Miesten vuoro -elokuvaa esitetään Japanissa – tekijät saunoivat Tokiossa ja ällistyivät: paikallinen sauna oli jotain aivan muuta kuin Suomessa

Julkaistu:

Miesten vuoro
Palkittu dokumenttielokuva kiinnostaa yhä, 9 vuotta ensi-iltansa jälkeen.
Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama Miesten vuoro -elokuva oli kuuma puheenaihe vuonna 2010.

Dokumentissa suomalaiset miehet istuvat saunanlauteilla ja käyvät läpi elämäänsä. He avautuvat tärkeistä ja raskaista aiheista, kuten isäksi tulemisesta, läheisten kuolemasta ja vankilakokemuksista.

Myytti jurosta ja puhumattomasta suomalaismiehestä liukeni saunaleffan myötä kuin saippua pesuhuoneen viemäriin.

Yhdeksän vuotta ensi-iltansa jälkeen Miesten vuoro kiinnostaa yhä, tällä kertaa kaukana idässä kun leffa pääsi levitykseen Japanissa.

– Ihan päätöntä, että leffa menee edelleen. Uskon, että vuoden kuluttua on uusi noste, koska elokuvan kaikki oikeudet ympäri maailmaa palautuvat mulle, Berghäll kertoo IS:lle.

– Pääsen sen jälkeen tekemään lisädiilejä.Mutta miten ihmeessä elokuva päätyi japanilaisiin teattereihin?

– Sieltä oli eräs edustaja käymässä Suomessa ja siitä se idea lähti.

Kun Berghäll näki japanilaisten markkinointibudjetin, hän päätti ottaa siitä ilon irti.

– Budjetti sai mut nauramaan. Sanoin ääneen, että nyt Johannes lähtee Tokioon kun näin mitä kaikkea on luvassa.

Mukaansa hän otti kaksi elokuvassa esiintyvää miestä: Kari Tenhusen ja Mikko Rissasen. He ovat kiertäneet ohjaajan kanssa ennenkin mainostamassa elokuvaa. Porukka on saunonut yhdessä eri puolilla maailmaa.

Muun muassa Saksan-kiertueella miehillä oli mukanaan puhelinkoppisauna, joka lämpeni jokaisessa kiertuekaupungissa näytösten ohessa.Japanista jo palannut Kari Tenhunen kertoo IS:lle matkan olleen ikimuistoinen, ja saunojen olleen hyviä jopa suomalaisella mittapuulla.

– Tokiossa käytiin sellaisessa peruskylpylässä ja sen jälkeen saunottiin Suomen lähetystön saunassa. Se oli aivan kelvollinen.

Mukaan saunaan miehet saivat lähetystön väkeä, mutta myös paikallisia.

– Saunassa oli sitä porukkaa, jolla oli jokin rooli elokuvan levityksessä ja niitä tuntui putkahtelevan milloin mistäkin, saunamajuri nauraa.


Saunassa Tenhunen voi olla majuri, mutta oikeassa elämässä hän on ylivääpeli (evp). Matkalle mukaan mies pakkasi sotilaspukunsa.

– Heidän toiveestaan käytin sotilaspukua. Ei sitä kukaan tuijotellut. Sotilasurasta oli itse asiassa suunnaton apu. Kun olen tottunut kumartelemaan ylemmilleni, niin japanilainen ”linkkuniiaus” onnistui hienosti ja sai huomattavasti huomiota.

Miestenvuorolaiset viettivät Tokiossa viisi päivää ja kävivät myös seuraamassa elokuvansa näytöksiä.

– Salit olivat pienempiä, mihin ollaan totuttu, mutta täynnä ne olivat joka kerta.

Tenhunen on aiemmin vitsaillut, että hänellä on puolustusvoimien kuuluisimmat pakarat. Nyt peppuposket ovat valloittaneet jälleen uuden maan.

– Elokuva oli niin hyvin pohjustettu yleisölle, että katsojat eivät reagoineet alastomuuteen mitenkään.

Kävitte myös japanilaisessa saunassa. Millainen kokemus se oli?

– Aivan mahtava paikka. Siellä oli kuumahuone, jossa oli 90 astetta lämmintä ja saakelin iso tv, josta tuli sumopainia. Varsinaisessa löylyhuoneessa ei ollut saunatonttua, vaan saunaninja. Hänellä oli armoton viitta päällä ja aina kun kaveri heitti löylyä, hän veti pyyhkeellä pari kierrosta kuumaa ilmaa jokaisen kohdalla. Sokerina pohjalla hänellä oli valtavankokoinen leipälapio, jolla hulmuteltiin.
Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt