Teinityttö lihoi parissa vuodessa lähes 40 kiloa – syyttää ylipainosta äitiään: ”Ihmiset ympärilläni arvostelevat minua”

Julkaistu:

Tv-lehti
Perjantai-illan uudessa tosi-tv-sarjassa teinit sanovat suorat sanat vanhemmilleen perheen epäterveellisistä ruokatottumuksista, friteeratuista noutoherkuista ja jättimäisistä jälkkäriannoksista.
Uusi tosi-tv-sarja Vanhempani lihottivat minut (It’s Your Fault I’m Fat, Britannia, 2019) keskittyy elämäntaparemonttiin, johon osallistuu koko ruokakunta. Ohjelman nimen mukaisesti teinit syyttävät vanhempiaan epäterveellisistä ruokatavoista.

Joka jaksossa tavataan yksi perhe, jossa ryhdytään pohtimaan keinoja muuttaa elämää parempaan suuntaan. Alkujaksossa 16-vuotias gloucesterilainen Evie suree huomattavaa ylipainoaan, eikä halua poistua kotoaan.

Hänen äitinsä ja isäpuolensa ovat myös isokokoisia, eikä syytä tarvitse etsiä kaukaa. Noutopizzaa, friteerattuja ruokia ja jättimäisiä herkuin koristeltuja jäätelöannoksia nautitaan perheessä päivittäin. Kasvikset puuttuvat lähes kokonaan, ja annoskoot ovat suuria.


Kun Evie vaatii äitinsä Kirstien ja isäpuolensa Ashin tilille, käy ilmi, että äiti tottui antamaan herkkuja Evielle jo aivan pienenä lohdutukseksi vanhempien erosta. Vähitellen kilot alkoivat karttua kaikille perheenjäsenille.

– Minua masentaa se, kuinka iso olen. Sinä olet lihottanut minut, Evie sanoo äidilleen.

– Hän on lihonut parissa vuodessa lähes 40 kiloa, Kirstie-äiti myöntää kameralle.

Nyt kaikki muuttuu, kun perhe saa lääkäriltä tietää sairastumisriskinsä ja painoindeksinsä. Kaikilla kolmella luvut ovat vaikean, jopa sairaalloisen ylipainon puolella. Koko perhe saa ammattilaisten apua ruokasuunnitteluun sekä kuntoiluun. Lautasmalli tulee tutuksi.

Salille meneminen on kuitenkin loppua alkuunsa, kun Evie ei halua astua paikkaan sisään.

– En pidä siitä, että ihmiset ympärillä arvostelevat minua. Tunnen oloni suojattomaksi ja vihaan sitä, Evie itkee.


Aikuisten avulla henkiset esteet ylitetään, ja elämäntaparemontti voi alkaa. Muutamassa viikossa tapahtuu jo ihmeitä, ja ruokavalion sekä kuntoilun avulla Evie laihtuu kuudessa viikossa peräti 10 kiloa.

Lopulta ohjelma onkin on tunteellinen selviytymistarina. Varsinkin äiti ja tytär löytävät yhteisen sävelen ja alkavat viihtyä hyvin kaksistaan. Toteutus on parempi kuin ohjelman alkuasetelma antaisi ymmärtää.

Vanhempani lihottivat minut -sarja alkaa perjantaina 11.10. TV5 klo 20.00

Artikkelia päivitetty 9.10. klo 10.00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt