Kommentti: True Decectiven komea kunnianpalautus – Oscar-voittaja loistaa

Julkaistu:

Kommentti
True Detectiven odotetut uudet jaksot tulevat ruutuun TV2:ssa maanantaina klo 21.30. Kolmas kausi on sarjan ehyin kokonaisuus.
Jos Nic Pizzolatton luoman True Detectiven ensimmäinen kausi (2014) oli yksi vuosikymmenen tv-tapauksia, oli toinen kausi (2015) vastaavan tason floppi, sekava ja kylmä kokonaisuus, joka jäi kauaksi edeltäjänsä maagisista tunnelmista Louisianan rämeiköissä. Osasyy oli siinä, että ykköskauden kaikki jaksot häikäisevällä tyylitajulla ohjannut Cary Joji Fukunaga jäi pois tuotannosta.

Onneksi kyseessä on nykyään trendikäs antologiasarja, jossa jokainen kausi aloitetaan puhtaalta pöydältä uusin hahmoin ja tarinoin. True Detectiven kolmas kausi (2019) onkin komea kunnianpalautus, koko sarjan temaattisesti ja kerronnallisesti ehjin kokonaisuus. Pizzolatto vastaa vastaa edelleen lähes kaikesta käsikirjoituksesta ja myös osasta ohjausta.


Tyylillisesti sarja palaa lähemmäksi ykköskauden tunnelmia ja sisältää myös pieniä viittauksia siihen. Rikosetsivät Wayne Hays (Oscar-voittaja Mahershala Ali, Moonlight, Green Book) ja Roland West (Stephen Dorff) tutkivat vuonna 1980 kahden kadonneen lapsen mysteeriä Ozarkien vuoristoalueella Amerikan keskilännessä. Tarinaa kerrotaan kolmessa aikatasossa. Vuonna 1990 tapaus avataan uuteen käsittelyyn ja vuonna 2015 yhä ratkaisemattomasta mysteeristä tehdään true crime -dokumenttia.


Kerronnallisesti ratkaisu on monin tavoin vaikea, mutta lopputulos on onnistunut ja kärsivällisen katsojan palkitseva. Suuri kiitos kuuluu näyttelijöille. Jos True Detectiven ensimmäinen kausi oli Matthew McConaugheyn mestarinäyte, nyt kehissä on kolme yhtä ilmiömäistä roolisuoritusta.


Ali ja Dorff tuovat rooleihinsa hiljaista karismaa. Erityisen vaikuttavaa on heidän työnsä vanhoiksi miehiksi maskeerattuina.


Aika on kuluttanut miehiä rajulla tavalla. Muistot sekä piinaavat että katoavat mielestä, ja jäljelle tuntuu jäävän vain pirullinen kehä selvittämättömien asioiden äärellä.


Samaa vereslihaista väkevyyttä on rikollisen aliarvostetun Scoot McNairyn sydäntäsärkevässä roolityössä kadonneiden lasten isänä.