Monty Python -komedia Brianin elämä pillastutti uskovaiset 40 vuotta sitten – ei olisi valmistunut ilman Beatles-kitaristi George Harrisonin miljoonia - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Raamattu-satiiri pillastutti uskovaiset 40 vuotta sitten – Jumalanpilkasta syytetty elokuva ei olisi valmistunut ilman Beatles-kitaristin miljoonia

Beatles-tähti George Harrison panttasi talonsa ja toimistonsa, jotta Brianin elämä saatiin tehtyä. Ylen esittämässä dokumenttielokuvassa kerrotaan Harrisonin perustaman elokuvayhtiön tarina.

Brianin elämä -komedia muistetaan etenkin loppukohtauksestaan, jossa Graham Chapmanin näyttelemä, kuolemaan tuomittu Brian laulaa elämän hyvistä puolista: Always Look on the Bright Side of Life.

21.9.2019 7:40

Yksi elokuvahistorian rakastetuimmista – sekä kohutuimmista ja kiivaimmin vastustetuista – komedioista täytti elokuussa 40 vuotta.

Legendaarisen Monty Python -koomikkoryhmän Raamattu-aiheinen satiiri Brianin elämä (1979) muistetaan epäsovinnaisesta ääriasenteita kritisoineesta huumorista ja kuuluisasta loppukohtauksesta, jossa ristillä riippuvat päähenkilöt laulavat yhdessä riemukasta kappaletta Always Look on the Bright Side of Life (suomeksi ”ajattele aina positiivisesti”).

Vuonna 2014 uutisoitiin, että humoristisesta kappaleesta on tullut Britannian suosituin sävel hautajaisten yhteydessä.

Vähällä kuitenkin oli, että Brianin elämä olisi jäänyt kokonaan tekemättä. Apuun tarvittiin muun muassa The Beatles -yhtyeen entisen kitaristin George Harrisonin (1943–2001) rahoja.

Kun elokuva sitten lopulta valmistui, sen esityskieltoa vaativat niin juutalaiset, katoliset kuin protestanttienkin etujärjestöt.

Syynä kohulle oli elokuvan herkkä aihe: Jeesuksen aikaan sijoittuva komedia kertoo tavallisesta Brian-nimisestä hepusta, jota monet erehtyvät luulemaan seuraavaksi Messiaaksi.

Vaikka Brianin elämä satirisoi pisteliääseen sävyyn sokeaa uskoa ja kiihkouskovaisten luutuneita asenteita, sen tulkittiin jo etukäteen sisältävän Jeesus-pilkkaa.

Monet kristityt etujärjestöt näkivät Brianin elämän pilkkaavan Jeesusta, vaikka elokuvan päähenkilö on aivan tavallinen heppu Brian (Graham Chapman).

Kristittyjä arvoja puolustavien järjestöjen mielenosoitusten vuoksi elokuva kiellettiin muun muassa Irlannissa, Norjassa ja osittain myös Britanniassa.

Teema & Fem esittää Brianin elämän lauantai-iltana. Elokuvan tekovaiheita käydään läpi jo sitä ennen esitettävässä upouudessa muisteludokumentissa Handmade Films – satunnainen studio (An Accidental Studio).

Dokumentti kertoo George Harrisonin ja tämän managerin Denis O’Brienin tuotantoyhtiöstä Handmade Filmsistä, joka perustettiin 1978 Brianin elämän tuotannon pelastamiseksi. Bill Jonesin, Kim Leggattin ja Ben Timlettin ohjaamassa lämminhenkisessä dokumentissa kaksikkoa hehkutetaan jopa 1980-luvun brittielokuvan pelastajiksi.

Kiistatonta on ainakin se, että ilman Harrisonia ja Handmade Filmsiä ei todennäköisesti olisi Brianin elämää tai kuuluisaa brittiläistä rikoselokuvaa Pitkä pitkäperjantai (1980).

George Harrisonin tuotantoyhtiö sai aikaan 1980-luvulla sekä menestyksiä että floppeja: jälkimmäisistä esimerkkinä oli Madonnalle räätälöity Shanghain yllätys (1986).

Alun perin Brianin elämän tuottajana oli brittiläinen tuotantoyhtiö EMI, jonka johdossa oli venäläissyntyinen brittiläinen teatteri- ja elokuvamoguli Sir Bernard Delfont.

– Eräänä kevätaamuna 1978 hän päätti hetken mielijohteesta lukea erään yhtiönsä tuottaman elokuvan käsikirjoituksen, Monty Python -ryhmän näyttelijä Michael Palin veisteli vuonna 1989 Sheppertonin Studioilla Handmade Filmsin 10-vuotisjuhlissa.

– Sir ei pitänyt lukemastaan. Elokuva oli Brianin elämä, ja hänestä se oli rienaava, Palin kertasi juhlayleisön edessä.

Taltiointi humoristisesta puheesta on mukana Handmade Films – satunnainen studio -dokumentissa.

1970-luvun lopussa tilanne oli Monty Python -ryhmälle kuitenkin kaikkea muuta kuin huvittava: elokuvan lavasteita oli ollut tarkoitus lähteä rakentamaan Tunisian Monastiriin lauantaina, mutta viime hetkellä torstaina Delfont lähetti viestin, että tuotanto perutaan.

– Hän ei kuulemma voisi tuottaa näin juutalaisvastaista elokuvaa, Python-ryhmän Terry Gilliam muistelee dokumenttia varten tehdyssä uudessa haastattelussa.

Monty Python -ryhmään kuuluvalla näyttelijällä Michael Palinilla oli Brianin elämässä useita eri rooleja. Hän esitti muun muassa Pontius Pilatusta.

Pelastajaksi elokuvahankkeelle saatiin ex-Beatle George Harrison, joka oli toisen Python-koomikon Eric Idlen kaveri ja Monty Pythonien fani.

– Kysyin manageriltani, miten rahat saataisiin hankittua. Viikon päästä Denis ehdotti, että me ryhtyisimme tuottajiksi, Harrison sanoo dokumentissa nähtävässä vanhassa haastattelussa.

Manageri Denis O’Brien oli aiemmin auttanut Harrisonia pistämään tämän raha-asiat kuntoon. Nyt O’Brien käytti sijoituspankkiirin taitojaan elokuvan pelastamiseksi: viiden miljoonan punnan lainan vakuutena olivat Harrisonin oma talo ja Lontoon-toimisto.

George Harrison, Michael Palin ja Denis O’Brien elokuvagaalassa Lontoossa vuonna 1986.

Valmiista elokuvasta suuttuivat useat kristilliset järjestöt – usein ennen kuin niiden edustajat olivat edes nähneet elokuvaa.

Yhdysvalloissa eräs juutalaisjärjestö syytti Brianin elämän olevan jumalanpilkkaa, luterilaisten etujärjestö kutsui sitä maalliseksi parodiaksi ja katolisten elokuvia valvova yhdistys ilmoitti jo elokuvan näkemisen olevan syntiä.

Walesilaisessa pienessä Aberystwythin kaupungissa Brianin elämä päästettiin pannasta vasta vuonna 2009.

Järjestöjen paheksunta ja varoitukset toimivat ensi-illan aikaan myös elokuvan mainoksena. Brianin elämä oli ilmestymisvuotensa 1979 katsotuin brittiläinen elokuva Yhdysvalloissa.

Tilannetta hyödynnettiin estoitta myös tietoisesti: ruotsalaismainoksissa elokuvan ilmoitettiin olevan niin hauska, että se jouduttiin kieltämään Norjassa. Kohua käsitellään myös dokumentissa.

– Warner Brothersin (toimiston) edessä oli mielenosoitus. Tv:ssä näytettiin otteita, sitä haukuttiin moraalittomaksi. Elokuvahan oli hyvä. Kristusta ei pilkattu. Se osoitti täydellisesti ihmisten typeryyden, Harrison tiivistää vanhalla haastattelunauhalla.

Sittemmin elokuva on valittu monille kaikkien aikojen parhaiden komedioiden listoille.

Valmistuessaan Brianin elämää syytettiin jumalanpilkasta. Sittemmin se on valittu monille kaikkien aikojen parhaiden komedioiden listoille.

Tuotantoyhtiö Handmade Filmsin seuraavaksi kuohuttavaksi tapaukseksi osoittautui John Mackenzien ohjaama gangsterifilmi Pitkä pitkäperjantai (1980). Se oli jo kertaalleen menettänyt rahoituksensa, koska elokuvan pelättiin olevan Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n propagandaa.

Rahan ja aatteen vastakkainasettelua fiksusti ruotineesta gangsteritarinasta tuli kuitenkin menestys, ja kaikkien aikojen kuuluisin brittiläinen gangsterielokuva.

Sen pääosissa nähtävät Bob Hoskins ja Helen Mirren saivat rooleistaan kosolti kehuja. Teema & Fem esittää Pitkä pitkäperjantain torstaina 10.10.

Pitkä pitkäperjantai (1980) on kaikkien aikojen kuuluisin brittiläinen gangsterielokuva. Sen pääosissa nähtiin muun muassa Helen Mirren ja Bob Hoskins.

Dokumentti kertaa runsaiden tekijähaastattelujen kera myös Handmade Filmsin muiden onnistumisten tekovaiheita: esiin nostetaan muun muassa fantasiaseikkailu Rosvoja, rosvoja (1981), Sikamainen juttu (1984), Mona Lisa (1986) ja kulttiaseman saavuttanut Onnen kiertolaiset (1987).

Harrison luotti tekijöihinsä – rahoituspäätöksiä saatettiin tehdä pelkkien ideoiden perusteella. Toisaalta O’Brienin yritykset laajentaa yhtiön toimintaa valtavirtaelokuvan suuntaan epäonnistuivat toisinaan hyvinkin pahasti.

Lukuisista flopeista dokumentissa ruoditaan etenkin Shanghain yllätystä (1986), josta tuli jo tekovaiheessa kuuluisa tähtipariskuntansa Madonnan ja Sean Pennin riitojen ansiosta.

Shanghain yllätys -elokuva tuli kuuluisaksi jo tekovaiheessa pääosissa nähtävän silloisen pariskunnan, Sean Pennin ja Madonnan, riitelyn vuoksi.

Taiteilijoiden omassa elokuvayhtiössä työt eivät aina sujuneet ilman riitoja. Monet dokumentin haastateltavista kantavat yhä kaunoja varsinkin O’Brienille, jonka suunnitelmat laventaa yhtiön toimintaa alkoivat nakertaa myös elokuvien laatua. Menestyksen liian tietoinen tavoittelu johti paradoksaalisesti sen hiipumiseen.

Kokonaisuutta täydentävät Harrisonin, näyttelijä Bob Hoskinsin sekä muiden keskeisten, sittemmin jo edesmenneiden tekijöiden arvokkaat vanhat haastattelukommentit.

Handmade Films – satunnainen studio, lauantaina 21.9. Teema & Fem klo 21.06.

Brianin elämä, lauantaina 21.9. Teema & Fem klo 22.39.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?