Chisu muutti täysin tyylinsä ja sai kritiikkiä – puhuu uutuusohjelmassa muutoksen välttämättömyydestä

Julkaistu:

Tv-lehti
Kirjailija ja entinen muusikko Juha Itkonen tapaa kiinnostavia artisteja Minun musiikkini -uutuusohjelmassa. Ensimmäisessä jaksossa hän keskustelee Chisun kanssa radikaalien muutosten riskeistä.
Kirjailija ja entinen muusikko Juha Itkonen tekee uuden aluevaltauksen Minun musiikkini -sarjan isäntänä, ja ohjelman vieraina nähdään suomalaisia artisteja.

Kukin artisti käy Itkosen kanssa kahdenkeskisiä keskusteluja ja esittää intiimejä musiikkiesityksiä tunnelmallisessa Villa Vikanin huvilassa Raaseporissa.

Oman päivänsä saavat niin Sanni, Chisu, Samuli Putro, Iisa, A.W. Yrjänä kuin Mariska.

– Minua kiinnostaa kuulla, miten lauluntekijöiden laulut syntyvät ja mitä yhteistä meidän työssä ja elämässä on, Juha Itkonen sanoo.

Hän oli mukana valitsemassa ohjelman vieraita ja halusi ohjelmaan henkilöitä, jotka todella ovat valmiita kohtaamiseen ja ovat sopivan verbaalisia ja pohdiskelevia.

Aloitusjaksossa lauluntekijä Chisu keskustelee Itkosen kanssa biisinteosta sekä suuresta muutoksesta uudella Momentum 123 -albumillaan.


Jaksossa kuullaan myös intiimejä versioita muun muassa kappaleista Momentum ja Baden-Baden.

– En ollut tavannut Chisua aiemmin. Hänestä paljastui kuplivan hauska ja räiskyvä puoli mutta myös vakava puoli, Itkonen sanoo.

– Chisun kanssa puhuttiin paljon muutoksesta, joka on pelottavaa, mutta välttämätöntä. Radikaali muutos otetaan usein nuivasti vastaan ja siinä on aina riskinsä, mutta samalla on välttämätöntä mennä eteenpäin.


Uran ylä- ja alamäistä keskusteltaessa Itkonen pystyi samaistumaan Chisun kokemuksiin, sillä hänellä itsellään on uran eri vaiheista kokemusta.

– Esikoiskirjastani on jo 16 vuotta, ja se on riittävän pitkä aika siihen, että olen ehtinyt kokea monenlaista, Itkonen sanoo.

– Mitä tahansa ihminen tekeekin pitkällä uralla, niin aina on nousuja ja laskuja. Aluksi voi olla aivan liekeissä ja suosiossa, sitten jossain vaiheessa yhä liekeissä, muttei enää suosiossa, ja jossain vaiheessa ei ehkä kumpaakaan. Silti tekeminen jatkuu.

Itkonen muistaa hyvin, miltä alun suosio tuntui ja miten sitä kaipaa uran varrella.

– Olin silloin kolmikymppinen ja just ja just riittävän nuori tuntemaan vielä menestyksen huuman. Nuorempana sen huuman pystyy kokemaan isommin, Itkonen miettii.

– Oli hienoa huomata, että aika moni tykkää tästä kirjastani ja tämä toimii. Sellaista lentoon lähdön tuntua ei saa enää koskaan uudelleen, ja sitä jää jollain tavalla kaipaamaan, kun asiat todella alkavat tapahtua.

Itkonen uskoo vahvuutensa ohjelman isäntänä olevan siinä, että hän ymmärtää artisteja.

– Ei se kirjoittajan ja biisintekijän luomistyö niin hirveän erilaista ole. Tajuan myös sen julkisuuden ja kaupallisen paineen, joka uraan liittyy. Artisteilla se on vielä rajumpi kuin kirjailijoilla.

Lisäksi Itkonen on itse entinen muusikko, joka tunnustaa haaveilleensa aikoinaan jopa rocktähteydestä. Koskettimia ja myöhemmin bassoa soittanut Itkonen perusti lukioystäviensä kanssa Helmi-yhtyeen 1993 Hämeenlinnassa.


– Kirjoitin sanat yhtyeemme biiseihin. Yhtye lopetettiin 2001, kun levytyssopimusta ei yrityksistä huolimatta syntynyt. Heti sen jälkeen aloin kokeilla kirjoittamista, ja hyvä niin. Se on selvästi vahvempi lahjani.

Uutuusohjelmaan Itkonen päätyi sattumusten kautta, eikä tv-ohjelman isännöiminen ole ollut erityisesti haaveissa. Kohtaamiset artistien kanssa olivat kuitenkin ikimuistoisia.

– Pidin kuvauspaikkamme rauhasta sekä siitä, että paikalla ovat vain artisti ja minä sekä kuvaustiimi. Pystyimme keskustelemaan hitaasti ja kypsyttelemään ajatuksia – toisin kuin monissa muissa keskusteluohjelmissa, joissa saattaa olla liveyleisö paikalla. Se tuo aina oman jännityksensä, Itkonen pohtii.


– Ohjelma on myös visuaalisesti tosi hyvin mietitty ja musiikkiesityksiin on panostettu.

Musiikkiesitysten ja keskusteluiden lomassa Itkonen kertoo ohjelmassa siitä, millä tavoin kunkin artistin musiikki on kuulunut hänen omaan elämäänsä. Musiikki on edelleen intohimo ja harrastus.

– Musiikki herättää muistoja ja meille kaikille tietyt kappaleet yhdistyvät hetkiin elämässä, tiettyihin kesiin, rakkauksiin, eroihin... Juuri se on musiikissa niin hienoa.

Minun musiikkini tiistaisin 15.10. alkaen Teema & Fem klo 20.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt