Uutuuskirja: Mauno Koivisto hullaantui 30 vuotta sitten videopeleihin ja kyykytti kavereitaan Nintendolla: ”Etkö sä oikein hallitse tätä?” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Mauno Koivisto hullaantui 30 vuotta sitten videopeleihin ja kyykytti kavereitaan Nintendolla: ”Etkö sä oikein hallitse tätä?”

Jari Komulainen esitteli presidentti Koivistolle aikansa hittipelin, Nintendon.

Julkaistu: 26.9.2019 6:01

Nintendo-huuma valtasi Suomenkin 1990-luvun alussa. Huuma vei mukanaan jopa presidentti Mauno Koiviston.

Tänään ilmestynyt Markus Selinin elämäkerta Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin (Tammi) kertoo, miten Markus Selinistä tuli 1980-luvun lopussa keskeinen tekijä Suomen videopelibisneksessä.

Vuonna 1988 Selin oli työmatkalla Tukholmassa. Istuessaan taksissa hän huomasi auton takaikkunalla värikkään esitteen. Siinä kerrottiin hittituotteesta – myydyimmästä lelusta Yhdysvalloissa jouluna 1987 – eli Nintendo-pelistä.

Selin hoksasi nopeasti, että hänellä oli käsissään kova juttu. Mies hankki oikeudet videopeleihin ja jäi itsekin koukkuun pelaamiseen. Nintendon keskusyksikköjä ryhdyttiin vuokraamaan kioskeissa, videovuokraamoissa ja marketeissa. Pian koko maahantuonti siirtyi Selinille.

Markus Selinin kavereihin kuuluu liikemies Jari Komulainen.

Komulainen oli 1990-luvulla yksi Suomen seuratuimpia julkkiksia, sillä Komulainen oli presidentti Mauno Koiviston tyttären Assin puoliso.

Presidentti Mauno Koiviston ja Tellervo Koiviston vapaa-ajanasunto Tähtelä sijaitsee Inkoossa läntisellä Uudellamaalla.

Selin lahjoitti Komulaiselle Nintendo-konsolin ja tukun pelejä. Mies innostikin hakkaamaan niitä toden teolla ja vei pelin mukanaan jopa appivanhempiensa kesäpaikkaan.

– Innostuin niistä, kuten kaikki muutkin siihen aikaan, Komulainen nauraa Ilta-Sanomille.

– Ne olivat mahtavaa ajanvietettä. Varsinkin räntäsateisina päivinä kesämökillä.

Komulainen kertoo viettäneensä paljon aikaa Tähtelässä, presidentti Koiviston vapaa-ajanasunnolla.

– Mauno näki kun pelasin ja kysyi, että voisiko hänkin kokeilla. Siitähän se alkoi.

”Entisen satamamiehen kourat taipuvat myös Nintendon ohjaimen käsittelyyn. Vaikka Maunolla oli isot kädet, se pelasi hyvin. Maunon suosikkipeli oli Ice Climber”, Komulainen muistelee Selinin elämäkerrassa.

– Mauno opetteli pari peliä omaksi bravuureikseen, joita sitten esitteli muille, Komulainen hymyilee muistolle.

Välillä Koivisto pelasi Nintendoa myös kesävieraidensa kanssa. Yksi pelin saloihin vihityistä oli entinen pääministeri Kalevi Sorsa, joka tuohon aikaan oli Suomen Pankissa.

Koivisto esitteli Sorsalle uusinta elektroniikkaa:

”Katos tätä. Onko tämmöinen tuttu, Mauno kysyy Sorsalta. Sorsa ihmeissään. Tämä on Nintendo, Mauno sanoo. Pelataan! Mauno voittaa Sorsan 10–0. Etkö sä oikein hallitse tätä? Mauno kysyy. Kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on. Olen itse nähnyt. Niin se Mauno kyykytti kavereitaan Nintendolla. Vein Maunolle uusia pelejä Selinin toimistolta”, Komulainen historioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?