Lapsivuodepsykoosiin sairastuu lähes prosentti – illan dokumentissa äidit ovat rikki, vauvat odottavat rakkautta

Julkaistu:

Tv-lehti
Lapsivuodepsykoosi on yllättävän yleinen: siihen sairastuu lähes prosentti synnyttäneistä. Louis Theroux käsittelee asiaa uudessa dokumentissaan.
Konkaritoimittaja Louis Theroux perehtyy yleiseen huoleen vauvaperheissä: synnytyksenjälkeisiin mielenterveysongelmiin. Hän tutustuu psykiatrisella osastolla apua saaviin äiteihin ja vauvoihin BBC:n dokumentissa Theroux ja järkkyneet äidit (Louis Theroux: Mothers on the Edge, 2019).

Syitä mielenterveysongelmiin vauva-aikana on monia. Hormonitasot heittelevät, ja synnytys on voinut olla kokemuksena traumaattinen. Yksi haastatelluista menetti kaksosista toisen. Vauvan syntyminen on elämänmuutoksena valtava eikä usein vastaa odotuksia. Kaikkia syitä äkillisiin mielenterveysongelmiin ei tiedetä.

Theroux haastattelemat naiset kärsivät niin synnytyksenjälkeisestä masennuksesta ja psykoosista kuin hallusinaatiosta. Heistä moni häilyy itsemurhan kynnyksellä, joten heitä tarkkaillaan ympäri vuorokauden.


Suuren firman projektijohtaja Catherine on yksi heistä. Hän asuu nyt Jake-vauvansa kanssa hoitokodissa, jossa hän otti yliannoksen lääkkeitä. Nyt hän on jatkuvassa tarkkailussa. Catherine on hyvä salaamaan ongelmiaan, ja hän muistuttaa, että monet äidit ovat.

Catherinen edellinen raskaus jouduttiin keskeyttämään lapsen vaikeavammaisuuden vuoksi viikolla 17, eikä hän kyennyt ottamaan uutta vauvaa helposti vastaan.

– Aina, kun katson Jakea, mietin, etten voi katsoa edellistä lastani. Siksi minun on kai vaikea tuntea yhteyttä Jakeen. Hän ansaitsee jonkun, joka rakastaa häntä, Catherine sanoo.

Aihe on raskas, ja mitä hellyttävimmät vauvat tietyllä tavalla keventävät katsojan ruudusta imemää painolastia. Toisaalta ihanat vauvat näyttävät tosielämän raa’an kontrastin: äidit ovat rikki, mutta vauvat jokeltaa temmeltävät vaatien apua ja rakkautta silti vuorokauden jokaisena sekuntina.

Naiset avaavat tuntojaan ällistyttävän avoimesti herkistä aiheista. He kertovat, miltä tuntuu, kun omaa vauvaa ei rakasta ja kun psykoosi iskee päälle.


Louis Theroux osaa esittää oikeat kysymykset, ja dokumentti osoittaa, että vaipanvaihtokin sujuu.

Theroux ja järkkyneet äidit, tiistaina 15.10. TV2 klo 21.45

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt