Satuhäiden tekijöiden uusi sarja kuvaa yhteen muuttavia nuoria pareja – riitoineen päivineen: ”Mitään herkullista ei tarvinnut jättää pois eettisistä syistä”

Julkaistu:

IS Tv-lehti
Neljä pariskuntaa sai vapauden päättää, mitä arjestaan televisiossa näyttävät. Kameralle kerrottiin parisuhteen ongelmista välillä enemmän kuin omalle kumppanille.
Parin muuttaminen yhteen tarkoittaa aina elämänmuutosta – etenkin, jos takana ei ole vielä pitkää seurustelua.

Kymmenosainen realitysarja Muuttopäiväkirjat seuraa neljää nuortaparia hetkellä, jolloin he vielä opettelevat asioita niin toisistaan, itsenäistymisestä kuin uudesta elämänvaiheestakin.

– Ohjelma toivottavasti antaa vinkkejä, mitä tarkoittaa käytännössä se, kun hetken huumassa muutetaan yhteen ja monenlaista asiaa tulee eteen rahojen loppumisesta alkaen, tuottaja Juha-Pekka Ristmeri lupaa.

Osallistujia etsittiin avoimella nettihaulla. Mukaan valikoitui erilaisissa elämäntilanteissa olevia nuoria pareja ympäri Suomea: metsätalousinsinööriksi opiskeleva Klaara, 25, ja puistotyöntekijä Matti, 30; uimavalvoja Väinö, 19, ja lähihoitaja Anni, 19; uusperheen muodostavat työttömät Taija, 30, ja Antti, 24; sekä varusmiespalvelustaan suorittava Julius, 22, ja taksiyrittäjä Ville, 21.


Lähtökohtana oli, että tuotantoryhmä kuvaisi sarjan materiaalista puolet, ja parit itse kuvaisivat toisen puolen.

– Sarjaa tehdessä se kääntyi niin, että suurin osa materiaalista onkin nuorten itsensä kuvaamaa, Ristmeri kiittelee.

Kuvaamiseen parit saivat teknisen opastuksen sarjan ohjaajalta Saku Pollarilta. Yhtenä ohjeena oli, että tilanteet kannattaa aina kuvata loppuun – vaikka tulossa olisi riita.

Välillä kourassa olevalle kameralle kerrottiin koetuista tunteista enemmän kuin tuotantoryhmälle – tai jopa omalle rakkaalle. Paljastavimmat asiat liittyivät parisuhteen ongelmiin.

– Kameralle puhuminen tuntui varmaan heille itsellekin terapeuttiselta. Sen jälkeen he ovat ehkä tohtineet kertoa niistä kumppaneilleenkin, tuottaja pohtii.


Kun kuvaamisesta piti huolehtia itse, osallistujat pääsivät kontrolloimaan myös sitä, mitä he halusivat arjestaan paljastaa.

– Vaikka materiaalin määrä oli suuri, sarjan jälkiohjausta helpotti, että kaikki meille toimitettu materiaali oli käytettävissä, eikä sitä tarvinnut sensuroida.

– Mitään herkullista ei tarvinnut jättää pois eettisistä syistä, Ristmeri kuvailee.

Kuvaukset olivat vuosi sitten syksyllä. Vikkelä leikkausrytmi tuo hieman mieleen saman Filmaattiset-tuotantoyhtiön suosikkisarjan Satuhäät.


Asuntojen etsimisen ja niiden hankkimisen nuoret saivat hoitaa itse.

Tapahtumapaikkoina ovat Tampere, Kouvolan maalaiskylä Ummeljoki ja Hämeenlinna.

– Pääkaupunkiseudulta ei tullut yhtään hakemusta, Tampereelta taas useampiakin, Ristmeri kummastelee.

Juliuksen sisko Peppina kutsui Juliusta ja Villeä kuvausten alussa ivallisesti sarjan kiintiöhomoiksi. Repliikki jätettiin mukaan ohjelman toiseen jaksoon.

– Eivät he siksi ole mukana, Ristmeri kiistää.

– Valitsimme heidät siksi, että toinen heistä oli armeijassa, mikä on monille nuorille yhteen muuttaessa aika kriittinen tilanne.

19-vuotiaat Väinö ja Anni muuttivat yhteen lapsuudenkodeistaan. Kuvausten alkaessa he olivat kuitenkin olleet pisimpään yhdessä, kahdeksannelta luokalta asti.

Muilla seurustelua oli takana huomattavasti vähemmän.

– Kun opetellaan toisen kanssa elämistä, siinä on käytävä läpi monta asiaa siivouksesta alkaen.

– Niistä sopiminen ei mene aina ihan tasapuolisesti, Ristmeri kuvailee.

Muuttopäiväkirjat, maanantaisin 7.10. alkaen, TV2 klo 20.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt