Näyttelijä Matti Ristinen hyppäsi uutuus­elokuvassa iskelmätähti Kari Tapion saappaisiin – valmistautui vuosia poikkeukselliseen rooliin

Julkaistu:

Näyttelijä Matti Ristinen sukelsi iskelmäkuningas Kari Tapion kauniiseen, mutta traagiseen tarinaan. Ikonisen hahmon saappaisiin astuminen vei vuosia.
Viime viikolla ensi-iltansa saanut elokuva Olen suomalainen on tositarina iskelmätaivaan kirkkaimman tähden Kari Tapion, eli Kari Jalkasen elämästä.

Kari Tapio muistetaan ikivihreistä hiteistään Myrskyn jälkeen, Olen suomalainen ja Juna kulkee. Paikoin traagisen elämän eläneen tähden matka päättyi kotipihaan vuonna 2010, kun 65-vuotias Jalkanen sai äkillisen sydänkohtauksen palattuaan itsenäisyyspäivän jatkoilta.

Iskelmälegendan saappaisiin elokuvassa astuu Syke-sarjasta tuttu Matti Ristinen, 45, jolle Kari Tapio on ensimmäinen päärooli.

Ikoninen rooli tuli Ristisen luokse, kun ohjaaja Aleksi Mäkelä otti yhteyttä näyttelijään. Hän oli ajatellut miehen sopivan Karin rooliin ja oikeassahan hän oli – Ristinen on elokuvassa kuin ilmetty iskelmäkuningas.

– Karin roolin haaste piilee siinä, että tarina on oikeasta ihmisestä, jolla on kaksi roolia, eli Kari Tapio ja Kari Jalkanen. Kari Tapiota määrittää mahtava ääni ja karisma, Ristinen sanoo.


Kari Jalkasen tarina onkin sitten synkempi. Elokuva on riipaiseva rakkaustarina, joka kertoo kaunistelemattoman totuuden hänen elämästä ja urasta ylä- ja alamäkineen.

Jalkanen oli naimisissa Pia Viheriävaaran kanssa, jota elokuvassa näyttelee Tiina Lymi. Parilla oli yli 40 vuoden liitto, joka kesti laulajan kuolemaan saakka. Viheriävaara kuoli vuonna 2015. Nuorena Karina ja Piana nähdään elokuvassa Tatu Sinisalo ja Talvikki Eerola.

Liitossa syntyi kolme poikaa, Jiri, Jani ja Joona Jalkanen. Laulajalla oli myös yksi avioton poika.

Olen suomalainen on sydäntä särkevä kuvaus alkoholismista, jota Kari Jalkanen ei eläessään salaillut.

– Alkoholismi on todellinen ongelma ihmisille ja suomalaisille. Kari Tapio ei piilotellut sitä eläessään. Hän oli siitä haastatteluissa rehellinen, joskus jopa naiivin avoin, Ristinen sanoo.

Elokuva sisältää rajuja kohtauksia Karin juopotteluputkista. Kun Pia alkoi keskellä yötä synnyttämään parin esikoista, kylpyammeeseen sammunut Kari ei kyennyt ajamaan vaimoaan sairaalaan. Kun laulaja jäi keikan jälkeen viihteelle, viina nieli perheen omaisuuden.

Ristinen on pyrkinyt käsittelemään aihetta puhtaasti, mutta kunnioittaen. Hänelle Jalkanen on inhimillinen ihminen, jolla oli sekä lahjakkuus että heikkous.

– Elokuva on tarina pyrkimyksestä. Päähenkilö kamppailee, mutta pyrkii hyvään. Tarina tarkastelee rakkautta monesta kulmasta, ja kuten hyvässä tarinassa kuuluukin, siinä on myös esteitä, Ristinen pohtii.

– Asiat ovat harvoin mustavalkoisia. Kyse ei ollut pahasta ihmisestä, vaan miehestä, jolla oli myös rakastettava puoli.

Elokuvan nimivalinta, Olen suomalainen, oli selkeä ohjaajalle, sillä se viittaa suomalaisuuteen: kuvaus menneestä ajasta, jolloin Suomi oli nuori ja varsin traumatisoitunut kansakunta.

– Elokuva auttaa ehkä hahmottamaan, ketä me suomalaiset olemme, Ristinen sanoo.


Kun Ristinen astui Karin saappaisiin, hän halusi löytää omasta elämästään yhtymäkohtia laulajan elämään. Tässä korvaamattomana apuna ovat olleet Jalkasen poikakolmikko, jotka ovat olleet osa projektia alusta saakka.

Elokuva sai alkunsa, kun isänsä managerina työskennellyt Joona Jalkanen ehdotti elokuvan tekemistä Solar Filmsille vuonna 2015.

Pojat ovat jakaneet Ristiselle henkilökohtaiset muistot vanhemmistaan. Vanhempien tarinan kertominen on ollut todellinen suruprosessi, jonka aikana on sukellettu syvälle menneisyyteen.

– Pojat ovat kertoneet paljon isästään. Suoruus on hämmästyttänyt. Pojat ovat nähneet sen arvon, että elokuvassa on hyvä olla jotain todellista ja tunnistettavaa, näyteltyä todellisuutta, Ristinen sanoo.


Iskelmälegendan rooliin Ristinen on valmistautunut huolellisesti. Laulaja ei ollut hänelle kovin tuttu hahmo entuudestaan, vaikka 1970-luvulla syntyneen Ristisen kodissa soikin usein Kari Tapion iskelmät. Roolisuoritus perustuu täysin satoja tunteja vaatineeseen taustatyöhön.

– Kari oli hyvin tunnettu ja rakastettu. Missä päin Suomea liikuinkin roolini julkistuksen jälkeen, ihmisillä oli minulle valtavasti tarinoita Karista, Ristinen kertoo.

Ensi-iltaan mennessä urakkaa on kertynyt 3,5 vuoden verran, joten Ristinen on saanut rauhan sukeltaa Tapion maailmaan. Näihin vuosiin sisältänyt lukemattomia puheluita, kirjoja, Youtube-videoita ja haastatteluja.

– Karin hahmo on rakentunut pienistä asioista, kuten tumman soundin opettelusta ja pienistä, elvismäisistä lausahduksista, joita Kari puheessaan käytti. Kari kutsui itseään puska-Elvikseksi, Ristinen kertoo.

Imitaattori ja lauluopettaja opettivat Rististä jäljittelemään laulajan pehmeää ääntä. Puheopettajalta hän sai eväät Karin maneereihin.

– Olen käynyt vuoden ajan karaokessa laulamassa Karin kappaleita, Ristinen paljastaa.

Elokuvan autenttisessa ajankuvassa on mukana valtava joukko suomalaisen musiikin historian merkkihenkilöitä. Alusta alkaen oli selvää, että elokuvan lauluosuudet ovat Kari Tapion laulamia, onhan hänen äänensä on korvaamaton.

– Vaikka tekisin 10 vuotta töitä harjoitellen Karin ääntä, heittäisin sen ajan hukkaan, sillä en koskaan pystyisi samaan, Ristinen sanoo.

– Kari oli tarinankertoja, ja siihen hän käytti paljon aikaa. Hän sisäisti laulunsa. Ei teknistä kikkailua, vaan laulujen välittämistä ihmisille. Se erottaa taiteilija ja laulajan. Sitä ei pysty imitoimaan.

Olen suomalainen, nyt elokuvateattereissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt