Helen Mirren avoimena avioliitostaan: ”On ollut onnistumisia, vastoinkäymisiä sekä tragedioita” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Helen Mirren avoimena avioliitostaan: ”On ollut onnistumisia, vastoinkäymisiä sekä tragedioita”

Helen Mirren on ollut miehensä Taylor Hackfordin kanssa naimisissa 22 vuotta.

Helen Mirren on ollut miehensä Taylor Hackfordin kanssa naimisissa 22 vuotta.

Julkaistu: 2.10.2019 7:30

Venäläistä sukua oleva Helen Mirren näyttelee pääroolin tuottamassaan Catherine the Great -sarjassa, joka kertoo keisarinna Katariina Suuresta. Ohjaajamiehensä tähti tapasi 1980-luvulla osin Suomessa kuvatun Valkeat yöt -elokuvan kuvauksissa.

Rooli Katariina Suurena vei Helen Mirrenin,74, matkalle tutkimaan omia sukujuuriaan. Hänen isänsä venäläisestä taustasta vaiettiin, kun näyttelijä oli lapsi.

Minisarja Catherine the Great sai alkunsa vahingossa. Näyttelijätähti mainitsi vain alunperin haastattelussa, että haluaisi joskus esittää Venäjän edesmennyttä keisarinnaa.

Catherine the Great kertoo keisarinna Katariina Suuren (1729–1796) kaudesta Venäjän yksinvaltiaana.

Catherine the Great kertoo keisarinna Katariina Suuren (1729–1796) kaudesta Venäjän yksinvaltiaana.

– Kun sarjan kuvaukset olivat alkamassa, olisin jäänyt mieluimmin kotiin katsomaan televisiota. Katariina Suurella oli niin monipuolinen elämä, että minun oli tehtävä roolia varten paljon taustatyötä. Mutta kun projekti pääsi kunnolla käyntiin, olin tyytyväinen, että se tehtiin.

Taustatyöstä alkoi Mirrenin henkilökohtainen matka selvittämään hänen isänsä Vasili Petrovitsh Mironovin sukujuuria.

– Isäni halusi samaistua brittikulttuuriin ja muutti sukunimemme Mirreniksi 1950-luvulla. Lapsuudessani venäläisestä sukutaustasta ei juuri puhuttu, joten palasin sarjan myötä aikaan, josta oli vaiettu perheessäni, Mirren kertoo.

Hänen isoisänsä taisteli Venäjän keisarillisessa armeijassa Venäjän-Japanin sodassa vuosina 1904–1905. Sen jälkeen hän työskenteli diplomaattina Englannissa, ja jäi sinne Venäjän vallankumouksen jälkeen vuonna 1917. Hän elätti perheensä lopulta ajamalla taksia.

– Myös isäni oli taksikuski Lontoossa. Raha oli tiukassa, eikä lapsuudenkodissani ollut televisiota tai pyykinpesukonetta. Vanhemmat opettivat minulle, että nainen on itsenäinen vain silloin, kun on taloudellisesti riippumaton muista.

Suomalaiset muistavat Mirrenin Jane Tennisonina Epäilyksen polttopiste -sarjasta.

Suomalaiset muistavat Mirrenin Jane Tennisonina Epäilyksen polttopiste -sarjasta.

Vanhemmat eivät aluksi hyväksyneet tyttärensä haavetta näyttelemisestä.

– Se tuntui heistä liian epävakaalta ammatilta. Opiskelin kolme vuotta opettajaksi, mutta eläydyin taiteen maailmaan nuorisoteatterissa. Urani lähti käyntiin sieltä 18-vuotiaana. Sen jälkeen näyttelin Royal Shakespeare Company -teatterissa.

Mirrenin ura on ollut huikea. Suomalaiset muistavat hänet palkitusta Epäilyksen polttopiste -tv-sarjasta (1991–2006). Hän on tehnyt laajasti kiitellyn ja huomioidun työsaran elokuvissa ja on voittanut Oscar-palkinnon elokuvasta The Queen – Kuningatar (2006). Hänellä on myös muun muassa kaksi Golden Globe -voittoa sekä neljä Emmyä.

Helen Mirren kuningatar Elisabet II:n roolissa elokuvassa The Queen – Kuningatar (2006).

Helen Mirren kuningatar Elisabet II:n roolissa elokuvassa The Queen – Kuningatar (2006).

Venäläiset sukujuuret eivät jatku Mirrenin kautta.

– Minulla oli aika, jolloin mietin, että minusta voisi tulla äiti. Niin ei kuitenkaan käynyt. Se ei ollut kohtaloni, enkä harmittele asiaa. Minun intohimoni on näytteleminen, ja olen elättänyt itseni sillä. Se on minulle tärkeää.

Elämänmyönteinen näyttelijä tapasi amerikkalaisohjaaja Taylor Hackfordin, 74, osittain Suomessa kuvatun, vuonna 1985 ilmestyneen Valkeat yöt -draaman kuvauksissa.

Mikhail Baryshnikov ja Helen Mirren elokuvassa Valkeat yöt (1985). Helsingissä kuvattiin kohtauksia, jotka tarinassa tapahtuivat Leningradissa ja Moskovassa.

Mikhail Baryshnikov ja Helen Mirren elokuvassa Valkeat yöt (1985). Helsingissä kuvattiin kohtauksia, jotka tarinassa tapahtuivat Leningradissa ja Moskovassa.

– Minulle ei ollut aluksi selvää, että hän olisi sielunkumppanini. Vieroksuin ajatusta suhteesta ulkomaalaisen kanssa. Mietin, miten käytännön asiat onnistuisivat, Mirren sanoo nykyisestä puolisostaan Taylor Hackfordista.

He avioituivat reilun kymmenen vuoden seurustelun jälkeen, vuonna 1997.

– Suhteemme on muuttunut niin kuin sen kuuluukin vuosien aikana. Siinä on ollut hyviä ja huonoja aikoja, onnistumisia, vastoinkäymisiä sekä tragedioita. Hänen lapsensa ovat kasvaneet aikuisiksi, ja he ovat saaneet lapsia. Isovanhemmuus on muuttanut elämää paljon.

Hän pitää tasa-arvoista kumppanuutta heidän suhteensa tukipilarina.

– Keskustelemme kaikesta, siitä mitä syömme, miten sisustamme ja mihin matkustamme. Liittomme ei kaatunut talonrakennusprojekteihin. Se on suuri voitto.

Catherine the Great -minisarjan kaikki neljä osaa tulevat katsottaviksi HBO Nordic -palveluun torstaina 3. lokakuuta.

Lue koko haastattelu ja paljon muuta uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 2.–8.10. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion löydät täältä.

Kuvituskuva

Tuoreimmat osastosta