Aku Hirviniemi lihotti 10 kiloa Fingerpori-roolia varten – lopetti liikunnan ja ahmi roskaruokaa - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Aku Hirviniemi lihotti 10 kiloa Fingerpori-roolia varten – lopetti liikunnan ja ahmi roskaruokaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 8.10.2019 7:01

Aku Hirviniemi otti raskaat keinot käyttöön Fingerpori-roolia varten.

Pertti Jarlan luoma Fingerpori-sarjakuva tulee valkokankaalle 16. lokakuuta, kun Mikko Koukin esikoisohjaus saa ensi-iltansa.

Mutta kuinka kolmen ruudun mittainen sarjakuvastrippi kääntyy kokopitkäksi leffaksi?

– Lähdimme Jarlan luomasta maailmasta ja siellä pohjalla on sarjakuvan muoto. Aivan aluksi päätettiin, että tehdään pieniä tarinoita ja seurataan ihmisiä ja heidän rakkauden nälkäänsä ja sen kaipuuta, ohjaaja Kouki luonnehtii.

– Elokuvassa on sellaisenaan enemmän tai vähemmän 40 Fingerpori-strippiä. Osa on aivan sellaisenaan, osa viittauksina. Leffassa on myös fingerporismeja, joita sarjakuvissa ei ole. Sen sateenvarjon alla sitten mennään.

Yksi elokuvan tähdistä on Aku Hirviniemi, joka tekee Allan Kurman roolin. Allan on Heimo Vesan paras ystävä, taajaan ammattia vaihtava sekatyöläinen ja varsin boheemi poikamies.

Hirviniemi lihotti itseään 10 kiloa roolia varten.

– Omasta aloitteesta ajattelin, että Allan Kurman pitää näyttää räjähtäneeltä. Lopetin vähäksi aikaa kuntoilun ja vedin roskaruokaa. Sarjakuvastakin näkyy, että Kurmalla on huomattava keskivartalo ja punakka olemus. Kouki hyväksyi ajatuksen siitä, että metodilla mennään, Hirviniemi kertoo IS:lle.

Aku Hirviniemi lihotti Allan Kurman roolia varten 10 kiloa lopettamalla kuntoilun ja syömällä epäterveesti.

Aku Hirviniemi lihotti Allan Kurman roolia varten 10 kiloa lopettamalla kuntoilun ja syömällä epäterveesti.

Elokuvan lehdistönäytöksen kahvipöydässä istuu kuitenkin hyväkuntoinen Hirviniemi.

– Kuvauksistahan on jo yli vuosi, että kilot on karistettu moneen kertaan.

Sarjakuvan maailmaan solahtaminen ei ole Hirviniemelle vierasta, sillä jo vuonna 2006 hän oli tekemässä näytelmää B. Virtanen -sarjakuvasta. Omat paineensa Fingerpori kuitenkin asetti.

– Hahmot ovat yksiulotteisia ja oli aika kovat paineet, kun taiteilija istuu vieressä. Sitä ei voi olla ajattelematta, että vastaako se oma versio hahmosta taiteilijan mielikuvaa – tai ihmisten mielikuvaa, koska koko kansa lukee tätä sarjakuvaa.

Kuvituskuva

Työryhmä päätti näytellä oikeita ja eläviä ihmisiä, joiden pohjavire on yllättävänkin traaginen.

– Se olisi ollut katsojille kiusallista, jos olisimme alkaneet tehdä sketsihahmoja, Hirviniemi näkee.

– Salibandyvuorolla kundit kyseli, että onko se elokuva sketsiä sketsin perään. Piti vastata, että ei ole, vaan siinä on koskettavia tarnoita ja ihan oikea juoni.

Hirviniemi vertaa Koukin ohjausta Kaurismäen ja Matti Ijäksen elokuviin.

– Elokuvassa on suomalaista melankoliaa. Asiat todetaan aika lakonisesti ja katsoja saa päättää, oliko tämä hauskaa vai ei. Ei tyrkytetä sitä vitsiä.

Tuoreimmat osastosta