Mihin katosi Mennyt maailma -klassikkosarjan tähti?

Julkaistu:

Tv-lehti
Nostalgisen tyylikäs Mennyt maailma (1981) tulee mieleen monille katsojille brittisarjasta, jonka joskus haluaisi nähdä uudelleen. Sarjan tähdistä Jeremy Ironsista tuli elokuvatähti, mutta missä on nyt Sebastian Flyteä esittänyt Anthony Andrews?
Mennyt maailma (Brideshead Revisited, 1981) perustuu Evelyn Waughin samannimiseen romaaniin (1945). Se kuvaa vanhaa aristokraattista katolista perhettä maailmansotien välisenä aikana. Kertojana on kapteeni Charles Ryder (sarjassa Jeremy Irons).

Tapahtumat käynnistyvät keväällä 1944, jolloin sotilasuraansa pettynyt maisemamaalari Ryder joutuu joukko-osastoineen sattumalta Bridesheadin linnan maisemiin. Charles alkaa muistella tutustumistaan lordi Sebastian Flyteen (Anthony Andrews), Marchmainin aatelisperheen nuorimmaiseen, sekä tämän erikoislaatuiseen ja huolettoman ylellisesti elelevään tuttavapiiriin ja salaperäiseen perheeseen.


Pienin vihjein annetaan ymmärtää, että Charlesin ja Sebastianin ystävyyssuhde on homoseksuaalinen. Loisteliaan elämän todelliset kasvot paljastuvat vähitellen katsojalle.

Andrews jäi Ironsin varjoon

Sarjan tähdistä Jeremy Irons, 71, on tehnyt sittemmin näyttävän ja monipuolisen uran elokuvatähtenä (mm. Erottamattomat, Rautanaamio, Die Hard – koston enkeli, Leijonakuningas). Irons on yksi harvoista näyttelijöistä, joka on voittanut niin Oscarin, Emmyn kuin teatterialan Tony-palkinnon. Oscarin parhaasta miespääosasta hän voitti elokuvasta Onnen kulissit (Reversal of Fortune, 1990).

Anthony Andrewsin, 71, menestys sarjan jälkeen jäi selvästi Ironsia vaatimattomammaksi, vaikka Andrews voitti Sebastian Flyten roolista Golden Globe- ja Bafta -palkinnot ja oli ehdolla myös Emmyn voittajaksi.


Andrewsilla oli sarjan jälkeen huomattavat roolit tv-elokuvassa Ivanhoe (1982), romanttisessa draamassa Scarlet Pimpernel (1982), John Hustonin Tulivuoren juurella -elokuvassa (1984) sekä John Frankenheimerin Verirahoissa (1985), mutta sittemmin hän keskittyi enimmäkseen teatteri- ja musikaalitöihin. Tosin palkitussa Kuninkaan puhe -elokuvassa (2010) hänellä oli sivurooli pääministeri Stanley Baldwinina.

Sai harvinaisen myrkytystilan

Vuonna 2003 Andrews sairastui harvinaiseen ja hengenvaaralliseen vesimyrkytykseen kesken My Fair Lady -teatterituotannon. Andrewsin kerrotaan juoneen esityspäivinä jopa kahdeksan litraa vettä.


Andrewsin yhden tyttären kummitäti on prinsessa Anne. Andrews on ollut jo pian viisikymmentä vuotta naimisissa tunnettuun tavaratalosukuun kuuluvan näyttelijä Georgina Andrewsin (os. Simpson) kanssa. Heillä on kaikkiaan kolme lasta.

Granada Televisionin tuottama 11-osainen Mennyt maailma alkoi Suomessa TV1:llä 26. syyskuuta 1982. Avausosa esitettiin sunnuntai-iltana kahdessa osassa: ensin klo 19.10 ja jatkuen uutisten jälkeen 20.45.

Sarjasta tuli arvostelumenestys.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt