Katri Helena kertoo tv:ssä salaman­lailla iskeneestä rakkaudestaan Timo Kalaojaan – häät ja vauva alle vuosi ensi­tapaamisesta: ”Se oli kohtaloa”

Julkaistu:

Katri Helena kertoo Kuvia ja käännekohtia -ohjelmassa rakkaudestaan Timo Kalaojaan. Pari avioitui ja sai ensimmäisen lapsensa alle vuosi ensitapaamisensa jälkeen.
Suomalaisten rakastama laulaja Katri Helena kertoo Taavi Vartian haastattelussa avoimesti vauhdilla edenneestä suhteestaan edesmenneeseen aviomieheensä ja lastensa isään Timo Kalaojaan.

Vuosikymmenten menestyksekkään uran tehnyt laulaja muistelee tiistaina AlfaTV:llä nähtävässä Kuvia ja käännekohtia -ohjelmassa, että rakkaus syttyi juhannuskeikalla Lounais-Suomessa vuonna 1973, kun Timppa tuli tuuraamaan sairastunutta urkuria Katrin bändiin.

– Siinä se istui sinisine silmineen siniset silmälasit päässä, ja mä sekosin. Ei siinä ollut mitään sanomista, mutta onneksi sekosi hänkin, muistelee Katri, jonka mukaan pari päätti heti tehdä kolme lasta.


– Tunnistin hänessä sen hyvyyden, mikä hänessä oli. Se oli ratkaiseva tekijä. Me vaan liimauduttiin yhteen. Se oli kohtaloa.

Suhde eteni juhannuksen jälkeen nopeasti. Kihlat vaihdettiin Tukholmassa elokuussa. Myös hääkellot soivat vielä samana vuonna, 11. marraskuuta.

– Se oli molemmilla vapaapäivä, ei ollut keikkaa, Katri muistelee nauraen.

Esikoistytär Hanna syntyi keväällä 1974, alle vuosi ensitapaamisen jälkeen.

– Hanna oli erikoistapaus, kypsyi mun sisällä vain kuusi kuukautta. Siis virallisesti häiden jälkeen, laulaja nauraa.

74-vuotias legenda myöntää, että aviomiehellä oli varmasti käsittelemistä vaimonsa suosiossa. Hän kertoo, että Timoa ei aina huomioitu tunnetun puolison rinnalla.

– Hän saattoi esitellä itsensä Timo Helena Kalaojana. Se oli se huumori, jolla hän veti sen läpi.

Katrin mukaan tilanne ei kuitenkaan käynyt muusikkomiehen egolle.

– Hän ymmärsi minua ja sitä, mitä tein. Mehän tehtiin 15 vuotta yhdessä töitä, kahdestaan tai orkesterin kanssa. Se oli ihanteellinen tilanne, että voitiin olla yhdessä koko ajan, hän muistelee.

– Opin hirveän paljon Timon kanssa, kun hän oli muusikko. Hän tuki ja opetti minua, kun halusin oppia ymmärtämään musiikkia vähän laajemmin.

Yhteinen taival päättyi yllättäen vuonna 1988, kun Timo kuoli saatuaan sairauskohtauksen keikkamatkalla.


– Eihän siitä yli pääse, vaan se on elettävä, toteaa Katri, joka sanoo selviytyneensä puolisonsa kuolemasta sillä ajatuksella, että kuoleman jälkeen siirrytään seuraavaan vaiheeseen henkimaailmassa.

– Se oli asia, joka kantoi ja on kantanut tähän päivään. En riipu kiinni hänen muistossaan, mutta se on tietysti olemassa minun mielessäni ja sydämessäni. Samoin Juha, hän sanoo viitaten parin ainoaan poikaan, joka kuoli niin ikään odottamatta vuonna 2009, vain 33 vuoden iässä.

– Ne varmaan ajelee Harley Davidsonilla siellä taivaan teillä ja niillä on hyvä olla siellä.

Ura jatkui aviomiehen kuoleman jälkeen, ja on jatkunut jo yli viisi vuosikymmentä. Kesällä 2018 ikinuori Katri joutui kuitenkin perumaan useita esiintymisiään terveydentilansa takia.

Juhannuksen esiintyminen keskeytyi dramaattisesti, kun sinivalkoinen ääni talutettiin pois lavalta ja ambulanssi tuli paikalle. Ambulanssihenkilökunta totesi laulajan verenpaineen kohonneen ja lääkäri määräsi hänelle lepoa.

Heinäkuussa lääkäri diagnosoi kansansuosikilla kilpirauhasen vajaatoiminnan, ja myös viime syksyksi kaavaillut kahdeksan 55-vuotisjuhlakonserttia peruttiin.

Nyt Katri sanoo Taavi Vartialle, että syy äkkipysähdykseen oli uupumus. Hän kertoo avoimesti, että pysähdyksen myötä on tullut pohdittua paljon julkisuutta muun muassa siitä kulmasta, riittääkö hän kuulijoille.


– Mä olen nyt yhtenä mylläkkänä viimeisen reilun vuoden aikana käynyt tätä läpi, ja tullut siihen tulokseen, että kyllä mä tästä selviän. Mutta ei se aina ole helppoa.

Hän arvioi julkisen roolinsa olevan varsin lähellä sitä, mitä hän on kotioloissakin – joskin kaksi tytärtä sanovat äidin hupsuttelevan kotioloissa enemmän.

Katri korostaa myös, ettei ole tahtonut vetää läheisiään mukaan julkisuuteen.

– He saavat elää omaa elämäänsä ja niin on sovittukin.

Katri Helenan levytysura alkoi, kun hän oli vasta 18-vuotias. Läpimurtohitti Puhelinlangat laulaa vei Katrin keikka-artistien kapeaan kärkijoukkoon Suomessa. Siitä asti hän on keikkaillut ja levyttänyt ahkerasti.


Taavi Vartian haastattelussa Kuvia ja käännekohtia -ohjelmassa legenda sanoo, ettei kaasukahvaa enää väännetä uran suhteen.

– Kyllä ne parhaat hetket on jo tehty, ja olen niistä todella kiitollinen, laulaja sanoo ja toteaa samaan hengenvetoon, ettei hänelle jää olo, että jotain olisi jäänyt tekemättä.

– Elämä on kokonaisuudessaan ollut sellainen, että elän koko ajan suuressa kiitollisuudessa.

Laulaja huomauttaa, että vuosia voi olla jäljellä vielä rutkasti, sillä Bertta-äitikin on ehtinyt jo kunnioitettavaan 102 vuoden ikään.

– Jos elän yhtä vanhaksi kuin äiti, mulla on 28 vuotta vielä jäljellä. En mä enää mitään huippukiertueita tee, mutta voin elää todella kiinnostavan elämän, jos vaan pysyn terveenä. Ja terveenä pysyn, jos vaan en tee liikaa keikkaa, hän nauraa.

– Se on rankkaa hommaa, sen ovat todenneet monet muutkin.

Katri Helenan jakso aloittaa Kuvia ja käännekohtia -ohjelman viidennen tuotantokauden AlfaTV:llä tiistaina 24.9. kello 20.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt