Leonard Cohen -dokkarin ohjaajalla on aivan erityinen side Suomeen – ”Yksi suosikkipaikoistani”

Julkaistu:

Sukutausta
Nick Broomfieldille Suomi on tuttu paikka, sillä hänen sukulaisiaan asuu Suomenlinnassa.
Brittiläissyntyisen ja nykyään Los Angelesin Santa Monicassa asuvan ohjaajan Nick Broomfieldin uusin elokuva Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta käsittelee laulaja Leonard Cohenin ja norjalaisen Marianne Ihlenin 1960-luvulla alkanutta rakkaussuhdetta.
Maailmanlaajuista huomiota Broomfield sai ensimmäisen kerran kuitenkin dokumentilla Aileen Wuornos eli miten murhaaja markkinoidaan (1992), joka kertoi suomensukuisen amerikkalaisen sarjamurhaajan Aileen Wuornosin taustoista.

Se teki Broomfieldin kuuluisaksi ohjaajana, joka ei kaihda vaikeita – eikä provosoivia – aiheita.

Poikkeuksellisessa elokuvassaan Broomfield kuvasi yritystä saada haastattelu Wuornosilta, joka 1980-luvun lopussa oli murhannut Floridassa seitsemän miestä. Poliisien, asianajajien ja Wuornosin uuskristityn adoptioäidin pyörityksessä sarjamurhaaja itse näyttäytyy muiden ahneuden kohteena – ja paikoin jopa uhrina.

Suomalaisia Wuornosissa kiinnosti myös sukutausta: tämän äidin puolen isovanhemmat olivat kotoisin Pohjois-Pohjanmaan Iistä.


Wuornos-elokuvaa tehdessään Broomfield ei vielä tiennyt, että hän saisi myöhemmin itsekin Suomessa asuvia sukulaisia.

– Äitini kuoli hyvin nuorena, ja isäni meni 1990-luvun lopussa uusiin naimisiin. Hänen vaimollaan on poika, joka asuu lastensa kanssa Suomenlinnassa, ja he ovat kaikki nykyään perhettäni, Broomfield iloitsee.


Sukulaistensa ansiosta Broomfield on päässyt tutustumaan moniin Suomen saariin, joita hän kuvailee ihaniksi.

– Rakastan Suomea. Suomi on yksi suosikkipaikoistani, ja kunnioitan valtavasti suomalaisia. Kytkös Suomeen on ollut yksi elämäni ihmeistä.

Toisen dokumentin sarjamurhaaja Aileen Wuornosista Broomfield ohjasi vuonna 2003.

Wuornos-dokumenttien lisäksi Broomfieldin tunnetuimpia teoksia ovat dokumentti Grim Sleeperinä tunnetusta sarjamurhaajasta Lonnie David Franklin Jr.:sta sekä viimeksi valmistunut Whitney: Can I Be Me (2017), joka kertoo laulaja Whitney Houstonista.


Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta, Suomen ensi-ilta perjantaina 11.10.

Päivitetty 11.10.2019 klo 16.55: Lisätty tietoja dokumentista Marianne & Leonard.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt