Krista Kosonen muistelee huvittuneena ensimmäistä tv-rooliaan: ”Nuorempana sitä ajattelee tietävänsä monesta asiasta hirveästi”

Julkaistu:

Uusi Tv-lehti
Krista Kosonen nähdään tänä syksynä vaikka minkälaisissa rooleissa: dominana, viikinkisoturina, vakoojana, arvaamattomana show-tanssijana... Lisäksi Yle Areenassa esitetään nuortensarja Hurja joukko, jossa Kosonen teki ensimmäisen roolityönsä.
Yle Areenassa on nähtävillä näyttelijätähti Krista Kososen aivan ensimmäinen tv-rooli: vuonna 2002 ilmestyneessä nuortensarjassa Hurja joukko hän näytteli Johi-nimistä teiniä, joka kavereidensa kanssa haluaa kostaa, kun yksi porukasta raiskataan.

Teinejä esittäneet Kosonen, Emilia Sinisalo, Piia Peltola ja Muusa Martikainen tunsivat toisensa Helsingin Kallion lukiosta, josta Kosonen oli sarjan kuvausten aikaan kirjoittanut juuri ylioppilaaksi.

– Kun jaksot viime keväänä ilmestyivät Areenaan, viestittelimme toisillemme, että katsotaanko kaikki jaksot yhtä aikaa. Ei siihen kukaan meistä pystynyt! Kosonen sanoo huvittuneena.

– Aika on vähän syönyt tätä sarjaa.

Sarjan tarina etenee hitaasti ja tapahtumia alleviivaten.

 

Myöhemmin kun elämä on tullut vastaan, ja olen joitakin asioita sössinyt, olen tajunnut, ettei silloin vielä tiennyt kovin paljon.

Sarjan kuvaamisen aikoihin Kosonen empi vielä Teatterikorkeakouluun hakemisessa ja pyrki sen sijaan Lahden kansanopiston teatterilinjalle. Teatterikorkeakoulun aika tuli vasta Lahdessa vietetyn vuoden jälkeen.

– Nuorempana sitä ajattelee tietävänsä tosi monesta asiasta hirveästi. Silloin oli paljon yleviä periaatteita ja sääntöjä. Myöhemmin kun elämä on tullut vastaan, ja olen joitakin asioita sössinyt, olen tajunnut, ettei silloin vielä tiennyt kovin paljon.

– En nyt valtavasti ole niistä ajoista ainakaan aikuistunut, mutta ammattitaitoa on tullut enemmän ja ehdottomuus on lieventynyt.


Kesätyönä Hurja joukko oli ”tajuton”.

– Olin juuri muuttanut pois himasta Piia Peltolan kämppään Mannerheimintielle. Me saatiin sata euroa päivä, pyöräilin kaikkialle ja kuuntelin Soul Captain Bandia.

– Se vapauden tunne oli ihan huikea!

Vuodesta 2019 näyttää tulevan Krista Kososen vuosi – enemmän kuin kenenkään muun suomalaisen näyttelijän.


Toukokuussa maailman kuuluisimmalla elokuvafestivaalilla Ranskan Cannesissa sai maailmanensi-iltansa tummasävyinen sadomasodraama Koirat eivät käytä housuja. Kosonen näyttelee J-P Valkeapään ohjaustyössä Pekka Strangin rinnalla toista pääroolia: lateksiasussa työskentelevää, muun muassa kuristuspalveluita tarjoavaa viileää dominaa.
Elokuussa ensi-iltaan tuli HBO Nordicin tuottama norjalainen fantasiarikossarja Beforeigners, jossa suomalaistähti näyttelee suoraviivaista toiminnan naista, menneisyydestä nykypäivään putkahtavaa viikinkisoturia. Sitä varten Kosonen joutui opettelemaan muun muassa muinaisnorjaa.

Syyskuun lopussa valkokankaille saapui vielä naisten häirintään pureutuva, limittäisten tarinoiden kautta etenevä Tottumiskysymys, jossa hänen näyttelemänsä nainen joutuu kourituksi ravintolassa – eikä todellakaan halua ohittaa asiaa olankohautuksella.
Kaiken kukkuraksi viime viikolla Kosonen yllätti pienellä mutta näyttävällä agenttiroolilla Elisa Viihteen historiallisen vakoojasarjan Nyrkki ensimmäisessä jaksossa.

– Kyllähän tässä koko syksy on ollut yhtä ensi-iltaa! Kosonen nauraa.

Vuosi sitten Kosonen kuvasi useampaa roolia yhtä aikaa. Nyt on tehdyistä töistä nauttimisen vuoro.

– On tämä hauskaa nyt, koska viime syksy oli niin hullu.


Itselleen tärkeimpien elokuvarooliensa joukkoon Kosonen nostaa yhä Miami-elokuvan (2017) Angelan. Sisukkaan mutta ailahtelevan show-tanssijan rooli toi puolitoista vuotta sitten Kososen Jussi-palkinnoista toisen.

Miamin tv-ensi-ilta on keskiviikkona TV2:lla. Zaida Bergrothin ohjaamassa elokuvassa Angela tukeutuu siskoonsa (Sonja Kuittinen) yrittäessään selviytyä jättiveloistaan hämärämiehille. Lava-asuunsa kuuluvista siivistä huolimatta Angela ei ole mikään suloinen enkeli, vaan arvaamattomasti, välillä täysin vastuuttomastikin käyttäytyvä nainen.

Kososelta riittää kehuja sekä ohjaaja Bergrothille että esittämälleen hahmolle.

– Olen itse jo kyllästynyt rooleissa määreeseen ”vahva nainen”, koska haluaisin mennä siitä eteenpäin. Naiset voivat olla vahvoja tai heikkoja tai laiskoja tai kusipäitä tai itsekkäitä ja hauskoja, vaikka mitä vaan, Kosonen listaa.

– Angela todellakin oli tällainen henkilö, ristiriitainen persoona: samalla ihana ja hirveä. Olen elokuvasta vieläkin tosi ylpeä!

Miami, keskiviikkona 16.10. TV2 klo 21.00

Lue koko haastattelu uudesta IS Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 9.–15.10. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt