Joukkoraiskaus, autokaahailua, ystävän kuolema, kiroilua – Millainen olikaan tanssispektaakkelina muistetun Lauantai-illan huumaa -elokuvan tarina?

Julkaistu:

Tv-lehti
Vuonna 1977 New York oli sotkuinen, rikollisuuden, rasismin ja työttömyyden värittämä suurkaupunki, jonka lähiöissä nuorilla oli kovat ajat. Tämä näkyy Lauantai-illan huumaa -elokuvassa, jonka tuotannosta kertova dokumentti nähdään tänään ennen elokuvaa.
Mikä olikaan se pieni 1977 ilmestynyt Lauantai-illan huumaa -niminen diskoelokuva, jonka tuotannossa kaikki tuntui menneen pitkin matkaa pieleen? Kukaan ei aluksi uskonut, että se voisi mitenkään nousta menestykseen.

Ensimmäinen ohjaaja jätti produktion kesken, aikataulu levisi, suurin osa raatoi minimipalkalla, massiiviset ihmisjoukot häiritsivät kuvauksia, pääosan esittäjä John Travolta katosi kesken kaiken päiviksi, leikkausvaiheessa The Bee Gees -yhtyeen musiikki ja näyttelijöiden tanssiaskeleet olivat aivan epäsynkassa ja lopuksi elokuva haluttiin sensuroida kiroilun vuoksi.


Dokumentti Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa (Britannia 2017) kertoo elokuvan teosta elävästi. Kertoja Bruno Tomioli itse oli tanssija New Yorkissa legendaarisen filmin ensi-ilta-aikaan.

Amerikkalaisittain elokuvabudjetti oli minimaalinen, vain 3,5 miljoonaa dollaria. Tekijätiimi oli silti tosissaan ja näyttelijät myös, varsinkin Tony Maneroa esittänyt Travolta. Alkuperäisestä tarinasta vastaa brittiläinen toimittaja Nik Cohn, joka kertoi jutussaan 1970-luvun urbaanista nuorisosta. Tarina muokattiin uusiksi elokuvakäsikirjoitukseen.


Brooklynissa paikallisilla kaduilla, taloissa ja 2001 Odyssey -diskossa kuvattu kokonaisuus kertoo italialaistaustaisten nuorten kovista oloista, joita he lievittävät tanssimalla yhdessä, yhteisin askelkuvioin paikallisessa discossa viikonloppuisin. Poikajoukon puheessa kirosanat ovat välimerkkeinä, autolla kaahaillaan ja korkealla sillalla machoillaan kiipeilemällä kaiteella, kunnes yksi kaveruksista putoaa kuolemaansa.

Mielenkiintoisen dokumentin keskiössä ovat enimmäkseen Lauantai-illan huumaa -tuotannon vaikeudet ja tanssin hurmio, mutta myöskään elokuvan juonta eli nuorten rankkaa tarinaa ei ole unohdettu. New Yorkissa oli työttömyyttä, rasismia, rikollisuutta ja väkivaltaa. Tämä näkyy elokuvassa, jonka kauhein kohtaus on joukkoraiskaus.


Näyttelijät ja tuotantoryhmän tekijät kertovat dokumentissa, että kohtaus oli elokuvan haasteellisin. Annetten roolin tehnyt Donna Pescow muistelee, että mieskollegat olivat kauhuissaan. John Travolta tuijottaa kohtauksessa auton etupenkiltä vain eteenpäin, ei takapenkille, jossa raiskaus tapahtuu.

– Muistan, etten halunnut katsoa häntä, ja John Badham (ohjaaja) antoi minun toimia niin, John Travolta sanoo.

Moni ei kenties muista näitä elokuvan raadollisia puolia. Lauantai-illan huumaa on leimautunut tanssi- ja musiikkielokuvaksi. Tanssikohtaukset ovatkin mielettömiä, ja Travolta on niissä upea tähti.


Kuvauksista John Travolta poistui joksikin aikaa sen vuoksi, että hänen silloinen kumppaninsa Diana Hyland (1936–1977) oli kuolemassa syöpään. Travolta palasi takaisin, ja kuvauksia jatkettiin.

Tv-sarjasta Terve taas, Kotter keksitty näyttelijä oli tehnyt Paramountin kanssa kolmen elokuvan sopimuksen, jonka keskiössä oli Grease-musikaali 100 miljoonan dollarin budjetilla. Siitä tuli odotetusti superhitti, mutta kukaan ei aluksi uskonut Saturday Night Fever - eli Lauantai-illan huumaa -diskopätkään.

Filmin menestykseen auttoi se, että The Bee Geesin levy Saturday Night Fever: The Original Movie Sound Track julkaistiin ennen ensi-iltaa, ja se myi platinaa. Elokuva tuotti lopulta yli 230 miljoonaa dollaria ja oli maailmanlaajuinen menestys.

Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa, lauantaina 5.10. Teema & Fem klo 20.01. Lauantai-illan huumaa -elokuva Teema & Fem klo 21.18.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt