven ja karhun kuva.


– Pohjassa lukee ”sotamuisto Rukajärveltä, 20. tammikuuta 1943”. Se on korsutyö eli sotamuisto, Aki toteaa jaksossa.

– Toivottavasti ei tällaisia tarvitse enää kenenkään nuoren miehen tehdä missään juoksuhaudoissa ja korsuissa, huutokauppakeisari tuumii.

Harvinainen sota-ajan käsityö oli kulkeutunut Ruotsiin, josta keräilijä löysi sen.

– Ostin sen heti. Ajattelin, että tuon sen Suomeen, ettei se jää Ruotsiin. Siellä ei ole näillä tunnearvoa ihmisillä sillä lailla, Lea toteaa.


Sotamuiston todellinen arvo tulee jopa huutokauppakeisarille yllätyksenä. Aki arvioi puuleilin myyntihinnaksi vaivaiset 20 euroa, mutta huutokaupassa sotamuisto ostetaan lopulta ennakkotarjouksella huikeaan 125 euron hintaan.

– Harvinaista herkkua on sotamuistotyöt, siksi tuo hinta varmaan niin korkealle nousi, Aki arvioi.


Akin ja Helin huutokaupassa myydään monenmoista tavaraa Muumi-mukeista kuparipannuihin ja erikoisista soittimista keräilyharvinaisuuksiin. Sota-ajan esineitä huutokaupassa ei ilmeisesti ole paljoa nähty, kun Aki yllättyi niin suuresti puuleilin arvosta.


Suomen huutokauppakeisari tiistaisin kello 21 Nelosella ja Ruudussa.