Huippu-urheilija Tanja Poutiainen laittoi sukset naulaan ja katosi julkisuudesta – avautuu nyt tv:ssä valtavasta elämänmuutoksestaan kaksosten äitinä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Huippu-urheilija Tanja Poutiainen laittoi sukset naulaan ja katosi julkisuudesta – avautuu nyt tv:ssä valtavasta elämänmuutoksestaan kaksosten äitinä

Kolmivuotiaat kaksosten lisäksi Tanja Poutiainen-Rinteen pitää kiireisenä oma urheilualan yritys.

Tanja Poutiainen elää nykyään kiireistä lapsiperhearkea.

22.9.2019 12:18

Tanja Poutiainen-Rinteen, 39, elämä on muuttunut täysin viidessä vuodessa täysin. Maailmancupit ja kisamatkat ovat takanapäin ja arkea värittävät nyt kolmivuotiaat kaksoset.

– Luulin, että kun on huippu-urheilija, rasittaa itseään jatkuvasti ja on jaksamisensa rajoilla, jaksaa treenata ja suorittaa. Tämä on kuitenkin jotain ihan muuta, ihan toisella tavalla raskasta.

Enää huippu-urheilijan ruokavaliosta ja unirytmistä ei tarvitse pitää kiinni – mutta sen sijaan aikaa unelle ei aina löydy.

– Tämä on toisella tavalla hyvin hektistä elämää.

Häitä sponsorikuvioissa kohdatun Vesa Rinteen kanssa tanssittiin 2015. Perhearjen keskellä pujotellutta Poutiainen-Rinnettä on nähty julkisuudessa viime vuosina harvoin.

Tanja Poutiainen ja Vesa Rinne Urheilumuseossa 2014: Tanja kertoi päätöksestään lopetta alppihiihto ja vastasi IS:lle, että perheen perustaminen on toivottavasti lähitulevaisuutta.

Vitsejä uudesta nimestä hän kuulee usein, hyväntuulinen ex-alppihiihtäjä kertoo nauraen toimittaja-juontaja Ira Hammermannille Yle Svenskanilla näytettävässä Toivomus-ohjelmassa.

Komea ura alppihiihtäjänä kulminoitui olympiamitaliin ja seitsemään MM-mitaliin. Poutiainen-Rinne muistelee niitä hymyllä Hammermannin sohvalla: tunnetta maalilinjalla on vaikea edes kuvailla, hän kertoo.

– Vastaavaa tunnetta on vaikea löytää muualta. Nyt kun minulla on perhe ja lapsia, se herättää minussa toisenlaisia tunteita ja rakkautta. Mutta se tunne, mihin huippu-urheilussa yltää, on jotain hyvin erityistä.

Ira Hammermann haastattelee Toivomus-ohjelmassa eri alojen huippuja.

Haastattelu käy luontevasti ruotsiksi, sillä rovaniemeläistyttö lähti urheilulukioon Ruotsin Jällivaaraan.

– Olin lukenut ruotsia kolme vuotta yläasteella, joten osasin kieliopin, mistä oli paljon hyötyä. En osannut puhua paljonkaan enkä kauheasti ymmärtänytkään, mutta hallitsin kieliopin.

– Ensimmäiset puoli vuotta oli raskasta aikaa, mutta sitten se kävi nopeasti.

Puolituntisessa syvähaastattelussa Poutianen-Rinne muistelee isoveljien jäljissä lähtenyttä harrastusta ja vuosia kovan luokan ammattilaisena. Nyt hän työskentelee urheilualalla yrittäjänä ja muun muassa sparraa ja mentoroi urheilijoita.

Päähankkeena on kuntoutusklinikka, jossa huippu-urheilijat ja tavalliset kansalaiset saisivat loukkaantumisiinsa apua eri alojen ammattilaisilta. Ajatus on kytenyt Poutiainen-Rinteen päässä viimeiseltä kisakaudelta, jolloin polvensa loukannut alppihiihtäjä treenasi polveaan kroatialaisella klinikalla.

Henkinen puolikin on tärkeä, kun vaakalaudalla on oma ura ja terveys, hän huomauttaa haastattelussa.

Muina vieraina haastattelusarjassa on nähty muun muassa Hjallis Harkimo, ja tulossa on vielä Janina Fry ja Kari Lumikero. Sarjan aiempia osia voi katsoa Yle Areenassa.

Toivomus: Tanja Poutiainen-Rinne sunnuntaina Yle Teema & Fem 22.9. klo 20.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?